A magyar mozgásművészek színe-java újra Berlinben, a III. Magyar Kortárs Táncfesztiválon

A Bakelit Multi Art Center harmadik alkalommal mutatja be az évente megrendezett berlini Magyar Kortárstánc Fesztivált december 5-11 között. A rendezvény a berlini közönségnek és a nemzetközi szakmának mutatja be a független magyar kortárs tánc színterét, mindeközben erősíti a kulturális szálakat Budapest és Berlin között. Ebben az évben változatos programok, kiemelkedő előadások mellett két tánckurzussal és egy kapcsolatépítő tréninggel várja az érdeklődőket a III. Berlini Magyar Kortárstánc Fesztivál szervező csapata – berlini Dock11 Stúdióba és a Povverába.

 

2016. december 5-11. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre a berlini Magyar Kortárs Táncfesztivál. A rendezvény lehetőséget teremt a hazai magyar tánctársulatok számára a berlini közönség és a nemzetközi szakma előtti bemutatkozásra. Ezáltal segít kiépíteni és fenntartani a Berlin-Budapest közötti táncművészeti hálózatot. A fesztivál különböző formákban járul hozzá a kapcsolatteremtéshez és az együttműködéshez: idén hat magyar társulat/egyesület lép színpadra a nem kizárólagosan berlini közönség előtt; két technikai-önismereti tánckurzuson vehetnek részt a hivatásos táncművészek; illetve egy kapcsolatépítő tréningnek köszönhetően a társulatoknak és a szakmának lehetősége nyílik az ismerkedésre, valamint a kapcsolati hálózat továbbfejlesztésére.the-nature-of-love_-daniel-domolky

A fesztivált Fehér Ferenc Helló, Zombi című előadása nyitja. A sikeres autodidakta táncművész és koreográfus hűen saját formavilágához, állatias mozdulatvilága és harcművészeti elemek  ötvözésével dolgoz fel aktuális mindennapi kérdéseket. A fesztivál második és harmadik napján is látható lesz az It Comes it Goes című előadás Somló Dávid és Vass Imre rendezésében-előadásában, amelynek helyszíne a berlini Povvera. Előadásukban a zene és a mozgás viszonyát, a változások természetét és az ismétlés nézőre gyakorolt hatását vizsgálják. A harmadik nap az L1 Egyesületé. Négy produkcióval várja az érdeklődőket az 1998-tól aktív társulat, Ladjánszki Márta, Koronkai Zsolt, Varga Zsolt, Kovács Emese, Valencia James és Herold Eszter főszereplésével. Az L1 alapvető célkitűzéseként határozza meg a kortárs tánc népszerűsítését, külföldi és magyar produkciók létrejöttének elősegítése, valamint tehetséges művészek munkáinak a bemutatása révén. Előadássorozatukban az összeművészetiség, a kísérleti jelleg és a határok tesztelése kerül előtérbe. A fesztivál negyedik napján  Szabó Réka társulata, a Tünet Együttes mutatja be Sóvirág című előadását a Dock 11-ben. A Sóvirág Fahidi Éva, egy 90 éves holokauszt túlélő és egy fiatal táncosnő, Cuhorka Emese duettjében mutatja be kettejük világának különbségeit és kapcsolódási pontjait. Közös nyelvük: a tánc. A rákövetkező napon a 2014-ben Lábán Rudolf díjra jelölt „Szerelem Természete” című előadás lesz látható a Rádióbalett előadásában. „Intim, lírai, szemérmetlenül szemérmes és egyben komolysága mellett is vicces önvallomás [ez] arról a tébolyult állapotról, amelyet amúgy szerelemnek hívunk.” – íja Fuchs Lívia az előadásról (Élet és irodalom 2013. május 3.) A fesztivált a Timothy and the Things zárja az „Anyádék rajtam keresnek” című előadásukkal, amely 2016-ban kapott jelölést a Lábán Rudolf díjra. Az előadásban új megvilágításba kerül a látszólag hasztalanul eltöltött idő, a hétköznapi érzések és helyzetek kérdése.

December 6-a és 11-e között Ladjánszki Márta és Fehér Ferenc tart workshopot professzionális és haladó táncosoknak. Ladjánszki Márta kurzusa a tértapasztalásról szól: hogyan létezzünk a térben, hogyan mélyítsük el gondolatainkat az alkotói folyamat során ahhoz, hogy átadjuk magunkat a belülről jövő hangoknak. Fehér Ferenc saját fizikai-állati mozgásvilágába vezeti be a táncosokat, amelyet kezdettől fogva folyamatosan alakuló formanyelvének tekint. Mindkét workshop a résztvevők képzelőerejére és kreativitására támaszkodik, amely által az egyéni gondolatok és felfedezések felszínre törhetnek.    hello-zombie_-gyorgy-jokuti

A III. Kortárs Magyar Táncfesztivál keretén belül a fesztivál szervezője, a Bakelit Multi Art Center minden szakmabelit (táncosokat, koreográfusokat, társulatvezetőket, programszervezőket) meghív a december 9-ei Networking/ kapcsolatépítő tréningjére. Ennek keretében az együttműködéshez kapcsolódó ötletekről, csereprogramokról kezdeményeznek beszélgetést,  valamint bemutatkozik a fesztivált szervező kulturális központ, a budapesti Bakelit Multi Art Center.

A Bakelit Multi Art Center a 2000-es évek elejétől innovatív művészeti központként és rendezvényhelyszínként él a budapesti és a nemzetközi köztudatban. Kísérleti munkafolyamatok, workshopok, tánc- és színházi előadások, koncertek, festészeti, grafikai és fotókiállítások, alkotói rezidenciák, próbák – röviden az összművészetiség és a térhasználati lehetőségek határozzák meg a Bakelit M. A. C. arculatát. Olyan újító nemzetközi projekteknek ad otthont a Bakelit, mint az európai uniós Be SpectACTive!, az L1danceFest vagy az évente megrendezésre kerülő Music Freedom Day. Mindemellett főszervezője az immár harmadik alkalommal megrendezett Berlini Magyar Kortárs Táncfesztiválnak, amellyel bemutatkozási és kapcsolatépítési lehetőséget biztosít a kiemelkedő magyar tánctársulatok számára a külföldi közönség előtt. A közönségbarát programok kidolgozásában és fejlesztésében a Trans Europa Halles évről évre megszervezett tapasztalatcsere- és vitaalapú találkozói segítik a Bakelitet új ötletek és programok kidolgozásában.

Written by:

A FÉLonline.hu hírei