Beszámoló a VIII. Országos egyéni slam poetry bajnokság döntőjéről

Október 23-án különös tengellyé vált az Üllői út. Az egyik oldalán, a Corvin közben a Mi Hazánk Mozgalom tagjai tartottak megemlékezést, a másik oldalán, a Trafóban pedig megrendezték az idei, immár nyolcadik Slam Poetry Országos Bajnokságot

.

A nagyterem zsúfolásig megtelt, és ez így is maradt a négyórás program végéig, ami minden slameseményen az este minőségének tökéletes lakmuszpapírja. A két beharangozott host közül Süveg Márk Saiid Londonban ragadt, Pion István azonban egyedül is magabiztosan konferálta a versenyt. Volt egy igazolt hiányzó a zsűriben is, Szabados-Mavrák Kata betegség miatt maradt távol, így Miklós Melánia dramaturg, Babiczky Tibor és Simon Márton költők mellé ketten csatlakoztak a közönség soraiból. A tavalyi országos és Európa-bajnok Molnár Péter, valamint Demeter Ferenc, az erdélyi bajnokság győztese mellé 25 versenyző jutott a döntőbe.

Az októberi, Földalatti Slam rendezvényén az elődöntőből tovább nem jutó, ám a zsűri által kiemelt versenyzők csaptak össze azért, hogy közülük ketten az országos bajnokságon, a verseny előtt mint áldozati bárányok, bemelegítsék a nézőket és a zsűrit. A két nyertes, Ragályi Ákos és Varga Vencel meg is adták az est alaphangulatát. A 27 döntős sorrendjét idén először már az esemény előtt fél órával kisorsolták, így mindenki előre tudta, hányadikként fog sorra kerülni. A szünettel megszakított első kör után pedig az öt legmagasabb pontszámot elért kapta meg a lehetőséget arra, hogy egy második szöveggel is harcba szálljon a dobogóért.

A változatos témájú szövegek egyenletesen jó minőséget hoztak, ez meg is látszódott a magas pontszámokon. Viszont erre az estére is igaz lett: a később sorra kerülő slammerek már egy jobban bemelegedett közönség és zsűri elé léptek ki, az idő haladtával erőteljesen nőttek a pontszámok. Kicsit meglepő módon az aktuálpolitika kevésbé volt jelen aszövegekben, ahogy a környezetvédelem és a klímaváltozás is csak párszor bukkant fel. Önreflexióból is kaptunk egy jó csokorra valót, de sokan személyes élményt, traumát, betegséget dolgoztak fel a slamekben, többször vágható csendet teremtve a nézőtéren. Néhány versenyzőnek még mindig ellensége az idő, jópáran túllépték a háromtizenötöt, begyűjtve a pontlevonást. 

A slammerek nemcsak a szövegben, hanem az előadásmódban is próbáltak valami különlegeset, valami újat mutatni. Kimondottan érdekes volt például Pinthér Anna előadása, aki a közönségnek végig háttal állva, karmesterként vezette saját szövegét. Hegyi B. Anna pár percre egy színházba varázsolt minket, Mészáros Péter második körös szövege pedig még az este negyedik órájában is aktivizálta a közönséget. Apropó, közönség. A nézők, szurkolók is nagyon élték az estét, hozzájárulva a hangulathoz, az pedig különösen jó volt, hogy a szövegek pörgősen, üresjárat nélkül követték egymást, folyamatosan fenntartva a figyelmet. Összességében azt gondolom, kimondottan gyenge szöveg egyáltalán nem hangzott el az este folyamán, ütős, elgondolkodtató, érzelmeket keltő produkciókból viszont nem volt hiány, kellő kihívás elé állítva a zsűrit.

 

Az öt második körös szöveg között végül tizedpontnyi különbségekkel alakult ki a végső sorrend. Az ötödik helyezett Gömöri Eszter, a negyedik Tóth Viktória lett. A harmadik helyen a 2017-es bajnok Mészáros Péter, a másodikon Bárány Bence végzett. 2019 slam poetry bajnoka pedig Sárközi Richárd lett. 

A közönségdíjat Mészáros Péter, a Trafó különdíját Bájer Máté, a zsűri különdíját Fejér Johanna, az STB Slam Poetry, Spoken Word és Irodalmi tábor különdíját pedig Bánóczi Bea kapta.

A 8. Slam Poetry Országos Bajnokság döntője egy igazán remek este volt, talán az év legjobb slam poetry szövegeivel, jól működő szervezéssel, és egy új bajnokkal, Sárközi Richárd személyében, aki teljesen megérdemelten képviselheti hazánkat a jövő év elején megrendezésre kerülő Európa-bajnokságon.

A fotókat Bokor Krisztián készítette.
Written by:

1980-ban született Kecskeméten. A világ számtalan pontján lakott már, az elmúlt 10 évben Budapesten él. Korábban televíziós műsorszerkesztőként dolgozott, jelenleg szabadúszó filmes, a Földalatti Slam versenysorozat fotósa és segítője.