Sarkvidéken innen és túl – Grönland

A Dán Nagykövetség 2016. november 7-től Sarkvidéken innen és túl címmel nagy sikerű programsorozatot szentelt az Északi-sarkvidéknek, melynek záró rendezvényére a Fugában kerül sor december 5-én 19 órakor. Az Északi-sarkvidék természeti és kulturális örökségébe ad betekintést a Sarkvidékünk jövője című pop-up kiállítás.

A Grönlandot középpontba állító tárlat többek között olyan témák köré szerveződik, mint a klímaváltozás, a páratlan szépségű sarkvidéki táj és természet, az identitás és az őslakosság közösségi élete. Grönland a Föld legnagyobb szigete, melynek 80%-át helyenként 3000 méter vastag jégtakaró borítja, ám egyben a Föld leggyérebben lakott vidéke is. Lakosságának száma alig haladja meg az 56000 főt.

A sarkvidék napjainkban gyors és drámai átalakuláson megy át. A globalizáció, az új technológiák megjelenése, a klímaváltozás és a globális felmelegedés hatásai azonban nemcsak az őslakosokat, hanem mindannyiunkat új kihívások elé állítanak. E változások jövőbeni következményeit egyelőre a világ legkiválóbb tudósai sem képesek megjósolni. Mindeközben ádáz küzdelem zajlik a színfalak mögött a terület háborítatlanságát megóvni szándékozó és természeti kincseit kiaknázni akaró érdekfelek között.

Az est vendége Martin Breum, az Északi-sarkvidék nemzetközileg elismert szakértője, aki sok-sok illusztrációval fűszerezve mutatja be Grönland eddig ismeretlen arcát. Amikor eltűnik a jég c. vitaindító könyvében a természeti kincsekben gazdag Grönland Dániához fűződő viszonyát veszi górcső alá, beszámol a nagyhatalmi álmokat dédelgető anyaország elképzeléseiről, az Északi-sarkért folytatott harcról, s nem mellesleg Kína sarkvidéki törekvéseiről is. A dán szerző néhány évvel ezelőtt részt vett a LOMROG III nevű északi-sarki expedíción, melynek során a kutatók a Jeges-tenger fenékterületét vizsgálták. Az utazásról a dán DR országos TV-csatornán számolt be. Társkészítője A Dán Királyság története című hat részes dokumentumfilm-minisorozatnak, amely Dánia, Grönland és a Feröer-szigetek 300 éves közös történetébe nyújt betekintést. Sarkvidéki tangó – Dánia és Grönland az új Északon (Artic Tango – Denmark and Greenland in the New North) című angol nyelvű tanulmánykötete jövőre lát napvilágot. Martin Breum prezentációját az idei Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmjének a vetítése követi.

Colorfuk suburb of Nuuk - the capital of Greenland

A Thule-akták valós történeten alapul. 1968. január 21-én egy atomtöltetet szállító amerikai bombázó zuhant le egy amerikai légibázis közelében a dán fennhatóság alatt álló grönlandi Thule mellett. Az érintett kormányok elkendőzték az esetet, az ügyet lezártnak nyilvánították, ám 18 évvel később Poul Brink újságíró felfigyel a nukleáris baleset gyanús körülményeire, és a fiatal riporter nyomozni kezd. A filmet eredeti nyelven, magyar és angol felirattal vetítjük.

A Sarkvidéken innen és túl c. programsorozat utolsó állomása a Dán Nagykövetség és a Fuga együttműködésében valósul meg. A programra a belépés ingyenes. A Sarkvidékünk jövője c. kiállítás december 12. és 23. között megtekinthető az Európa Pontban (1024 Budapest, Lövőház u. 35.).

Written by: