Jön a Magyar Művek Szemléje!

A professzionális színházcsinálás fontos táptalaja az amatőr, önszerveződő színházi világi, ahol fiatalok és idősek a játék öröme és közösségteremtő ereje miatt foglalkoznak előadások létrehozásával. Ezeket a csapatokat tömöríti a Magyar Szín-Játékos Szövetség, amelyik minden évben több fesztivált rendez.  Regős János elnök szavaival hívunk benneteket a Magyar Művek Szemléjére.

“Nagy András László, két évvel ezelőtt eltávozott elnökünk “hagyta ránk” nemes örökségként ezt a fesztivált, és ő is úgy, hogy szövetségünk egyik alapítójának, Uray Györgynek kívánt emléket állítani általa. Amikor meghirdetjük – általában március elején -, hetekig alig-alig csordogálnak a nevezések. Aztán az utolsó héten két nap alatt fut be – a tizenkét előadás-helyre – a már meglévő öthöz, még tizenöt jelentkezés. Örülök annak, hogy ilyen sokunk számára fontos ez a bemutatkozási lehetőség, hogy kíváncsiak vagytok egymásra és a szakmai visszhangra is.

Idén új helyszínt avatunk. A Patyolat Próbaüzem, a klinikák egykori mosodája, egy feltörekvőben lévő “szellemi mosoda”, kulturális befogadó tér a Baross utcában. Otthont ad sok-sok érdekes és értelmes színházi eseménynek, kiállításnak. Különleges tereiben sokszor megfordultam már. Mindig jó érzéssel lépek be ide és távozom innen, általában jóval korábban érkezek és később is távozok, mint az adott program kezdete és vége. Egyszóval, jó itt lenni! Így hát Formanek Csabával – aki mostanában itt játssza az előadásait – úgy döntöttünk, hogy ennél ideálisabb helyszínt ennek a fesztiválnak nemigen találhatnánk a városban. Remélem, ti is megszeretitek majd a Patyolatot.

Ami a műsort illeti, ilyen változatosnak és színvonalasnak talán még sohasem ígérkezett. A tizenöt bemutató között lesznek Klasszikusok (Liliomból kettő is!), kortárs szerzők, saját fejlesztésű, kísérleti darabok, felnőtt- és diákszínházi előadások az ország szinte minden régiójából. Naponta kétszer ülünk majd össze a zsűrivel Szűcs Katalin Ágnes kritikussal, a Criticai Lapok főszerkesztőjével; Hodászi Ádámmal a Nézőművészeti Kft.  asszisztensével; Tárnoki Márkkal az SZFE rendező szakos hallgatójával, az FAQ Színház alapítójával, hogy beszélgessünk a látottakról. Aki tud, maradjon velünk mind a három napon!”


PROGRAM:

MÁJUS 26. PÉNTEK

>>>15.00 alagsor
RÉV Színházi és Nevelési Társulat (Győr)
Molnár Ferenc: Liliom (80 perc)

Liliom – Bársonyosi Dávid
Julika – Hermann Brigitta
Marika – Kovács Viktória Mária
Muskátné – Bálint Betty
Hugó, írnok – Szántó Dániel
Ficsúr – Balla Richie
Fényképész – Bojkovszky Zsolt
Kapitány, Linzzmann, dr. Reich – Nagy Zsolt
Fogalmazó – Szabó Gergely

Kellék, Jelmez: Bálint Viktória, Hermann Bianka
Díszlet: Balaskó Attila
Zene: Bojkovszky Tamás, Bojkovszky Zsolt, Scheer László
Rendező: Korányi Bálint

Az előadásról:
Körhintán szédülni, minden ijedtségre sört inni, kártyázni, bámulni a vonat után, amíg csak látjuk, csak aludni, aludni… Könnyebb, mint kimondani , amit igazán gondolunk, könnyebb, mint döntéseket hozni, megfelelni egy olyan vizsgán, ahol nem mondják meg, mi t kell csinálni. Hallgatás helyett szitokszavakat, ölelés helyett ütést szül a feszültség. Liliom dacol. Csupa igazság van. Melyik mit jelent nekünk?

A társulatról:
A RÉV Színházi és Nevelési Társulat elsődleges célkitűzése, hogy olyan iskolákba, olyan diákoknak vigye el a színház semmivel nem összehasonlítható hangulatát – akár tantermi körülmények közé – akik alig, vagy egyáltalán nem részesülnek ebből az élményből szociális vagy környezeti helyzetük miatt.

Színész-drámatanáraink több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek mind a színházi, mind a drámás munkát tekintve. Közösségteremtő munkájuk során évről évre több száz diákkal dolgoznak együtt – legyen szó színházi nevelésről, színjátszásról, vagy akár más szabadidős programról, táborokról.

>>>16.45 színházterem
Heine-Barabás duó (Kartal)
Csodaváró – à la carte (60 perc)
– félszáraz színház felolvasásba mártva
kizárólag hazai alapanyagból, felrázva és nem keverve –

A napi menü:
Ady Endre, Babits Mihály, Birtalan Balázs, Cziczó Attila, Fodor Ákos, Janikovszky Éva, József Attila, Lázár Ervin, Lengyel József, Móricz Zsigmond, Örkény István, Palasovszky Ödön, Papp Márió, Sándor György, Schwajda György, Utassy József

Mindig van körülöttünk valami, ami meghatároz bennünket.
A világmindenség. Vagy egy ország. Vagy egy család.
Mindegy is. Kinek nagy jut, kinek kicsi. Belakjuk, feléljük, toldozzuk-foltozzuk, kikacagjuk, kapaszkodunk bele foggal-körömmel, belefáradunk. Aztán várunk a csodára.
Így látjuk mi.
Két ember.
A felszolgálók: Heine Éva és Barabás Tamás
( a ….valót elfogadjuk)

>>>18.00-19.00 szakmai beszélgetés<<<<

>>>19.10 színházterem
Debreceni Egyetemi Színház (DE Színház) Alkalmi Társulat
…de mivel saját képmására teremtett… (35 perc)
– színpadi etűd Jónás Tamás verseire –

A Roma Sajtóközpont felkérésre a DESzínház egy rövid színpadi etűddel járult hozzá a 2016-os Roma Nap debreceni programjához. Az Alkalmi Társulat ez év április 8-án bemutatott előadása impresszionisztikus tisztelgés Jónás Tamás cigány költő művészete előtt. Mi, az előadás készítői nem vagyunk cigányok, mégis megrázó találkozások pillanatait éltük meg Jónás Tamás verseit olvasva.

Tengernyi verse olvasása során kialakult a társulatban az a συμπάθεια (sympatheia), a vele érezés, mely elvben alapja lehetett a színház nyelvére fordításának. Eszközöket kellett találnunk, melyek bár más nyelvezettel, de ugyanarról szólnak, mint a szavak Jónás Tamás klaviatúráján. Kerestünk hanghordozást, mozdulatot, zenei effektet, látványt. Így került a színpadi látvány fókuszába a « cigány sámli », a toldi cigányok asztalos műhelyében készült, egyszerre komikus és titokzatos kis alkalmatosság, ami mindenre jó, de semmire sem igazán.

Játsszák: Bajzát Ágnes, Krivi Dóra
Zene: Katona Lóránt
Rendezte: Lukovszki Judit

>>>20.00 alagsor
Vörösmarty Mihály Gimnázium 11. D évfolyam, drámatagozat (Budapest)
Csonka (60 perc)

Rendező: Perényi Balázs, Szalai Ádám

A Vörösmarty 16 drámatagozatos diákja kérdéseket tesz fel. Van-e még család? És miféle? Számít ez? És meddig? Mivé lettünk? Ettől lettünk azzá? Na és helyette? Mondd, mi van helyette?

>>>21.15-22.00 Szakmai beszélgetés<<<<

MÁJUS 27. SZOMBAT

>>>14.00 színházterem
Alföld Színpad – Debrecen
Instant (45 perc)
Nincs mintha…

Írták és játsszák:
Burai Brigitta, Forró Boldizsár, Galvácsy Gergely, Gáspár Kata, Kelemen Alexandra, Kiss Bertalan, Nagy Réka, Németi Rebeka, Oláh Enikő, Pótor Balázs, Szűcs Réka, Tóth Gergő, Vatai Zoltán, Zsolnai-Nagy Andrea
rendezte: Sóvágó Csaba

A színmű alatt azonban nem jön el a feloldozó „lebukás”. Olyannyira igazi minden mozzanata, mondata, hogy az 1971-ben alapított debreceni amatőr színpad jelenlegi tagjai közösen írták meg a darabot saját és környezetükben tapasztaltak alapján, a vezető-rendező Sóvágó Csaba mederben tartása mellett.

Több lesz benne a kérdés, mint a Társas játék közösségi térben alcímű darab megtekintése előtt. Hogyan érzik jól magukat egy hosszú házasságban a gyerekek, akiknek fél éves járás után online oldalak százai adnak tanácsot a beszürkült hétköznapok – s főleg éjszakák – feldobására? Hogyan hozhatnak megfontolt döntéseket a chaten folyton sürgetettek? Hogyan lesz képes nemet mondani egy rossz kapcsolatra vagy ingyenmunkára az, akit már tizenévesen három zsaroló üzenettel rá lehet venni, hogy fotót küldjön félmeztelen valójáról? Mi lesz izgalmas annak, aki nyiladozó kíváncsiságát bőven kielégítve a neten többet láthat az emberi test „képességeiről”, mint egy szülész-nőgyógyász és egy urológus együttvéve a nyugdíjazásáig?

>>>15.00 alagsor
Eck-MÜSZI Kiscica csoport (Pécs)
Szürke tündér (45 perc)

„A mese nem elvezet a valóságtól, mint sokan gondolják, hanem odavezet hozzá, mélyre vezet a lelki valóság tartalmaiban, legyen szó szeretetről és gyűlöletről, életről és halálról, jóról és rosszról, küzdelemről.” (Vekerdy Tamás)

Az előadást, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium tanulóiból alakult “Kiscica” projektcsoport hozta létre. A darabban saját improvizációkból és Háy János szövegeiből dolgoztunk, melynek alapja a Fából faragott királyfi című balett és zene volt, de azt nem használtuk.

Szereplők: Gillich Atina, Zigenheim Dorina, Boross Réka, Bánkuti Bori, Fejér Sára, Székely Tímea, Kaiser Hanna, Biró Dorottya, Szalai Barbara, Bojtos Dalma, Farkas Eszter, Villám Regina, Mészáros Anna, Barcs Dorina, Klinkhart Hanna, Bánki Patrik, Szalóki Benjámin, Rózsavölgyi Dominik.
Rendező: Komlóczi Zoltán

>>>16.00 színházterem
DeszkaSzínház (Deszk)
ÁMEN – hazugság történetek (70 perc)

Játsszák: Büky Bea, Frányó Tímea, Vásárhelyi Tünde, Mellár Erika, Márki Kitti, Prónai Mónika, Tóth Enikő, Fejes Katica, Gera Renáta, Szemenyei Zita, Balogh Dávid, Flieberi Ádám, Földi János, Szeles Alen.

Videó technika: Gera Tamás
Fénytechnika: Révész István
Rendező: Seres István Pipu

A DeszkaSzínház 2009-es megalakulása óta a kistérségi népszínházból kísérletező színházként próbálja a dél-magyarországi régió kisközösségei számára bemutatni, a színházi és összművészeti párhuzamok segítségével az alapvető emberi és társadalmi problémákat. Reflektál az egyén érzelmi és gondolati változásaira, próbál önironikus lenni, hogy a teremtett feszültséget, az önmagunkban elrejtett ügyetlenség és banalitások felnagyításával oldja.

A komplex formanyelvek alkalmazása, a vizuális elidegenítés vagy éppen a verbális játék hiánya, mind olyan kísérleti eszközök, melyek a szituációk emocionális átéléséhez kívánják segíteni a befogadót.
A társulat az utóbbi évek során Spiró György Prah című végjátékával és Seres István Csend, élet című halk drámájával számos fesztiválon szerepelt eredményesen.

Az életünket átható apró hazugságok, valamint a nagy sumákolások sodrásában, sokszor mi magunk sem tudjuk már mi valós, és mi nem. Hazudunk, vagy csupán mentjük magunkat?
Az önmagunknak tett ígéretek, melyek legtöbbször köszönő viszonyban sincsenek realitásainkkal, azt mutatják be, hogyan tudunk a legelképesztőbb módon magunk illuzionistájaként bedőlni, trükkjeinknek.
Hazug a pap, a színész, a násznép, a férfi, a nő?

>>>17.30-18.30: szakmai beszélgetés<<<

>>>18.45 alagsor
A Prospero Színkör (Székesfehérvár)
Nóti-kabaré (75 perc)
– Nóti Károly jelenetei –

Színészek:
Alföldi Áron József, ,Bognár Beatrix, Csille Ildikó, Czeller Péter, Dorth Borbála, Halász Alexandra, Kardos Istvánné Izolda, Krizsák István, Mészáros Anett, Nagy Szabolcs, Nyári Ádám, Piber Patrícia, Radocha Károly Marcell, Tóth Tímea, Varjas Benjámin

Rendezte: Micskó Zoltán

Nóti Károly a magyar kabaré egyik legnagyobb klasszikusa. Jelenetei a pesti bérházak, kávéházak, panziók életét tükrözik, hősei középosztálybeli városlakók, akik a vígjátéki közegben, komikus helyzetekben, a hagyományos bohózati félreértések közepette csetlenek-botlanak. Miközben felhőtlenül nevetünk, előttünk áll a korabeli pesti polgár linkségével, anyagiasságával, csapodárságával, minden jó és rossz tulajdonságával.

>>>20.15h színházterem
Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) :
Pintér Béla: A Démon Gyermekei (75 perc)

Szereplők: Nyéki Tamás, Péterffy Andrea, Hadzsy János, Gyekiczki Balázs, Márkos Emese, Kosztolányi József, Rátky László, Nógrádi Claudia
Zenészek: Géczi Gergő, Radvánszky Gábor, Rébék Nagy Dávid
Zene: Géczi Gergő és Radvánszky Gábor
Jelmez: Kovács Anna; Díszlet: Kovács Anna; Hadzsy János; Radvánszky Gábor
Fény-hang: Nahóczki Viktor
Plakátdesign: Tóth Mihály (Majkol)
Asszisztens és Súgó: Vecsernyés Viktória, Bálint Zsófia
Rendezőasszisztens: Kondor Alexandra
Rendezte: Varga Norbert

Korhatár 16 év.

Kétezerkettő nyarán történt augusztus hó hetedik napján,
Tizennégy óra harminc perckor jelentették a rendőrségen,
Az első kerületi kapitányságon, hogy eltűnt egy asszony a Budai Várból.
Y. Kovácsné Faragó Zsuzsa, a japán kultúra professzora,
Néprajzkutató és műfordító, a piacra indult hetedike reggel,
De sem a csarnokban, sem otthonában nem látták őt soha többé.

>>>21.30-22.30: szakmai beszélgetés<<<<

MÁJUS 28. VASÁRNAP

>>>14.30 színházterem
Soltis Lajos Színház (Celldömölk)
Hantocska (50 perc)
– modern, zenés mű-népmese –

SZEREPLŐK
Hantocska – Boznánszky Anna
Alexander lovag – Sipos László
Ubul király – Tóth Ákos
Turbina hercegnő – Marton Mercédesz
Nép Ágoston – Bruckner Roland
Pus Katus – Nagy Zsuzsi
Stréb Erik – Piller Ádám
Genny Albert – Bruckner Roland
Kobold – Piller Ádám
Kalipszis Apó – Tóth Ákos

Zene: Horváth Szabolcs
Dramaturg: Fábián Péter
Látvány: Jeli Sára Luca
Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence

„Elég az hozzá, hogy szépséges lyányomnak, Turbina hercegnőnek, a birodalom legjobb kapusának, akinek még a fiúk sem tudnak gólt lőni, nyoma veszett. Éppen egy éve, hogy elindult az Üveghegyen túlra… elnézést… mindjárt összeszedem magam… Szóval a lyányom elindult, hogy legyőzze a Gonosz Háromfejű Kutyát és elhozza tőle a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná tesz. De nem tért vissza. Ezért kihirdettetik… Hogy az a lovag… Aki elmegy az Üveghegyen túlra… És visszahozza a lyányomat a Gyógytévő Csodafűvel… az megkapja fele királyságomat és a lyányom kezét, ha tud neki lőni egy gólt.” /Ubul király/

A világ legöregebb embere, Hetedhétország Hatodik Birodalmának uralkodója, Ubul király retteg a haláltól. Mindent megtesz azért, hogy halhatatlanná váljon. Még szeretett kislányát, Turbina hercegnőt is elküldi az Üveghegyen túlra – ahol hemzseg az erdő a gonosz egyfejű koboldoktól és más szörnyűséges fenevadaktól – hogy megszerezze neki a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná teszi.

Ezalatt a Túlvilágon a Kés Elek Általános Halál és Kaszás-képző Szakiskola végzős diákjai záróvizsgára készülnek. A halálpalánták közül Hantocskára – az izgulós lyánra – esik a választás, hogy bizonyítsa rátermettségét és átsegítsen valakit a túlvilágra. Halálország Nagy Könyvébe Ubul király neve van bejegyezve, akinek a mai napon lejár az ideje az élők birodalmában. Hantocska órája már pittyeg is…

>>>15.30 alagsor
Van Gogh Füle csoport (VGF) – Debrecen
Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok (75 perc)

Maga a társulat 7 évvel ezelőtt alakult abban a szellemiségben, hogy mozgás és táncszínház nyelvén mesélünk a nagyérdeműnek. A társulat alapítója Pálóczi Zoltán, aki többféle színháztechnikával foglalkozott az akkori tagokkal. Ekkor még ZAP színpad néven dolgoztak, ami egy mozaikszó volt a tagok neveivel. Lassan a tagok lecserélődtek a vezető maradt és a szellemiség is változott vagy inkább bővült. Lassan megérett az a gondolat hogy új néven folytassuk és így jött az ötlet, hogy legyen, a nevünk Van Gogh Füle alternatív színházi műhely.

Játsszák:
Nő – Kacsora Adrienn
Férfi – Pusztai Gábor

rendező: Pálóczi Zoltán

>>>17.00 színházterem
Aki Akárki csoport (Nyíregyháza)
MORALITÁ-SOKK (60 perc)

Az Aki Akárki csoport középiskolás fiatalokból szerveződött, Biri és Nagykálló településen tanuló diákokból. Az integrált csoport a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskolában működik, tehetséggondozó 60 órás projekt keretében. Mohácsi István- Mohácsi János Csak egy szög c. darabjából a Nyúzóvölgy c. jelenet szerepel benne, egyéb formanyelveket használunk: mozgás és báb.

Szereposztás:

Kopasz Imréné – Czérna Kornélia
Ügyész – Tóth Ildikó
Bíró – Papp Bettina
Mari néni, Akárki – Somlyai Kata
Ügyvéd – Szűcs Alexandra
Törvényszolga – Tőkés Márk
Unger Mihályné Kiskun Bella – Kovács Dominika
Orsós Péter – Lakatos Rajmund
Kolompár Károly – Kozák Béla
Lakatos – Balázs Sándor (Herceg)
Csordás Zoltán – Garai Gábor
Asszonyok –
Baráth Lívia, Jóni Bettina, Danó Letícia

Bábok: Jakob Nóra
Rendező: Demarcsek Zsuzsa

>>>18.00-19.00: szakmai beszélgetés<<<<

>>>19.10 alagsor
Senkisemalszik Társulat – Budapest
Egy csirkefogó élete – Molnár Ferenc: Liliom (70 perc)

Szereplők
Liliom: Simics Soma
Juli: Berényi Nóra
Muskátné: Bartos Ági
Mari: Horváth Emmi
Ficsúr: Glávits Bence
Fogalmazó: Kilin Berci
Lujza: Boros Eszter
Hugó: Tóth Péter

rendezte: Kerekes Áron és Kovács Gergő

„Ez a mese arra való, hogy özvegyasszonyok altassák el vele kisgyermekeiket, vagy jó gyerekek altassák el vele öreg és fáradt szüleiket. A mesét szép csöndben, folyékonyan kell mondani, az elejét élénken, mintha igaz volna. A végét pedig már lassabban és halkan, hogy mire vége szakad, aludjék el az, akinek mesélték”
(Molnár Ferenc)

>>>20.30 alagsor
Homo Ludens Project (Szeged) – MASZK Egyesület (Szeged)
KZ-oratórium (60 perc)
Pilinszky János azonos című műve nyomán

Öregasszony, Kisfiú, R. M.
Koncentrációs táborban élnek. Pilinszky János költői lágerében. Szerencsére mi, XXI. századi emberek, most nem ott lakunk. Valaki kissé zártan, valaki kissé magányosan, fogyasztva, gyűlölködve, de legalább szögesdrót és gázkamra nélkül. Ha emlékezni akarunk, képeket nézünk a borzalomról, moziba vagy jelen esetben színházba járunk, hogy ott nézzünk farkasszemet a vagonokba zárt kiáltással.

Te elképzelnéd, milyen lehet egy lágerben? Vagy inkább legyen, tegyék elém a látványt, szembesülök és megpróbálok vele együtt élni valahogy? Vagy egyszerűen már a gondolatra rázárnád az ajtót?

Te keresnél közös kapcsolódási pontot a mai társadalom és szögesdrót tépte magány között? Mit jelent számodra e botrányos szentség? Milyen lehet, amikor összekulcsolódik a költői színház a valóság rettenetével? Mit jelenthet ma a halállal való összebámulás? Mit akarhat szerinted egy elnyűtt, csont és bőr, alig pislákoló test a ma emberétől?

Tamás, Kisfiú: Kállai Ákos
Ági, Öregasszony: Frank Tímea
Kornél, R.M: Szilágyi Szabolcs
Kar: Ferenczy Orsolya, Kléner Judit, Gyüdi Eszter, Beslin Anita, Kohlmann Márta, Roszík Melitta, Büte László, Gyüdi Sándor, Kós Péter, Kohlmann Ferenc, Kohlmann Tamás, Muntag Lőrinc

Zeneszerző: Gyüdi Eszter
Díszlet: Kovács A. Gyula
Fénytechnika: Tóth Emese
Szakmai konzulens: Balog József
Rendező: Benkő Imola Orsolya

>>>21.30-22.30: szakmai beszélgetés és díjkiosztás<<<<

Written by:

Pápán született. Hallgatott filozófiát, kulturális antropológiát, végül esztétika szakos diplomát szerzett. Volt raktáros, egy kétéves felnőttképzés után most az utca legjobb rendezőasszisztense.