10 éves az Apokrif folyóirat

Tizedik évfolyamába lép az Apokrif irodalmi folyóirat

Március végén megjelenő, tavaszi lapszámával tizedik évfolyamába lép az Apokrif irodalmi folyóirat, melyet 2007-ben alapított három pályakezdő író, a főszerkesztő Nyerges Gábor Ádám, valamint Török Sándor Mátyás és Tarcsay Zoltán, illetve Fráter Zoltán író, irodalomtörténész, az ELTE BTK docense. Az eleinte csak kis példányszámban kiadott, negyedéves lap fokozatosan „nőtte ki magát” kortárs irodalmi műhellyé, melyben nemcsak a fiatal magyar irodalom jó néhány fontos szerzője kezdte pályáját, hanem – többek közt – olyan írók is publikáltak az évek folyamán, mint Borbély Szilárd, Esterházy Péter, Garaczi László, Háy János, Márton László, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Szálinger Balázs, Térey János. A folyóirat (a Fiatal Írók Szövetségével közös) könyvsorozatot is jegyez: a közönség körében is népszerű és számos szakmai elismeréssel díjazott sorozatban ez idáig Bödecs László, Juhász Tibor, Szendi Nóra és Stolcz Ádám első könyve jelent meg (idén pedig Csillik Kristóf, Mizsur Dániel és Németh Gábor Dávid versesköteteivel folytatódik a sor). A folyóirat tíz évét reprezentáló tavaszi számban a lapban indult, illetve állandó szerzők és a legjobb, ott megjelent képzőművészek új alkotásaiból válogatott a szerkesztőség. A szerkesztők tervei közt szerepel az ünnepi év folyamán a folyóirat történetét feldolgozó, rövid portréfilm bemutatása, egy új szépirodalmi antológia megjelentetése, a lap online felületének megújítása, valamint kiállítással egybekötött, nagyszabású felolvasóest szervezése. A szerkesztők tudomására jutott, hogy a tízéves Apokrif kapcsán az ELTE-n indult folyóiratok kérdéseivel foglalkozó konferencia is szerveződik, hallgatói kezdeményezésre.

Az évforduló alkalmából a folyóirat tematikus, ünnepi lapszámmal jelentkezik, melyben olyan szerzőitől kért írásokat ad közre, akik a lapban indulása óta, akár egy-egy hosszabb időszakban, akár mindvégig ott publikáló, nem egyszer az Apokrif hasábjain is indult, rendszeres alkotóik voltak. Az ünnepi szám képrovata is exkluzív, reprezentatív válogatás eredményeképp jött létre, a korábbi lapszámok legemlékezetesebb képanyagait szolgáltató képzőművészeket kértek föl a szerkesztők, hogy egy-egy művükkel járuljanak hozzá a jubileumi gyűjteményhez. Az Apokrif tavaszi száma e kivételes alkalomból a szokásosnál nagyobb, extra terjedelemben, kizárólag szépirodalmi publikációkat tartalmazva jelenik meg. A borítón Molnár Judit Lilla külön ez alkalomra készült akvarellje látható.

A most induló évfolyamtól kezdve megújult összetételben folytatja a munkát az Apokrif szerkesztősége: a prózarovat élén régi-új szerkesztő, a laphoz két év szünet után visszatérő Reichert Gábor dolgozik, a kritikarovatot a távozó Tóth Anikótól Mizsur Dániel veszi át, míg az önálló rovatként ebben a lapszámban debütáló műfordítás-rovatot Gál Soma vezeti. A lap stábja két új munkatárssal, szerkesztőségi asszisztenssel is bővül Bali Farkas és Csillik Kristóf személyében.

Written by: