Idén is átadják az Arany Medál-díjat

Javában zajlik az Arany Medál-díj szavazása. A Mészáros Márton kulturális újságíró által alapított közönségdíjat idén decemberben is hat kategóriában, e-mailes szavazatok alapján adják át.

Juhász Anna irodalmár, az est háziasszonya, Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színmûvész az Arany Medál díj életmûdíjasa, Száraz Miklós György, az év írója, Fekete Ibolya, az év filmrendezõje, Gálffi László Kossuth-díjas színmûvész, az év szinésze és Mészáros Márton újságíró, az Arany Medál díj alapítója a közönség díjak átadásán a Betlen Téri Színházban 2015. december 10-én.

Néhány hét alatt több ezer szavazatot fogadott Mészáros Márton, a Népszava kultúra rovatának és egyéb kulturális lapok szerzője. A a magánszemélyi kezdeményezésből kinőtt kulturális díjra november 29-ig lehet leadni a felterjesztéseket a aranymedaldij@gmail.com e-mail címen.

Az Arany Medál-díjat először 2008-ban adták át. Azóta számtalan szabály változott, de az elmúlt évekhez hasonlóan idén is e-mailben lehet leadni a voksot bármilyen élő alkotókra. A hat kategória közül a színművész kategóriákban történő érvényes felterjesztés előadói munkához kötött, rendezők esetében 2017-ben bemutatott filmes tevékenységhez, az íróknál pedig olyan személyekre lehet szavazni, akik az idei évben jelentek meg új könyvvel. A legígéretesebb fiatal tehetség díját fiatal színművészek, életműdíjat régóta a pályán lévő, közkedvelt művészek vehetnek át. Az idei évben először a fővárosi hetedik kerületi Bethlen Téri Színházban található szavazóurnában is leadható a szavazat. Újdonság az is, hogy a civil elismerés idén elfogadott anyagi támogatást: a hetvenhét éves Farkas József, az 1956-os forradalom egyik szabadságharcosa, magánvállalkozó segítette a szűk költségvetésből működő kezdeményezést.

A díjat az alábbi hat kategóriában, vagy azok egyikében várják:

– az év írója
– az év színésze
– az év színésznője
– az év rendezője
– a legígéretesebb fiatal tehetség díja
– életműdíj

Az Arany Medál-díjat az elmúlt években eddig mintegy negyven alkotó kapta meg. A díjazottak között számtalan Kossuth-díjjal, esetleg Nemzet Művésze címmel kitüntetett művész található. Elismerést vett át mások mellett Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Bodrogi Gyula, Bánsági Ildikó, Gálffi László, Halász Judit, Básti Juli, Hámori Gabriella, Szász János, Till Attila, Háy János és Dragomán György is.

Már publikus a díjátadó időpontja is: december 13-án délután a Bethlen Téri Színházban Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser vezetésével tartanak félhivatalos ceremóniát. Az esemény sztárfellépője a Blahalouisiana két tagja, Schoblocher Barbara, a zenekar énekesnője és Jancsó Gábor, a formáció gitárosa.

Written by: