Önazonosság és meggyőzés – Mészáros Péter

Mi az első dolog, ami eszedbe jut a slam poetryről?

Önazonosság és meggyőzés. Úgy hatni a közönségre, hogy közben ne hazudjunk önmagunkról.

Mennyire tartod könnyű/nehéz műfajnak?

Ez attól függ, mennyire vesszük komolyan. Mivel inkább előadóművészetnek tartom, így a végletekig lehet csiszolni bármilyen performanszt, és a lehetőségek száma határtalan. El is lehet mismásolni, írni valamit öt perc alatt és azt hazudni rá, hogy slam, de ez egy idő után visszaüt, és senki nem fog komolyan venni minket.

Mi az a három szempont, amely szerinted a legfontosabb egy slam poetry szövegben?

Kiállás: Legyen egy olyan kisugárzása az előadónak, hogy muszáj legyen figyelni rá és meghallgatni, amit mond.
Szöveg: Olyan tartalom legyen, ami több körös revízión esett át, meg lett írva, elő lett adva, át lett írva újra, tényleg szóljon valamiről, legyen szándék mögötte és legyen egy „glue”, egy ragasztó, ami összetartja azt.
Performansz: Artikulálni, játszani a ritmussal, érthetően előadni, mikrofonba beszélni. Könnyűnek hangzik, pedig egyáltalán nem az, nekem is sok fejlesztenivalóm van vele kapcsolatban.

Mekkora a szerepe a magyar kortárs irodalomban a slam poetrynek?

Szerintem felfoghatatlanul nagy, csak még nem látható, inkább érezhető. Rengeteg középiskolába járunk alternatív irodalomórát tartani, ahol slamen keresztül próbáljuk megszerettetni az emberekkel a kortárs önkifejezési formákat, és úgy néz ki, az a generáció, aki most fog egyetemre menni, hajlamosabb lesz aktív olvasóként kivenni a részét a kultúrából. Ez nagyrészt a slam érdeme, felráztuk az állóvizet.

Miben változott leginkább az életed, mióta bajnok lettél?

Sokkal nagyobb a felelősség, mert minden egyes alkalommal minőséget kell hogy képviseljek. Nagyon hálás vagyok, mert sok helyre eljutottam bajnokként Európában, és próbálom meghonosítani a külföldön látott jó megoldásokat és a különböző országok slamhez való hozzáállását is itthon.

Ki/mi az, aki/ami a leginkább inspirál?

Nem tudom, nyitva kell tartani a szemünk, inspirálhat akár egy ügyesen elhelyezett hirdetés is, vagy néhány izzadt HR-es üzletasszony az edzőterem üvegablakában tükröződve.

Kik a kedvenc szerzőid?

Állandóan változik, inkább ilyen műfaj-korszakaim vannak, mostanában megint rákaptam a szarkasztikus fantasykra, így elővettem Terry Pratchettet, Neil Gaimant és Orson Scott Card novelláit, mert nagyon szeretem a világlátásukat.

Ki ma Magyarországon a legjobb slammer?

Nehéz kérdés, mert mindenki egyéni világ, és minden jó slammer a saját karaktere miatt egyedülálló, szinte lehetetlen rangsort felállítani. A számomra abszolút etalon még mindig Simon Marci, Színész Bob és Saiid szentháromsága.

Ki az a közéleti személy, akit elhívnál egy havi klubra az Anker’tbe és miért?

Szeretném, ha a testvérműfajainkból több embernek is megmutathatnánk, mennyire király ez a dolog. Szívesen meghallgatnék egy slamet Mácsai Páltól, de Puzsér Róberttől is, vagy Szirmai Gergőtől akár. Régebben több stand-upos mondott slamet, ezt is jó lenne visszahozni.

Szereted a tökfőzeléket?

Rendkívül szeretem, de csak anyu fasírtjával, úgy a legfinomabb.

Mészáros Péter Nem kezdem el című szövege új slam rovatunkban olvasható.

Written by:

1992-ben született Sopronban. A KRE-BTK Vallástudomány mesterszakán tanul. 2015 óta publikál, aktív tagja a Fiatal Írók Szövetségének és a József Attila Körnek. A FÉLonilne vers és slam rovatának szerkesztője, első kötetén dolgozik. Szeretne minél több holt nyelvet megtanulni.