A szépség nem minden. Csak az számít – Neon démon filmkritika

Nicolas Winding Refn, a Drive – Gázt! alkotója újra megmutatta különleges és egyedi világát legújabb filmjében, a Neon Démonban. Vajon mi születik abból, ha Refn a szépségipart választja témájának? Egy sötét és nagyon álomszerű, művészien bemutatott képet fest le a nézőknek, a modellvilág legsötétebb oldalát mutatja be. Ebben a világban elfogadott az árulás és a csalás. A modellvilág új üdvöskéjének vajon megvan az ereje a túlélésre?

A film történetéről röviden: adott a főszereplő lány, Jessie (Elle Fanning), aki 16 évesen felköltözik a nagyvárosba, hogy szerencsét próbáljon egy modell ügynökségnél. A film elején megismerkedik három mindenre elszánt nővel: két modellel és a sminkesükkel. Ez a találkozás előre vetíti és feldobja magát a problémát is: az irigységet. A három nő meg akarja szerezni magának Jessie tökéletességét. Már az első jelenetekben egy parti kellős közepén megmutatkozik Refn különös látásmódja a vágások és a képi beállítások egyediségében. Ezt követően Jessie leszerződik az ügynökségnél, ahol elhatározzák, hogy hazudni fognak az életkoráról, mivel még kiskorú. Innen kezdődik igazán az érdekes része a filmnek. Jessie átesik három “modell-próbán”, amivel ráébreszti a többi nőt, hogy ők sose fogják szépségben utolérni a fiatal tehetséget.

kep1

A két modell: Gigi (Bella Heathcote) és Sarah (Abbey Lee), valamint a sminkes Ruby (Jena Malone) összeesküvést szerveznek Jessie ellen. Mindegyiküknek megvan a saját motivációja ahhoz, hogy megszerezzék azt, amire szükségük van, amiért a legvégsőkig is képesek elmenni. Gigi, az agyonplasztikázott testével a műanyag nő hatását kelti, ami pont az ellentétje Jessie természetességének. Ez az a “tulajdonság”, amit Gigi minden áron meg akar szerezni. Sarah a legirigyebb hármójuk közül. Ahogy a filmben is elhangzik, szellemnek érzi magát, ha belép egy terembe. Ezzel szemben Jessienek olyan a megjelenése, amire mindenki felfigyel, és ez miatt célpontjává válik Sarahnak is. A triumvirátus harmadik tagja, Ruby pedig Jessie ártatlanságát akarja megszerezni. Készült egy interjú Refnnel, amiben elmondta, hogy a három nő a szépség három oldalát testesíti meg: Gigi a megkonstruált szépség, Sarah a külső szépség megtestesítője, Ruby pedig a belső szépséget szimbolizálja. Ez a három aspektus azonban Jessieben mind megtalálható egyszerre; a többiek ezért akarják teljessé tenni magukat.

kep2

A film utolsó felvonása azonban teljesen átalakítja a viszonyokat. Ruby vezetésével a két modell egy végső leszámolásban akarja megszerezni Jessie szépségét. Ha nagyon szabadjára engedjük a fantáziánkat, akkor elképzelhető, hogy a három nő három boszorkányként jelent meg. Erre utalnak a gyilkosság rituális mozzanatai és a film utolsó jelenetéből megmutatkozó kannibalizmus. Azáltal, hogy Jessiet szó szerint felfalták, sikerült megkaparintaniuk az ő szépségét.

kep3

Ez a film kifejezetten egy bizonyos rétegnek szól. Kizárólag nagykorúaknak tudom ajánlani és olyanoknak, akik nem idegenkednek a véres jelenetektől, illetve nem zavarja őket a felületes történetvezetés, viszont értékelik a remek beállításokat, jelenetszerkesztéseket és az egyedi látványvilágot. A szerzőiség nagyban rányomta a bélyegét a filmre. Refn jellemző stílusát kedvelők nem fognak csalódni benne. Azonban akik csak most ismerkednek a rendezővel, inkább nézzék meg először a Drive – Gázt! című filmjét, mely befogadhatóbb alkotás lett. Végezetül a Neon démonnal kapcsolatban csak egy kérdésem maradt bennem: Keanu Reeves mit keres egyáltalán ebben a filmben?

Written by:

1995-ben született, Budapesten él. Az ELTE BTK Történelem BA képzésének hallgatója.