Végjáték Temesváron

A temesvári Csiky Gergely Állam Magyar Színház színésze Kocsárdi Levente, közel húsz éves színészi pályafutása után, mely idő alatt csaknem ötven szerepben lépett már színpadra, úgy döntött, szeretne belekóstolni a rendezői szakmába is, abban bízva, hogy így a színház újfajta mélységeit és formáit fedezheti fel.

Kocsárdi Levente

Ennek reményében beiratkozott és felvételt nyert a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Televízió és Színházművészet karának rendezői magiszteri képzésére. Persze ezt megelőzően is kísérletezgetett már a színházi rendezés különböző formáival, hiszen az évek során több one-man-shownak is volt már nem csak előadója, de rendezője is. Ilyen volt például Dosztojevszkij regénye, a Bűn és bűnhődés nyomán készült Marmeladov vagy Salvador Dali világhírű naplója nyomán született “A durrantás művészete, avagy De La Trompette grófnak Dali Konferenciája”.

Fall Ilona

A VÉGJÁTÉK bemutatójára 2016 november 23-án került sor, Levente elmondása szerint mérföldkőnek számít az életében, mely színházi pályafutása eddigi legnagyobb kihívása is volt. Közel egy évig készült erre az előadásra, figyelme fókuszában a színész helyzete állt a kortárs mindennapokban, a fogyasztói társadalom és a pillanatnyi, mulandó értékek világában. A történet, melyet William Saroyan Barlanglakók című drámája ihletett, lényegét tekintve világos, tiszta dramaturgiát követ. A hatóságok határozatának értelmében lebontásra kerül a színház régi épülete, melyben négy színész lakik, akik nem hajlandóak elengedni fény- és fiatalkoruk sikereinek emlékeit és egyetlen kézzelfogható valóságát. William Shakespeare, Friedrich Schiller, Eugen Ionesco és Örkény István szövegeivel, valamint a szereplő színészek karrierjének személyes elemeit felhasználva született meg az előadás szövegkönyve, Orbán Enikő dramaturg segítségével.

Horányi László

A VÉGJÁTÉK-ban Fall Ilona, Szász Enikő, Mátyás Zsolt Imre és Horányi László játszanak, a rendező fontos partnere volt Mihai Donici tervezőmérnök, aki díszlettervezőként segítette a munkát, oly módon átalakítva a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdió terét, hogy a nézőknek is lehetősége nyílt átélni azt a fajta megszokottból való kibillentést, amely a szereplők életét jellemzi. Levente elmondása szerint eleinte az egész projekt lényege az volt, hogy ismét színpadra állhassanak ennek a lenyűgöző színész generációnak képviselői és az idősebb kollégák színpadra való visszatérése együtt a fiatal generáció színészeivel máris pozitív visszhangra lelt a nézők körében, akik természetes és érzelmekben gazdag játékstílusukat dicsérik.

Az előadást legközelebb január 23-án láthatják a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház stúdiójában.

Written by:

Pápán született. Hallgatott filozófiát, kulturális antropológiát, végül esztétika szakos diplomát szerzett. Volt raktáros, egy kétéves felnőttképzés után most az utca legjobb rendezőasszisztense.