A nap híre testközelből – KDF beszámoló 2.

Ha csak egy színházról szóló szöveget olvasol el ma, akkor az ez legyen! – kezdődik a jól ismert netes formulával az írás.

Számtalan történet, szenzáció, sztori, sokkoló hír és eset vesz minket körül nap, mint nap, amiket éppen akkor fontosnak tartunk, hogy el legyen mondva. A nagyváradi Szigligeti Színház társulata Sardar Tagirovsky rendezésével Szíjártó Tímea-Aletta történetét meséli el.

Az eset című darab egy kis faluban játszódik, ami talán kevésbé költői, mint Háy János falvai, kevésbé kegyetlen, mint Tar Sándor vagy Bodor Ádám világvégi települései, és kevésbé filozófia és átélhető, mint Krasznahorkai László romos házai, de itt áll előttünk, létezik és a harmadik mondat után nagyon kíváncsiak vagyunk rá. Az eset című előadás nézői és színészei közös térben foglalnak helyet, szinte egymás mellett, testközelben vagyunk a játékhoz, és ez jó, hogy ilyen közel van a játék, szinte beleszólnánk, vagy egy váratlan megszólalásnál odakapjuk a fejünket, nocsak, ő is színész, azt hittem néző, mint mi.

8

A történet tragikus, és persze sejtjük, hogy tragikus lesz, hiszen együtt van minden hozzá, hőbörgő, részeg férfiak; alkoholista anyuka; bolond testvér; rosszindulatú kollégák; csillogó naiv tekintetek – mégis reménykedünk, hogy hátha. Hisz itt ülünk együtt, három oldalról óvva az üres teret középen, és árad az életerő mindenkiből, meg még van egy csomó meleg sárga fényű csupasz izzó is a fejünk felett, itt nem lehet semmi baj. Van ötletes rajzolás krétával, nevetünk is, meg jó nézni a sok színészt, hogy mennyire figyelnek egymásra, mennyire természetesen és erős belső tartással játszanak.

Az eset persze ritkán kis dolog, a kis dolgokat nem szoktuk esetnek hívni, az eset az valami nagy, nagy öröm, nagy bánat, a mi kicsi életünk fölé tornyosul, fényt ad hozzá vagy sötétet, hosszan, talán több mint két órás ez az előadás is. Hosszú éneklés is van a végén, mindenki énekelhet, mindenkinek van egy gyertyája és egy meghajlása. Ez talán több és szebb, mint egy fél bekezdés a napi hírekben.

2016. december 6. – Ódry Színpad 


Szíjártó Tímea-Aletta: Az eset

Szereplők

A Nő: Ababi Csilla
A Férfi: Kocsis Gyula
Mama: Csíky Ibolya
Pista: Dimény Levente
B1: Szabó Eduárd
B2: Brugós Sándor Csaba
A Boldog Nő: Fodor Réka
A Savanyú nő: Kovács Enikő
A Halkszavú Nő: Firtos Edit
A főnöknő: Gajai Ágnes
A jelentéktelen nő: Kerekes Dalma
A ződ kocsis: Kiss Csaba
A doktor: Fábián Enikő
A titkárnő: Pitz Melinda
A közjegyző: Dobos Imre
B3: Beczásy Áron
A nővérke: Iván Enikő Kitty

Rendező: Sardar Tagirovsky
Koreográfus: Györfi Csaba
Konzultáns dramaturg: Kárpáti Péter

 

Written by:

Pápán született. Hallgatott filozófiát, kulturális antropológiát, végül esztétika szakos diplomát szerzett. Volt raktáros, egy kétéves felnőttképzés után most az utca legjobb rendezőasszisztense.