Feketemágus (és más történetek)

FEKETEMÁGUS

A feketemágus a juharfa árnyékába húzódott, hideg hangon kántálni kezdett. Lehelete a múló élet szagával töltötte meg a levegőt. A fa levelei megsárgultak, majd barnán zörögve a földre estek. Bal karját a park túloldalán álló felhőkarcoló felé emelte, kezét hirtelen ökölbe szorította. A fa ágai szárazon ropogtak a zuhanó betondarabok keltette szélben.

Miután elült a por, magas törmelékdomb látszott a felhőkarcoló helyén.

– Köszönöm, mester! – lépett a varázsló mellé egy sárga munkavédelmi sisakos férfi. Szájához emelte az URH rádiót. – Janikám, jöhettek a markolókkal! – mondta.

A feketemágus köpenye zsebéből tintát, fekete lúdtollat és számlatömböt vett elő.

 

SZEÁNSZ

A szobában ylang-ylang füstölő és jázminolaj illatozott, erősítendő a női energiákat. Körben az asztalon rózsaszín mécsesek égtek. Szerelmi mágia. Laura tenyerébe zárta a rózsakvarckristályokat. Lehunyta a szemét.

Bevonzom életembe a szerelmet, bevonzom életembe a szerelmet.

Kis idő után elhallgatott.

Erős, független nő vagyok, egyedül is boldog, erős, független nő vagyok, egyedül is boldog.

Megint abbahagyta.

Tetszem a férfiaknak, kezdte, aztán felugrott, földhöz vágta a köveket, járkálni kezdett a szobában.

Csöngettek.

A gázóra-leolvasó hosszan babrált, közben Laura tekintetét kereste. A nő a padlót bámulta. Nem látta a férfi mosolyát, nem vette észre sem a yin-yang tetoválást a csuklóján, sem a táskája zsebéből kilógó „himalájai szenvedély” füstölőt.

 

SZELLEMEK

A nő reggel háromnegyed kilenckor szállt le a villamosról. Rózsaszín nyári ruhát, fehér szandált viselt. Feltette napszemüvegét, elindult az iroda felé.

A férfi a sarki pékség teraszán kávézott, a járókelőket figyelte. Meglepődött, amikor meglátta a rossz szellemet; évek óta nem találkoztak. Megkönnyebbülten tapasztalta, hogy a régi fájdalomnak már nyoma sincs. Felszabadult mosollyal nézte a távolodó alakot.

A nő megérezte az őt kísérő tekintetet, hátrapillantott. Kimért léptekkel haladt tovább. Mereven előre nézett, az arca elfehéredett. Mintha rossz szellemet látott volna.

 

FARSANG

Tavaly még kicsi voltam, hercegnőnek öltöztem. Idén üzletasszony leszek. Levágatjuk a hajam, mert a rövid hajjal kevesebb a gond, és anya azt mondja, egy üzletasszony legyen praktikus. Közepes sarkú cipőm lesz, mert anya szerint a visszafogottság elegáns. Hosszú ujjú nadrágkosztümben leszek, és a nyakamon sál lesz, mert anya elmagyarázta, hogy egy üzletasszony nem reklámozza, ha a férje keze néha eljár. És nagy retikülöm lesz, mert anyától tudom, hogy egy üzletasszonynál mindig minden kéznél van. És lógós fülbevalót veszek, ami beleakad a sálba, és csak a baj van vele. Mert hiába nő fel, egy üzletasszony örökre hercegnő marad egy kicsit.

Written by:

1979-ben született Budapesten. Az ELTE TTK-n szerzett diplomát. Prózaíró, novellista, a TeátRoom lakásszínház társalapítója és irodalmi vezetője. Jelenleg első kötetén dolgozik.