Összkomfort – Babaház felnőtteknek

Mindig egy különös izgalom lesz úrrá rajtam mikor nem klasszikus plüssben ülős előadásra megyek. Ez vasárnap sem volt másként, amikor az RS9 felé lépkedtem. Aki először jár itt, egy fiatalos bohém világot fedezhet fel lent, ebben a nagyon hangulatos enyhén dohos és nedves pincehelységben. Bárpult, elnyűtt kanapé, puffok, sejtelmes világítás, sajátos dekoráció és a gyülekező közönség morajlása. A hely adottságaiból adódóan családias hangulat alakul ki már az elején, a személyzet régi ismerősként üdvözli az ismeretleneket is.

Az ajtó kitárul és elfoglalhatjuk a helyünket. A frusztráltság akkor kezdődik, mikor a nézők felének át kell haladni a színen, hogy ülőhelyhez jussanak. Miközben mi merészebbek behatolunk a színészek terébe, az előadás már elkezdődött. Egy lány ül a tükre előtt, és egy nagyon fülbemászó muzsikát játszik hegedűn mindaddig, míg az ültetők el nem helyezik a pótszékeket és a párnákat az utolsó kis négyzetcentiméterekre.

14495359_687255204774677_316518257158186983_n

A hegedű elhallgat. Három tipikus XXI. századi fiatalt ismerünk meg, akik egy tipikus kis lepukkant albérletben élik tipikus 20-as éveiket. Kristóf rendezőhajlamokkal megáldott sikertelen művész, tele ötlettel és alkotási vággyal. Felesége Eszter, aki a férjéért otthagyta a Zeneakadémiát és jó háziasszonyként végzi otthoni teendőit, csak mikor egyedül van, veszi elő kedves hangszerét. Harmadik lakója ennek a turkáló feletti luknak Máté, Kristóf egykori stábjának tagja. Később, a második felvonásban megérkezik Zita a befutott hegedűművész, Eszter régi szaktársa az Akadémiáról.

kiraly

Kegyetlen lelki csaták helyszíne ez a kis albérlet. A vasárnapok őrült egyhangúságában őrlődő Kristóf a hozzá legközelebb álló személyen éli ki szadista hajlamait. Eszter lelki nyomorékká válik a férje mellett, az ábrándozó művészlelke sorvad, egyre közeledik az őrület állapotához. Az egyetlen ember, aki mint egy villámhárítóként van jelen, Máté. Egyedül ő érti meg Esztert, ő tartja életben, lelki társa a lánynak, de az is elhangzik a szájból, hogy ez a házaspár a legfontosabb két ember az életében, tehát Kristófot sem veti meg.

“Látom amott a téli világot, de eddig sem volt jobb akárhogy cifrázod”

Az előadásban sokféle és sok embert érintő problémákat feszegetnek az alkotók. Kristóf tehetetlensége a művész pályán nem saját hibájából adódik, hanem a lehetőségek hiányából. Abból, hogy mindig van egy nagyobb hal, aki keresztbe tesz neki. Az előadás szempontjából plusz pikantéria, hogy ez a nagyobb hal nem egyszer Eszter édesapja. Belefáradva ebbe az örökös szélmalomharcba nem csak saját magát gyötri hanem, Eszteren áll bosszút, leginkább verbálisan az őt ért igazságtalanságok miatt. És mint tudjuk szavakkal is lehet ölni. Kegyetlen lelki terrorban tartja fiatal feleségét, aki mint majd kiderül, áldott állapotban van. Kristóf hangulatingadozásainak van kiszolgáltatva ez a mini közösség. Mennyire lehet valaki elkeseredett ilyen fiatalon, hogy életeket tegyen tönkre? Felmerül bennünk a kérdés, miért nem hagyja ott Eszter a férjét? A válasz egyszerű: szereti és ez kölcsönös, csak ez a helyzet, amibe belekényszerültek a világ élhetetlensége miatt, megöli boldogságukat.

“Várnám a jövőt, amit nekünk hagytak, de nem maradt semmi ezek mindent eladtak”

Nevettetve szorongatta a lelkünket ez a három óra. A közönséget észrevehető hullámokban öntötte el hol a borzongás, hol pedig a nevetés. Nagy érzelmekkel és véresen komoly helyzetekkel dolgozik az előadás, amit kendőzetlenül a néző elé tár. Az idő és a felvonások előrehaladtával a szünetben egyre csendesebbek és elgondolkodóbbak lettünk, mindenkit szemmel láthatóan megérintett így vagy úgy az előadás. Persze, mint minden színházban itt is voltak a felszínt éppen csak kapargató nézőtársaim, de még az ő arcuk is elkomolyodott a legmegrázóbb jeleneteknél. Mély együttérzés és elborzadás tükröződött a szemekben, mikor Eszter ököllel üti a hasát, hogy elvetéljen, mert nem akarja gyerekkel magához láncolni a férjét, és különben is ide, ebbe a kis lukba hogyan szülhetne?

14457449_687255394774658_8015631586577452152_n

Zita kezdetben a megváltás ígéretével lép színre, ám hamar kiderül, hogy újabb problémák forrásává válik. Erős nőként szembeszáll Kristóffal, megmenti Esztert ebből a lehetetlen környezetből, majd a helyébe lép (ezt erősen jelzi a rendezés), és a férj karjaiba veti magát. Idővel rádöbben nem ez az, amire vágyott, szembesül aljasságával, amit ki is mond, meg is bán és távozik. Percről percre veszít erejéből és válik egyre szimpatikussá, hiszen ő is a szerelmet keresi, mint oly sokan. Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy mennyire messze mennénk el a keresés közben? Van e jogunk tönkretenni embereket miközben mi is a boldogságunk keressük? Vagy magunkat mennyire rendelhetjük alá a szeretett félnek? Ez már Eszter viszonylatában merül fel, hiszen önmagát, az álmait áldozza fel a szerelem oltárán, mely szerelmet a félelem mérgez az idő előrehaladtával. Verbális bántalmazást kell elszenvednie attól, akit a világon a legjobban szeret vagy szeretett? Az egyik legszívbemarkolóbb jelenet, mikor Kristóf elkeseredésében, és mert nem érez semmiféle részvétet felesége irányából, azt kívánja, hogy bárcsak lenne terhes, hordaná ki a gyereket, szülné meg és veszítené el, akkor talán megtudná milyen az élet és talán akkor ember lenne ő is, és nem ringatná magát álomvilágba. A nézőtéren néma csend honolt.

14484664_687255478107983_4654878627910230059_n

Nem reménytelen az élet, a halvány reménysugár jelen van még a legkilátástalanabb helyzetekben is. A fiatalok nem tudnak egymás nélkül élni. Tovább kell taposniuk az életet együtt, mert egyedül nem bírják. Egyikük sem ugyanaz, aki volt. Eszter elvesztett egy gyermeket, amivel ő is egy kicsit meghalt, Kristóf rájött, hogy felesége pótolhatatlan és kegyetlenséget művelt vele, Máté pedig szembeszállt a zsarnokkal, de nem bírja elhagyni ezt a két elveszett lelket. Vajon a kezdeti megbánás és újra egymásra találás után erősebbek lesznek, és együtt valahogy élhetővé teszik ezt az embertelen világot vagy pár hét múlva minden visszaáll a régi kerékvágásba, mert a társadalmi nyomások és a reményvesztettség erősebbek? Ezen gondolkoztam, mikor kiléptem a hideg kora őszi pesti éjszakába.

Fotók: Összkomfort Official Facebook Page

Written by:

A Károli Gáspár Református Egyetem magyar szakos hallgatója vagyok, színházi kritikákat és beszámolókat írok, a rendezés foglalkoztat a leginkább de ha úgy adódik fordítok és átírok drámákat.