Az igazi antihősök – Öngyilkos osztag filmkritika

A szuperhősös filmek ideje leáldozott. Végre beköszöntött a rosszfiúk korszaka. A már-már unalmassá váló képregényfilm adaptációk piacára szánt vérfrissítés megérkezett. A most mozikba került Öngyilkos osztag című film az eddigi klasszikus szuperhősök ellenfeleinek közös történetéről szól. Nevezetesen Harley Quinn (Margot Robbie), Varázslónő (Cara Delevingne), DeadShot (Will Smith), Gyilkos Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje), Bumeráng Kapitány (Jai Courtney), El Diablo (Jay Hernandez), Slipknot (Adam Beach). Az eddig csak képregényfanatikusok által jól ismert karakterekre mostanra már az egész világ kíváncsi lett.

A legrosszabbak legrosszabbjait gyűjtötte össze szigorú arcú antihősünk Dr. Amanda Waller (Viola Davis), mégpedig azon célból, hogy a világunk meg tudja magát védeni, ha egy Superman erejéhez hasonló ellenség feltűnne. Bajkeverőinket egy szuperbiztos börtönben raboskodva ismerjük meg. Hétköznapjaik „örülten jól” telnek az állandó kínzásokkal, verekedésekkel és verbális bántalmakkal. Wallernek sikerült megszereznie az eleinte szkeptikus amerikai hadseregek vezetőinek beleegyezését, hogy létrehozza ezt az örült csipet-csapatot. Nem is kell sokat várnunk a világunk elpusztítására vállalkozó ellenfélre. Ezzel megkezdődik az Öngyilkos Osztag első bevetése.

SS01

A filmnek nem kis feladattal kell megküzdenie: nem egyszerű dolog megismertetni velünk ezt a rengeteg, rettegett karaktert. Apróbb morzsákat kapunk visszaemlékezések formájában múltjukról, hogy hogyan és miért kerültek rácsok mögé. Mindegyikőjükben közös a bűnös múlt és az őket legendás rosszfiúvá/lánnyá tévő gaztettek sora. Kiderül persze, hogy ők is húsvér emberek és nagyon is komoly problémákkal küszködtek életük során. Ennek ellenére megtudták tartani fekete humorukat és kegyetlen képességeiket, amivel ölni is képesek. Leginkább Harley Quinn és DeadShot karaktere a legkidolgozottabb. Harley, Jokerrel kialakult őrülten veszélyes vad szerelme és DeadShot lánya iránt érzett szeretete végig kíséri az egész filmet. Az osztag kakukktojásai Rick Flag (Joel Kinnaman) és Katana (Karen Fukuhara). Ők inkább amolyan komor hősök, akik az akció sikere végett vannak jelen. Nekik kell ügyelni arra, hogy senki se szökjön meg és teljesítsék a küldetést. A flúgos társaság végül igazi összetartó csapattá kovácsolódik. Feltűnnek még az örök képregény klasszikus kedvencek is: Joker (Jared Leto) és Batman (Ben Affleck). Jared Leto példátlan színészete egy újabb, brutális Jokert mutat be nekünk. Batman csak szórványosan tűnik fel, mikor rács mögé juttatja ellenfeleit.

SS02

E népes társaság összeboronálása volt talán a legnagyobb szerencséje a filmnek. Ezen kívül szinte semmi többet nem tud felmutatni egy átlagos képregény filmnél. Sőt, ami azt illeti, ezzel az alkotással mélyen alul múlta magát a DC-moziuniverzum. A történet végtelenül kiszámítható, döcögős és lapos. Az akár két filmre is elegendő ötletet próbálták nekünk összesűríteni kevés sikerrel, valójában mindenből csak egy csipetnyit kapunk. Szinte alig ismerjük meg szereplőinket, ebből kifolyólag nem is tudjuk olyannyira megkedvelni őket, hogy mindezek után átizguljunk miattuk az egész filmet. A vicces, brutális és őrültnek mondható jelenetek sem lettek kimagaslóan jók, pedig az Öngyilkos osztag marketingje egyértelműen ezt sugallta. A közönség jogosan érzi becsapva magát. A mozikba kerülést követő utáni hetekben David Ayer rendező nyilatkozata szerint a moziban nem az ő filmjét vetítik. A stúdió drasztikusan belevágott a már elkészült műbe. Rengeteg jelenettel lettünk így kevesebbek. Egy skót származású néző még be is szeretné perelni a stúdiót, mert a előzetesben szereplő jelentekből nem mindent lehetett viszont látni. Ez nem változtat a tényen.

SS03

Az Öngyilkos osztag leginkább semmilyenre sikerült.  A stúdió tutyimutyisága azt jelenti, hogy biztosra akartak menni a profit érdekében. Sok jelenet tematikája nagyon hasonló szeretne lenni a másik, rivális képregény stúdió által készült mozikhoz. Érthetetlen, hogy a DC miért próbálja majmolni a Marvelt, holott olyan filmeket tudhat maga után, mint a már legendává vált Christopher Nolan rendezésű Sötét lovag vagy a Zack Snyder féle Acélember. Ezek érettebb, komolyabb hangvételűek mint bármelyik Marvel produkció. Ezt a két filmet nyugodt szívvel tudom ajánlani a 16 éven felüli korosztálynak. Az Öngyilkos osztagra viszont senkinek sem ajánlanám szívesen a mozijegy váltását. Ha mégis valaki kíváncsi lenne rá, a várható DVD és Bluray megjelenés novemberben lesz.

Written by:

1993- ban született, Budapesten él, jelenleg szabadúszó fotográfus.