Múló örökkévalóság

Chie Yamayoshi kiállítása Budapesten

A Budapest Pont szervezésében bemutatott 7 csatornás videóinstalláció Chie Yamayoshi rendezésével készült. Japánban a lét múlékonyságát jelentő cseresznyevirágok rövid életét figyelhetjük meg, 2011-től ez azonban új jelentésréteggel módosult. A földrengés és cunami, majd az azt követő nukleáris katasztrófa hatására a cseresznyevirágok rövidke élete azóta a lét megújulását, a feltámadás reményét szimbolizál.

1

 

A videókban a virágzás pillanatát látjuk. Ezekben ötvöződik a cseresznyevirágok természetessége és a CGI (Computer Generated Image) által megjelenített virágszirmok szállingózása. A CGI-megvalósításért Noriaki Matsumoto felelt, aki aprólékosan felépített, egytől-egyig élethű szirmokat modellezett le és tett a vászonra a valódi cseresznyefák közé. Ezek a szirmok a nyughatatlan szél által repülnek egyik képernyőről a másikra. Ebben a hangulatban, ebben a fenséges és látványos világban a néző el tud merülni, ami által egy kicsit ő is részese lesz a virágszirmok életének, ahogy sodródik egyik videóról a másikra és szembesül az élet mulandóságával és végességével. A tárlat végén mégis reményteli állapotban hagyhatja ott a videóinstallációt. Ez a nyugodt és fenséges légkör egy oázisként jelent meg a rohanó főváros szívében. Aki betért oda az átélhette azt a világot, ami a japán emberek szívében lehetett a katasztrófákat követően.

2

A felvételek egy évvel a 2011-es katasztrófákat követően készültek Japánban, ami ki lett egészítve CGI-vel meganimált hulló virágszirmokkal. “A Múló örökkévalóságban a mulandó állandóvá válik, a természet pedig megőrződik miközben a mesterséges határain belül maradunk”. A japán származású, Amerikában élő Chie Yamayoshi videóművész és filmes, riporterként és TV-s rendezőként kezdte a munkásságát, később Amerikába költözött, ahol avantgarde alkotásokkal, film és videó készítéssel kezdett foglalkozni. Műveit széles körben, Lengyelországon át Ausztráliáig számos országban bemutatták már. Magyarországon a Budapest Pontnak köszönhetően, s így egy kicsit mi is átélhettük azt a csodálatos, és megnyugtató vizuális világot, amit a japán cseresznye kérész életű virágzása a japán embereknek jelent. A kiállítás egyetlen negatívumaként a vetítőfelület (fal) durva minőségét kell megemlítenem.

3

A kiállítás különlegessége és varázsa abban rejlett, hogy a pontosan és szépen kidolgozott videók segítségével sikerült olyan hangulatot teremteni, mintha maguk a kiállítás résztvevői is jelen lennének Japánban a cseresznyevirágzás napján. Chie Yamayoshinak és társművészeinek sikerült megragadni azt a pillanatot, ami tökéletesen kifejezi a folyton változó és meg-megújuló öröklét nyugalmát: a kérész életű cseresznyevirágok örökkévaló mulandóságát.

Fotó: Chie Yamayoshi

Written by:

1995-ben született, Budapesten él. Az ELTE BTK Történelem BA képzésének hallgatója.