slam poetry európa-bajnokság a fővárosban!

Magyarország rendezi meg novemberben a Slam Poetry Európa-bajnokságot.

Több mint 20 európai ország képviselője és a Women of the world poetry slam világbajnoka mellett az egyre népszerűbb művészeti ág amerikai atyja, Marc Kelly Smith is tiszteletét teszi a kontinens legnagyobb performansz költészeti fesztiválján. Az egy héten át tartó rendezvénysorozat során workshopokon, vitaesteken, exkluzív előadásokon vehetnek részt az érdeklődők, és nem utolsó sorban kiderül: ki lesz 2018-ban Európa legjobb slam költője.

A slam poetry egy performatív költészeti műfaj, mely gyakran magában hordozza a rap, a stand-up comedy, a színház és az irodalom művészeti sajátosságait.

A mozgalom 2006-ban ütötte fel a fejét Magyarországon. Kezdetben csak Budapesten rendeztek havi rendszerességű versenyeket, ám az évek során már 20 vidéki város alapította meg saját klubját. Emellett aktív slam közösségek működnek Erdélyben, a Vajdaságban és Felvidéken is, hónapról hónapra több száz fiatalt ösztönözve arra, hogy megmutassák a tehetségüket.

2018-ban Magyarország nyerte el a Slam Poetry Európa-bajnokság megrendezésének jogát. Budapesten 2018. november 26 és december 1. között zajlik az európai viszonylatban is egyedülálló programsorozat. Slam Európa-bajnokságot néhány éve szerveznek rendszeresen, ezekre az évente rendezett eseményekre Európa számos országából érkeznek a performance költészet nemzeti bajnokai és mérik össze tehetségüket. A hazai szervező, a Slam Poetry Magyarország Egyesület több mint 20 európai ország bajnokát látja vendégül a többnapos rendezvénysorozaton, amelynek csúcspontja az Európa-bajnoki Döntő, ami november 30-án lesz a Trafóban.

Az esemény díszvendége a műfaj alapító atyja, a chicagói Marc Kelly Smith és az általa vezetett spoken word együttes, a Chicago’s Speak Easy Ensemble 2018. Ők három napon keresztül együtt dolgoznak négy visegrádi országból (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) érkező költővel, akikhez csatlakoznak Szerbiát, Macedóniát és Ukrajnát, valamint Franciaországot képviselő fiatal slammerek. Mellettük a magyar közönség számára sem ismeretlen New York-i költő, professzor és „Slam Master” Bob Holman, valamint a 2018-as amerikai Women of the World Poetry Slam bajnoka, a kenyai származású Mwende „FreeQuency” Katwiwa és Philip Meersman belga költő, az Európa-bajnokságok főszervezője lesz az Eb kiemelt vendége.

Az amerikai-európai kollaborációnak külön bemutatója lesz „Bridging Barriers” címmel, szintén a Trafó színpadán, november 29-én. A bemutatót workshopok és vitaestek, nyilvános beszélgetések keretezik, betekintési lehetőséget teremtve ezzel a műfaj eredetébe, tengerentúli és európai jelenébe és közösen alakított jövőjébe. A szervezők célja egy nemzetközi Slam Poetry fesztiválhét, amelyen egyszerre jelenik meg a műfaj művészeti és mozgalom jellege.

Támogatók:
További információk: http://slampoetry.hu/en/euro2018budapest/
Esemény linkje: https://www.facebook.com/events/579420465821653/
Kontakt: Mészáros Péter media@slampoetry.hu

Written by:

Mészáros Péter 1993-ban született Szegeden. 2017 országos slambajnoka, a 2017-es Slam Poetry Európa bajnokság közönségdíjasa és V. helyezettje. Reklámszövegíró és kulturális rendezvényszervező.