Miről szól a szerelem? – Testről és lélekről filmajánló

Egy hűvös decemberi napon, valahol fent a hideg hófödte északon, egy lakatlan erdő legmélyén, találkozott két szarvas. Maguk sem tudták, hogy kerültek oda, de miután megpillantották egymást a tó tükrében, ez nem is érdekelte őket többé. Érdeklődve, kíváncsian tekintettek egymásra. A hímszarvas megfontolt léptekkel közeledett a nőstényhez, mire az ijedtében eliramodott. A hím szüntelenül kereste őt az erdő minden szegletén. Már majdnem feladta a kutatást, amikor újra felbukkant a nőstény. Elővigyázatosan a hímhez lépett és a szemébe nézett, erre a hím is előrébb baktatott egyre közelebb és közelebb. Abban a pillanatban mikor már egy lélegzetvételnyire voltak egymástól, meglátták egymás szemében azt, amire egész eddigi életükben keresték a választ.

Endre (Morcsányi Géza) egy vágóhíd pénzügy igazgatója. Az egyik keze béna, de ettől függetlenül rutinosan, magabiztosan végzi munkáját. Egy napon új minőségellenőr, Mária (Borbély Alexandra) kerül az üzem összeszokott csapatába. A beilleszkedés szemmel láthatóan nehezen megy neki, ezért Endre ismerkedni próbál vele. Mindeközben egy bűncselekmény történik a városban. Az elkövető minden bizonnyal a vágóhíd alkalmazottja. A rendőrség egy pszichológus (Tenki Réka) segítségével próbálja megkeresni az elkövetőt. Az összes alkalmazott egy teszten esik át. Ekkor egy szokatlanul furcsa egybeesésre bukkan a doktor: két alkalmazott ugyanazt álmodta egy azon éjszaka alatt.

Az igencsak korosodó Endre láthatóan sok mindent megélt már. Nem csak a munkáját végzi már rutinszerűen, hanem életét is.  A nőkkel való ismerkedést fenntartásokkal kezeli, de amint Máriára pillant, nem tudja kiverni a fejéből; ezért beszélgetni kezd vele. Mária Endrével ellentétben jóval fiatalabb és emberi tapasztalatokban, érzelmekben jócskán hiányt szenvedett ez idáig; nem is tudja mire vélni ezt a szituációt. A vágy az ismeretlen felé viszont mindkettejükben megvan. Kapcsolatuk közös álmukról szerzett tudomás után kezd érdekessé válni. Ez a hihetetlen jelenség felkelti érdeklődésüket, minden gondolatuk ekörül forog. Úgy tűnik ez a legjobb dolog, ami az utóbbi időben történt velük. Ezért lelkesen próbálkoznak azzal, hogy folytathassák a közös álmodozást. Arra vágynak, hogy megint átélhessék ezt az élményt, a benne rejlő ösztönös érzésekkel.

Hihetetlenül magával ragadó története és atmoszférája van a filmnek. A nyugodt, meghitt és békés álomvilág erdejében kíváncsian ismerkedik a két szarvas. Az emberi szereplőink is ugyanezt teszik csak egy jóval zavarosabb közegben. A vágóhíd véres hétköznapjai az álomképek után a szokásosnál is visszataszítóbbnak tűnnek. Ez az éles kontraszt végig kíséri a filmet. Míg az álombeli élet mesésen szép és könnyű, addig a valóélet hajmeresztően rideg és bonyolult. A Testről és lélekről történetét ízét Endre és Mária esetlen, boldogtalan, de reményekkel teli élete alkotja. Szereplőink zárkózottak, ezért egyikük sem túl beszédes, érzéseiket nehezükre esik kifejezni. Szavaikon érződik az emberi kapcsolatok hiánya. Tartanak attól, hogy bárkihez is érzelmileg vonzódjanak, nem akarnak sebezhetők lenni. Komfortzónájukat nem szívesen adják fel, így már csak közös álmaik fedik fel lelkiviláguk igaz valóját. Ez indítja el bennük az egyébként természetesnek mondható érdeklődést egymás iránt. Apránként haladva kezdik megérteni mire is találtak rá közösen. Színészeink nagyon finom mimikával, mozgással, reakciókkal játszanak, egyiküket sem lehetne nélkülözni a filmből.  Borbély Alexandra még fiatal színésznő, Morcsányi Géza pedig eddig egyáltalán nem volt jártas a színészkedésben és mindennek tetejébe Enyedi Ildikó rendező sem készített filmet már egy jó ideje. Ennek tükrében ez elképesztően szép teljesítmény.

A film az érzelmekről, szerelemről mesél nekünk, az ezektől való védekezésen, félelmeken, vágyakon keresztül. A gyengébb idegzetűek azért készüljenek fel, mert egyáltalán nem aprózták el a véres jeleneteket. Ez idáig még egy magyar film sem volt rám ilyen nagy hatással. Egyértelműnek tartom hát, hogy ez nálam az itthoni filmek között 10/10, de ennél jóval nagyobb dicséret, hogy a 2017-es Berlini filmfesztivál fődíjával is elismerték. Reméljük ezzel az alkotással még nem zárul le az utóbbi években tartó magyar sikerfilmek sorozata.

Written by:

1993- ban született, Budapesten él, jelenleg szabadúszó fotográfus.