Szembe mersz nézni a valósággal? – Anomalisa filmajánló

Charlie Kaufman olyan klasszikusok szerzője, mint A John Malkovich menet vagy az Egy makulátlan elme örök ragyogása, legújabb projektjében egy egzisztenciális kérdéseket feszegető animációs filmben mutatja meg tehetségét.

Kaufman új filmjét, az Anomalisát bábokkal és stop motion technikával készítette el. Megrendítő, azonban egy nagyon is átélhető darabról van szó. Miről is szól ez a film? Sikerről, szerelemről, lehetőségekről, elidegenedésről, őrületről, magányról, kétségbeesésről, reménytelenségről és emberi kapcsolatokról, vagyis a hétköznapjainkról. Mindez egy animációs remekműben bemutatva.

1

A cselekmény átlagosan kezdődik. Michael Stonet, a családos angol írót – aki az ügyfélszolgálati munkát segítő könyvet írt – felkérték, hogy tartson egy előadást Cincinattiben. A repülőútján kapcsolódunk be hozzá, ahol kiderül, hogy van már múltja a várossal, ahova megy. Az exbarátnője él ott, és felveszi vele a kapcsolatot, mivel otthon csak az unalmas élete várja a feleségével és a fiával, akiket csak az ajándékok érdekelnek. Amint megérkezik a városba, már rögtön feltűnik nekünk az arcok és a hangok hasonlósága, ami egy bizarr hangulatot közvetít a felénk. Erre még rájátszik a hotel neve is, ahol Stone megszállni készül: Fregoli. Ez egy pszichológiai betegség elnevezése is: olyan szindróma, amiben a beteg azt hiszi a körülötte lévő emberekről, hogy mind ugyan azok, és csak saját maga különbözik tőlük. Ez a paranaiod képzelgés végig meghatározza a film atmoszféráját. Főszereplőnkben felmerül a kérdés, hogy ki is ő valójában, és hogy a többiek kicsodák. Ezekre a kérdésekre a film nagyszerűen rájátszik a hangokkal. Mindössze három szinkronszínész adja hangját a filmhez: Michael Stone hangja David Thewlis, a női főszereplő (Lisa “Anomalisa” Hesselman) hangja Jennifer Leigh, férfiaké, nőké és gyerekeké egyaránt Tom Noonan.

2

Amellett, hogy a főszereplő ettől a betegségtől szenved, nagyon határozottan megjelenik a filmben az egyedüllét, unalom és az ebből kitörni vágyó szexuális vágyak kapcsolata. Még a fiának is egy antik japán babát vesz a szomszédos felnőtteknek való „játék”boltból.  Az üzleti útján fellépő kétségbeejtő állapotára Stone csak egy megoldást talál: alkohol és szex. Ekkor hallja meg Lisa szó szerint egyedi és különleges hangját, és rögtön kapcsolatba akar lépni vele. Kiderül Lisáról, hogy az előadására jött, és nagy rajongója Stonenak. Főszereplőnk ezzel visszaél, és a hotelszobájába hívja át éjszakára. Ezért a kalandért képes lenne akár otthagyni a családját is. Felmerül azonban a kérdés, hogy egyáltalán létezik-e a Lisa nevezetű nő, vagy csak Stone megtört és gyenge elméjének a szüleménye lenne?

3

Véleményem szerint ez a film párját ritkító. Az Anomalisa az emberi érzelmek és érzések olyan skáláját mutatja be, méghozzá bábokkal, amit élőszereplős filmben nagyon ritkán látni. Azért szeretem ezt a filmet ennyire, mert a részletek ugyanolyan fontos elemeket tartalmaznak, mint a fő cselekmény szál. Gondolok itt például a korábban már említett hotel nevére (Fregoli és a fregoli szindróma), vagy éppenséggel a japán baba szerepére és jelentésére. Ezekkel a teóriákkal tele vannak az internetes fórumok, és ennyi idővel a film bemutatása után is élnek a diskurzusok a film rejtett jelentés rétegeivel kapcsolatban. Az alkotást elsősorban azoknak ajánlanám, akik nyitottak a különleges technikával forgatott filmekre, illetve nem idegenkednek az összetettebb és komolyabb témák iránt.

Written by:

1995-ben született, Budapesten él. Az ELTE BTK Történelem BA képzésének hallgatója.