Fesztivállapot

Fesztiválok tömkelege közül választhatunk idén nyáron is. Egyre több kisebb fesztivált lehet felfedezni, ahol inkább a magyar bandák kapnak főszerepet. Régi kedvenceink mellet frissebb zenekarokkal is találkozhatunk egy azon helyszínen. Nem mellesleg a pénztárcánk is nehezebb marad a heti bérlet vásárlása után, mint egy nagyobb volumenű fesztiválon. Ezek közül a legnépszerűbbek az EFOTT és a Strand fesztivál.

_sam0104jpg_28429320035_o

Életem első fesztiválját a Strand fesztiválon töltöttem el tavaly. Zamárdi tökéletes helyszín egy jó fesztiválhoz. Az ismertebb Balaton Sound helyszínén kerül megrendezésre a Be my lake-kel karöltve. A helyszínt azért sikerült arányosan felosztani és elválasztani egymástól a két fesztivált. A színpadok, étkezdék, bódék elhelyezkedése pont kényelmes volt és még egy hangulatos piros cirkuszi sátornak is jutott hely. Természetesen az időjárás összevissza alakult, de végül is egészen kedvező körülmények alakultak ki. Az egyaránt sikeres kis és nagy koncerteken önfeledt szórakozott, s nem volt olyan előadás, amin ne egy ütemre lüketett volna az egész tömeg. Ez nem véletlen, hiszen a mi kis országunk tele van jobbnál jobb zenekarokkal. Ezeknek zenei tudása és tehetsége van olyan jó, ha nem jobb, mint a külföldi világhírű előadóké. Egyre több zenei műfajnak van új hazai képviselője. Legtöbbször előszeretettel keverik ezeket a stílusokat. Ettől lesz csak még színesebb az amúgy is változatos zenei szféránk. Olyan érzés ez mintha a világ összes dallama egy helyen összpontosult volna össze.

_sam0004jpg_28396629046_o

Az egyik legkellemesebb találkozásom egy friss magyar bandával történt a Strandon. A dallamaikat egyszerűen nem tudtam kiverni a fejemből koncert után sem. A banda mondhatni maximalista, ha zenéről van szó. Minden egyes hang ott van, ahol lennie kell. Ők a játékukkal ragadják meg a közönség figyelmét. Nem is tudom, mi a meglepőbb a fiatal életkoruk vagy inkább, hogy milyen rövid idő alatt tudták létrehozni sajátos hangzásukat. Ez a banda nem más mint a Middlemist red.

Csodálatos érzés, ahogy a hihetetlen méretű tömeg egy emberként tombol kedvenc számaikra. Ez rendszerint meg is történ például a Brains, Tankcsapda, Pendulum Dj set, Punanny Massive koncerten. Utóbbi kettőn tényleg fergeteges hangulat uralkodott. A jól ismert drum and bass stílusú Pendulm formáció már nem tevékenykedik aktívan. Ezért Dj set formájában jut el a még mindig lelkes rajongóik felé. Úgy tűnik ez a legendás pörgős ritmus, már sosem fog veszíteni az erejéből. Ezen az előadáson ugyanis a tömeg megörülésének lehetünk részesei. Az idei EFOTT fesztiválon szintén hasonló állapotok uralkodtak el a közönségen. Ennyit a múltról most irány a jelen.

_sam9711jpg_28350371801_o

Tüzesen sütött le a nyári napsugár. Az ég tetejéről az EFOTT fesztiválra. A velencei tó vize csillog a horizonton. A helyszínt kezdik megtölteni a szebbnél szebb hölgyek és jól öltözött úriemberek. Minden adott egy jó fesztiválhoz. A nulladik éjszaka laza kisebb bulikkal kezdődött. Már ekkor kihallatszott a dologból, hogy a különböző zenei műfajoknak otthont adó kisebb színpadok túl közel vannak egymáshoz és ezáltal egy összemosódott zenei egyveleget kapunk. Ez némileg mérséklődött másnapra, amikor a nagyobb színpadok is elkezdtek dübörögni és elnyomták ezt a „csatazajt”. Az Idei EFOTT fesztivál szelleme még is csupán egyetlen sátorba tömörült össze. Már első este nem kímélte a fesztiválozókat az időjárás. Viharos szelek szárnyán érkezett nyakukba az égi áldás átláthatatlan esőfüggöny és villámok formájában. És így lett a meleg, száraz sivatagból pillanatok alatt hideg, vizes sártenger, a sátrakból pocsolyán úszó tutajocskák. Csak egyetlen fedett színpad szolgált mentsvárul a szórakozni vágyó fiatalok számára és később is ez maradt talán a legmeghatározóbb pontja ennek a zenei eseménynek. A legnagyobb ítéletidőben is együtt tombolt a tömeg figyelmen kívül hagyva mit hoz majd a holnap. A szervezésben voltak hiányosságok, de a lényeg megmaradt. Bár rövidebb koncertekkel, de végül is minden együttes fel tudott lépni. Ezzel egy amolyan „Ilyen a mai magyar zene” című granulátum jött létre. Ezek után váltakozva kapott a fesztivál meleget és megint csak hideget, még egy kis szakadó eső formájában az utolsó napokra. Azért a hét közepén sikeresen lezajlott a vendégelőadó Rudimental koncertje is. Ám pörgős zenéjüket most viszonylag lassabban és lazábban jazzes, funkis figurára vették. Zenei tehetségük felől semmi kétség, de valahogy a közönség hangulata nem volt az igazi. Az egész fesztiválon ezen az éjszakán voltak a legtöbben. Világhírnév ide vagy oda úgy tűnik a Wellhello aratta le azokat a bizonyos babérokat ezen az estén. Akik túlélték az időjárás hányattatásait, azoknak fergeteges estében részesülhettek utolsó este, amihez az Ivan & the Parazol, Kiscsillag, Halott Pénz, Soerii & Poolek, Cloud 9+, Pendulum Dj set & verse, Ludmilla és még sokan mások járultak hozzá. Minden résztvevő boldogan lépett a színpad elé, mikor kedvenc előadója felszólalt. A rossz idő ellenére is meglepően sokan maradtak a fesztiválon és őszintén felszabadult mosollyal végig bulizták az éjszakákat.

_sam9745jpg_28429117105_o

Végezetül most egy kis ajánló következik az EFOTTon megismert frissebb hazai bandákról:

A klasszikus rock műfajának hagyományit új köntösbe öltöztető pörgős Headbengs zenekar igen ütős bandának ígérkezik. A srácok visszarepítenek minket egészen a 70’s évek vagány, csajozós, rock’n’rollal teli Amerikájába. „Amíg tépik a húrokat” garantáltan nem marad senki sem szárazon.

A melankolikus zene kedvelői is újabb kincsre bukkanhatnak Szabó Balázs Bandájának köszönhetően. Szabó Balázs megnyugtató álomba ringató hangját már csak hegedű játéka múlja fölül, aminek hangulatát csellóval és akusztikus gitárral teszik még teljesebbé. Azért mégsem hagynak minket teljesen elszenderedni. Időnként egy-két pörgősebb népzenére emlékeztető dallal spékelik meg zenei repertoárjukat.

Ha valami könnyedebb meghittségre vágytok, akkor a Blahalouisiana lesz a tökéletes választás. A Székesfehérvári beat-rock/pop-soul banda szíve egy ritmusra dobog. Ha egy szóval kellene leírnom őket, akkor az a szó a szenvedély lenne. Bármennyire is szomorkásnak hangzanak dalaik koncertjükön életvidámak és minden energiájukat kiadják magukból zenéjükön keresztül Az énekes impozáns megjelenését csak utánozhatatlan hangja múlja fölül. Az előző zenekarokkal ellentétben ő nem csak magyarul énekel, hanem angolul is méghozzá nem is rosszul.

Amikor már teljesen elmerültünk saját gondolatainkban rázzuk le magunkról problémáinkat a Bohemian Betyars zenekarral. Aki már egyszer ráérzett erre a punk és ska alapokra épülő cigány, balkáni hangzású zenére annak nincs megállás, a koncert végéig táncolni fog. Olyan zenét játszanak ők, amitől biztosan megjön az ember kedve a mulatásra. Ezt a koncert élményt nem lehet hasonlítani semmilyen másik előadóhoz vagy zenéhez. Megmagyarázhatatlan hogy mit művelnek ezek a színpadon, amitől az emberek ennyire elkezdenek önfeledt szórakozni. Valami kivételesen egyedit sikerült létrehoznia ennek a hat fiatalnak.

Fotó: Kristóf Levente

Written by:

1993- ban született, Budapesten él, jelenleg szabadúszó fotográfus.