Kétnapos filmmaraton a Sundance Filmfesztiválról

A SundanceTV csatorna Magyarországon is egy teljes hétvégét szentel a világhírű Sundance Filmfesztiválon az utóbbi években bemutatott legjobb filmeknek egy kétnapos filmmaraton keretében. A legkülönbözőbb zsánereket és tucatnyi ország alkotóinak filmjeit felvonultató „48 óra a Sundance Filmfesztiválról” adására november 19-én és 20-án kerül sor.

A filmkészítés élő klasszikusa, Robert Redford által alapított Sundance Filmfesztivál több mint három évtizede ad helyt a legjobb független filmeknek, melyek a fesztivál nélkül gyakran nem is jutnának el a közönséghez. A SundanceTV ezekből választott ki egy sor elismert és díjnyertes alkotást, melyeket a maraton alatt vetítenek le. A 48 óra a Sundance Filmfesztiválról izgalmas és változatos szórakozást ígér független, merész, egyedi és lenyűgöző vígjátékokkal, drámákkal és dokumentumfilmekkel.

November 19-én 22 órakor vetíti a csatorna az Unexpected című amerikai vígjátékot Cobie Smulders (az Így jártam anyátokkal Robinja) főszereplésével. A filmben Samantha Abbott (Smulders) egy chicagói középiskola tanára, aki elhivatott és szenvedélyes a munkájában. Amellett, hogy napirendre kell térnie afölött, hogy az iskoláját bezárják, még egy váratlan, egyben sorsfordító hírt is kap: gyermeket vár. Miután közli a hírt a barátjával, Johnnal (Anders Holm) és irányításmániás anyjával (Elizabeth McGovern), Samantha megtudja, hogy egyik legígéretesebb diákja, Jasmine (Gail Bean) némileg hasonló, ugyanakkor sokban különböző helyzetben találta magát. A két nő együtt próbálja megoldani a jövőjük kérdéseit, és közben egy valószínűtlen, mégis életfogytig tartó barátság szövődik köztük.

cobieanders2_option1

Éjféltől a nézők Roger Ebert, a valaha élt talán legismertebb filmkritikus élettörténetét ismerhetik meg a Life Itself című dokumentumfilmből, egy történetet, mely egyszerre személyes, mulatságos, fájdalmas, felemelő és a maga nemében páratlan. A film Ebert életének meghatározó hatását és örökségét tárja fel: a Pulitzer-díjjal kitüntetett filmkritikusi munkájától, a kritikus társával, Gene Siskellel csaknem negyedszázadon keresztül futó műsoron át egészen a rákkal folytatott heroikus harcáig.

A negyvennyolc-órás maraton utolsó filmje a No, No: A Dockumentary a baseball egyik legnagyobb személyiségének, Dock Ellisnek életét mutatja be. Ellis 1970. június 12-én dobójátékosként elérte, hogy az ellenfél játékosai egyetlen labdáját sem tudták elütni, így nem szereztek pontot a meccs során. A no-hitternek, vagy „no-no”-nak is nevezett rendkívül ritka teljesítmény a játék több mint száz éves történetében addig csak 276 alkalommal sikerült kivitelezni, de Dock volt az egyetlen, aki ezt bevallottan LSD hatása alatt érte el.

ron_mrowiec_a

A botrányhősök életét élő sportoló profi karrierje után sikeresen leküzdötte függőségeit, és a haláláig tartó évtizedeket azzal töltötte, hogy a rá jellemző vehemenciával segítsen más függőkön. A dokumentumfilm első alkalommal mutatja be a sportoló életének teljes történetét, saját és pályatársak mellett olyan hírességek visszaemlékezései alapján, mint Ron Howard színész, rendező.

A SundanceTVről

Az alapító, Robert Redford kreativitást hangsúlyozó küldetéséhez híven a Sundance Channel a független gondolkodású nézők televíziója. A merész és fantáziadús Sundance Channel sokszínű, lebilincselő és magas színvonalú függetlenfilmeket, dokumentumfilmeket és díjnyertes eredeti sorozatokat kínál a közönségnek. A csatorna Ázsiától Dél-Amerikán keresztül Európáig számos filmfesztivál aktív támogatója. A filmkínálat folyamatosan frissül a legújabb, fesztiválokon bemutatott alkotásokkal.

Written by: