Ahol mindent szabad

Idén megint lesz Bánkitó Fesztivál és ahogy megszokhattuk, izgalmas, friss programokkal várja a kis Észak Magyarországi tó hidege és partja a látogatókat.

Aki járt már itt, az tudja, hogy nem egy egyszerű zenei fesztiválról van szó, ahol délután megindul a masszív fröccsözés és veretés.  Persze itt is több koncerthelyszín van, ahol különféle stílust játszó zenekarok lépnek fel, a választás örök dilemmája elé állítva a felelősségteljes és józan döntéseket hozó fesztiválpolgárt. Például szombaton, Jordán Adél és a Puszi szinte egyszerre lép fel a Csaknekedkislánnyal. Mert persze Angela Merkel és Vlagyimir Putyin közül könnyű választani, no de nem ugyanilyen kérdés-e, hogy melyik zenekarnak jobbak a dalszövegei?

MocsárZsófi1A fesztivál számára fontos a tudatos állampolgárokkal való együttgondolkodás, ezért több civil szervezettel együttműködve a közéleti programok széles skáláján vehetünk részt. Fontos kérdés továbbá a gender téma, a nem és társadalmi nemek sokszínű formája és azok egymáshoz való viszonya. Illetve a közbeszédben eléggé torzan prezentált migrációs kérdés. Több mint ötven civil szervezet lesz jelen a fesztiválon, sokan interaktív módon a nézőket bevonva gondolkoznak majd egy-egy problémáról.

A migrációt tematizáló közösségi játékkal, a Menekülj okosan! – nal érkezik a Mentőcsónak, a Szputnyik ifjúsági egysége, felelősségteljes utódja. Játsszák a Pokolra kell annak menni című előadásukat is, valamint láthatunk előadást a nők ellenei erőszakról, Kárpáti Palkó rendezésében. Lesz egyperces színház a Táposokkal, a Tünet Együttes élőszereplős színházi élménnyel és sétával kalauzol majd körbe minket Bánkon. A tavalyi évad egyik izgalmas Szkénés előadását, a Hegymegi Máté rendezte Kohlhaast is lehet majd látni a fesztiválon.

A további programokért mindenki látogasson el a bankitofesztival.hu-ra, de azért még annyit leírok, hogy a Bar72 színpadon szerdán tízkor WAXMAN&Curtis aka Dentist, csütörtökön tízkor Fran Palermo, pénteken tízkor Middlemist Red, szombaton tízkor Bohamian Betyars lesz. Képzelhetitek a többit, itt, ahol mindent szabad.

MocsárZsófi2Kiemelt kép: Mészáros Csaba

Cikkben szereplő fotók: Mocsár Zsófi

Written by:

Pápán született. Hallgatott filozófiát, kulturális antropológiát, végül esztétika szakos diplomát szerzett. Volt raktáros, egy kétéves felnőttképzés után most az utca legjobb rendezőasszisztense.