Indul a Késelés Késsel vakreflexió-rovat!

A felonline.hu-n útjára indul a Késelés Késsel rovat, ami egy vakreflexió kísérleti projekt.
Az ötletgazdák a Késelés Villával irodalmi beszélgetéssorozat moderátorai, Csete Soma és Vida Kamilla. A Nyitott Műhely irodalmi estjei mellett így az online térben is párhuzamosan bővül a Késelés-projekt.
A rovatban magyar szerzők eddig publikálatlan versei mellé közlünk „állandó kritikusgárdánk” egy-egy tagjától (Borda Réka, Csete Soma, Kállay Eszter, Vajna Ádám) pár bekezdésnyi reflexiót. A szerzők nem tudják, hogy versük kihez fog kerülni, illetve a kritikusok sem, hogy kinek a verséről írnak. A versek és a reflexiók egyszerre, már nevekkel együtt jelennek meg, csak ekkor – az olvasókkal együtt – szembesülnek ezzel a szerzők és a kritikusok is. A rovat szerkesztője Vida Kamilla.

A Késelés Késsel azáltal, hogy a szerzőt időlegesen zárójelbe teszi, eltünteti, véletlenül sem köteleződik el irodalmi iskolák mellett. A Késelés Késsel egy módszertani jellegű kísérlettétel az irodalom-, lírakritikai diskurzusok demokratizálására. A reflexiók írására olyan fiatal szerzőket kértünk fel, akik, ha írnak is kritikákat, recenziókat; tekintélyszemélyeknek nem számítanak a magyar lírakritikában. A Késelés Késsel a szövegekről való szabad, hierarchikus mechanizmusokkal szembenálló beszéd platformja kíván lenni. Szándékait tekintve a Késelés Késsel provokatív, inkluzív és demokratikus.

Borda Réka

1992-ben született Szegeden. Verseket publikál, esszéket ír és fordít. 2018-ban megkapta a Babits-ösztöndíjat, első kötete Hoax címen jelent meg a Scolar kiadónál. Volt már szerkesztő, elnökségi tag, újságíró és szövegíró. Szerinte a Rick és Morty a legjobb sorozat a világon.

Csete Soma

1996-ban született Szekszárdon. Pécsett nőtt fel, jelenleg Budapesten tanul. Verseket, kritikákat ír, a Késelés Villával házigazdája.

Kállay Eszter

1994-ben született Budapesten. Versei, kritikái és esszéi megjelentek többek között a Műútban, az Élet és Irodalomban, a Pannonhalmi Szemlében és a Comparative Literature Studies of Penn State University Press-ben. Francia-esztétika szakot végzett az ELTE-n, egy évet töltött az Université Libre de Bruxelles-en. Jelenleg Critical Studies mesterszakon tanul a bécsi Képzőművészeti Akadémián, 2018-ban két csoportos kiállításon vett részt. Szakmai gyakorlatát a budapesti 2B galériában végzi. A Versum szerkesztője. A József Attila Kör tagja. Első kötete várhatóan a 2019-es Könyvhétre fog megjelenni a József Attila Kör és a Magvető Kiadó gondozásában.

Vajna Ádám

1994-ben született Budapesten, Balatonkeresztúron nőtt fel. Költő, szerkesztő, az ELTE BTK skandinavisztika mesterszakos hallgatója. Első kötete 2018 őszén jelent meg Oda címmel a Scolar kiadónál. A Hévíz munkatársa, a Versum és az Észak skandinavisztikai folyóirat szerkesztője, de dolgozott már gazdasági lapnál és zöldségesben is. Norvégból fordít, leginkább verset, és van egy több száz darabos söröskupak-gyűjteménye.

Fotók: Bokor Krisztián
Kiemelt kép: Zemlényi-Kovács Barnabás

Written by: