Interjú Szernov Zoltánnal, a DebreSlam regnáló bajnokával

A DebreSlam 2019-ben immár hatodik alkalommal rendezi meg országos slambajnokságát. A verseny idei témája a vég/játék, az előválogatóra pedig április 5-én, a debreceni Kazánház Egyetemi Klubjában kerül sor. A Derbreslam regánló bajnokával, Szernov Zoltánnal Élő Csenge Enikő készített rövid interjút.

Mikor és hogyan ismerkedtél meg a slam műfajával?

Pilvaker 2012. Nagyon érdekesnek tűnt számomra ez az új műfaj. Színész Bob Európa csendes-feldolgozását akkor rengetegszer meghallgattam. Utána nem követtem a Slam Poetryt. Fogalmam sem volt róla, hogy közben rendszeresen voltak klubok itthon. Az első fellépésem 2015. március 7-én volt Vácon.

Régi motoros vagy, mi az, ami igazából még mindig a deszkákon tart?

Kevesebb szöveget írok, mint az elején. Amikor elkezdtem, egy csomó dolgot közölni akartam, és erre remek keretet adott a slam műfaj. Élveztem a versenyhelyzetet is. Manapság a klubokban elért eredmény már másodlagos dolog lett, és inkább csak akkor lépek fel, ha újra valami olyan mondandóm akad, amit tartok annyira fontosnak, hogy megosszam másokkal.

Először Vácon találkoztunk, az egy kisebb galeri volt, ami sajnos azóta meg is szűnt, viszont a DebreSlam egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mi a klubfilozófiátok?

Óriásit nyitottunk a fiatalabb generáció felé. Rendszeresen járunk középiskolákba rendhagyó irodalomórákat tartani. Jó kapcsolatot ápolunk Debrecen különböző kulturális csoportjaival, és sűrűn meg tudunk jelenni városi és/vagy kulturális eseményeken. A legtöbb dolog demokratikusan dől el nálunk, ezért fontosnak tartjuk, hogy közösségben tudjunk gondolkodni.

Kik azok a slammerek, akik nagy hatással voltak rád? Kedvenc szövegeid?

Horváth Kristóf, Bájer Máté, Gábor Tamás „Indiana”, Lakatos Ádám. Nem tudnék megnevezni egy-két kedvenc szöveget. Ez nagyjából százas nagyságrend.

Más műnemben is alkotsz?
Jelenleg csak slamszövegeket írok. Nincs tervben kötet kiadása, de a versírás elkezdett érdekelni. Debrecen bővelkedik remek költőkben, akik nagyon segítőkészek.

Te vagy a Debreslam regnáló bajnoka. Valami egészen újjal készülsz a címvédésre, vagy megmaradsz a jól bevált módszereknél?

A jól bevált módszerem az, hogy az utolsó pillanatban készül el a szövegem, aztán pánikszerűen elkezdem begyakorolni és szorongva ülök addig a másodpercig, amíg nem szólítanak a színpadra. Terveim szerint idén ezen változtatni fogok.


Az eseményről bővebben az alábbi LINKEN olvashatnak.

Written by:

Szernov Zoltán slammer 1988-ban született Kerepestarcsán. Vácon kezdtett slammelni, 2016-óta tagja a DebreSlam csapatának. Korábban gitározott és dalszövegeket is írt.