Mi köze az animációnak az irodalomhoz? – Primanima Nemzetközi Animációs Fesztivál

Holnap kezdődik a Primanima Nemzetközi Animációs Fesztivál, melyet idén ötödszörre rendeznek meg október 19. és 22. között Budaörsön.

Andrasev Nadja Bodor Ádám Megbocsátás című novelláját vette alapul az idén Cannes-t is megjárt, sokszorosan díjnyertes A nyalintás nesze című MOME Anim diplomamunkájához. Ezzel csatlakozott azon alkotók hosszú sorához, akik az irodalomból merítettek inspirációt animációs filmjeikhez, illetve az irodalom és az animáció közti sokrétű, és a magyar animációban is gazdag hagyományokkal rendelkező kapcsolatot vizsgálták.

Idén a budaörsi Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál programjai között szerepel az ázsiai felmenőkkel bíró Ann Marie Fleming Window Horses – Rosie Ming lírai utazása Perzsiában (kritika) (interjú) című filmje. Az animáció főhőse Rosie Ming, költő, akinek új kötetét meghívják egy iráni költészeti fesztiválra, ahol végül a kultúrákról, családról, nyelvekről, zenéről, költészetről és önmagáról is sok újat tud meg. Fleming filmjének központi eleme, hogy a költészet segítségével áthidalhatjuk a kultúrák közti szakadékot és empátiát tanulhatunk általa. A kanadai rendezőnő Holokauszttúlélők gyermeke voltam (I Was a Child of Holocaust Survivors) című 2010-es díjnyertes animációs rövidfilmje is látható lesz, amely Bernice Eisenstein illusztrált önéletrajzán alapul.

A Primanimán idén a kanadai egészestés filmen túl több rövidfilm és egy pódiumbeszélgetés is foglalkozik majd az animáció és az irodalom kapcsolatával kortárs költők és írók részvételével. A beszélgetést Vágó Csaba történész vezeti a Kemény István költővel, Kerékgyártó István és Czeglédi András filozófus–esztétákkal. A beszélgetést több kortárs és a közel múltban szültett irodalmi ihletésű, illetve a nyelvvel foglalkozó alkotás illusztrálja. Így többek között a fesztivál idei programjából Andrasev Nadja A nyalintás nesze mellett  a kínai Sijia Ke Körte (Pear), valamint a német Zora Rux egészen sajátos filmje, a Mi történik az agyadban, ha meglátsz egy olyan német szót, hogy… (What Happens in Your Brain When You See a German Word Like…?)

 

PÓDIUMBESZÉLGETÉS:

Időpont: 10. 22. (szombat) 15.45.

Helyszín: BABtér – Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér (Templom tér 12.)

WINDOW HORSES – ROSIE MING LÍRAI UTAZÁSA PERZSIÁBA VETÍTÉS:
Időpont: 10. 22. (szombat) 17.30
Helyszín: Jókai Mór Művelődési Központ (Szabadság út 26.)

A programon való részvétel ingyenes.

Elérhetőségek:

www.primanima.eu

www.facebook.com/primanima.hungary

plakat_primanima_660

Written by: