Eszenyi Fanni verse Melhardt Gergő vakreflexiójával

A Késelés Késsel rovatban magyar szerzők eddig publikálatlan versei mellé közlünk „állandó kritikusgárdánk” tagjaitól (Borda Réka, Csete Soma, Kustos Júlia, Melhardt Gergő) pár bekezdésnyi reflexiót. A szerzők nem tudják, hogy versük kihez fog kerülni, illetve a kritikusok sem, hogy kinek a verséről írnak. A versek és a reflexiók egyszerre, már nevekkel együtt jelennek meg, csak ekkor – az olvasókkal együtt – szembesülnek ezzel a szerzők és a kritikusok is. Eszenyi Fanni verséhez Melhardt Gergő írt reflexiót.


Eszenyi Fanni
Figyelemirányítás


az egyik teát, a másik sört iszik. ne kerteljünk. saját magam helyzetét meghatározni, kellemetlen. bevallani, hogy most nem nyertem. hogy én iszom a sört. hogy mindig én iszom a sört. legyünk reálisak. előttem teát önt. megkeveri. nem cukrozza. nem nyúl papírért. mégis dohányzik. ez az utolsó találkozásunk így. nem haragszunk. ő nem haragszik, ha haragszik megfordít. most csak csendben a vállam fölött. bámulja a lámpát. vasból készült. nem érdekli. engem sem. mi a fontos egy jelenetben? közös figyelemirányítás? már mindketten a lámpát nézzük. sötét van. így azért könnyebb: elveszíteni a részletekben, a kávézó asztalai között nem hallani meg, ahogy körülöttem utolsó körért. hogy sört iszom. hogy mindig én iszom a sört.



Melhardt Gergő vakreflexiója

Jóból megárt a sok, de az se jó, ha kevés. És valahogy itt minden kevés, sovány, olyan éppcsak, sőt: mintha. Ügyes a nyelvészeti szakkifejezés a címben, de mégis halovány, ahogyan egyszer előkerül a szöveg vége felé: nem irányítja eléggé a figyelmet; és az se derül ki, hogy mire szeretné. Hasonló a vershelyzet: a túl kevés információ nem rejtélyt hoz magával, ami után kíváncsian kutatni lehetne, hanem zavaró ködös homályt. Ráadásul a jelenet története banális, így, önmagában szintén túl kevésnek hat. A csupasz prózavers-nyelv jó választásnak tűnik, de ilyen kis terjedelemben mintha nem tudna érvényesülni.

Szóval az összetevőkkel nagy baj nincs, de az elkészítés kevéssé átgondolt módja nem az egyediségével feltűnő egyenkosztot eredményez. A fűszerezés pedig nagyon hiányzik. Több sót, borsot, motívumot!



Fotó: Bokor Krisztián

Written by: