5 esemény, amit ne hagyj ki az idei Könyvhéten

Közeledik a Könyvhét, már itt is van! A nyolcvanhetedik, az Ünnepi. Költők és írók, szerkesztők és kiadók, folyóiratok és könyvek. Könyvek, könyvek és persze irodalom minden formában és mennyiségben június 9-től 13-ig a Vörösmarty téren. Íme öt olyan program, amit semmiképp se hagyj ki majd azok mellett, amiket amúgy sem hagynál ki semmiképp az idei Könyvhéten.

1. Samanta Schweblin: Reményvesztett nők és Petr Hruška: Mondom neked című kötetének bemutatója június 10-én pénteken az Oroszlános kútnál.

Samanta Schweblin, a fiatal argentin novellista díjnyertes kötetének bizarr, kafkai, David Lynch filmjeit ídéző stílusáról Kertes Gábor a Reményvesztett nők fordítója beszélget majd. „Nagyon rövid, nagyon összefogott, mondhatni szófukar novellák ezek, némelyik alig néhány oldal – Schweblin egy szóval sem ír többet a feltétlenül szükségesnél, így aztán lazán eléri azt, hogy még többet és még többet akarjunk, legszívesebben kibontatnánk vele minden történetet, részben mert jó olvasni, remek a stílusa, részben, mert tán ha hosszabban olvashatnánk, ez a sűrített borzongás is enyhülne kissé.” (Kovács Tímea, Ekultúra)

13335948_1696159263981712_8097006448281297477_n

Petr Hruška cseh költő közel öt évet dolgozott csendben Mondom neked című verseskötetén, mellyel megjelenése után azonnal be is vitte a mélyütést a k-európai irodalomnak. „Ez nem az az átlagos közép-európai verseskötet, amiben csak okoskodó szólamok és kötelező leckék, kritikátlan tájfestés, dagadó divatok és közhelyes hangulatok tülekednek, tülkölnek. Hruška elkülönböződik ettől az Unalomtól. (…) Van tudása a szemét mechanizmusokról, rendszerekről, nyelvekről. („Hallani a pénzmozgás szakadatlan moraját.”) Ismeri a világok közötti átjárást. Törték már el a mécsesét.”- írja Pollágh Péter a Vörös István fordításában megjelent magyar nyelvű kiadás utószavában.

13344501_579218088923707_3300220711714772743_n

2. Ha van öcséd, húgod, kamaszodó fiad vagy lányod, légy jó, és vidd magaddal őt is a Tilos az Á könyvek 123-as számú pavilonjához. Idén minden esély meg van rá ugyanis, hogy a Pagony Kiadónál megjelent “tini-krimik” és “love-storyk” élete meghatározó olvasmányaivá váljanak. A Tilos az Á könyvek a Könyvhét minden napjára készül valami érdekességgel a kicsiknek és a kicsit nagyobbaknak egyaránt. Hogy többet megtudj, klikk a részletes programra.

1194065

3. Instavers: a Kele Dóri által útjára indított irodalomnépszerűsítő programot talán nem is kell bemutatnom, az egyetemi tanártól a tartalékos alhonvédig mindenki ismeri – azonnal oldódik. A 2014-ben indult facebook-projekt  azóta, két saját szervezésű fesztiválon és számtalan rendhagyó irodalom órán túl az Atheneum Kiadó gondozásában közreadott könyvé nőtte ki magát. Ahogyan azt az instaversektől megszokhattuk, már a könyv borítója is (fent) vizuális műremek. Látogass el pénteken 17 és 18 óra, vagy szombaton 18 és 19:00 között az Atheneum Kiadó 4-es számú pavilonjához, és készítsd el te is saját instaversedet vagy üzenj a barátaidnak, szeretteidnek instaverssel!

csukás2
4. “Én vagyok a híres egyfejű, a nevem is annyi, hogy … ” Emlékeztek erre? Bizony, idén ünnepelte 80. születésnapját Csukás István, akinek a híres egyfejűt köszönheti a magyar köztudat. Az idei Könyvhétre azonban – tudniillik Csukás István nagyszerű költő is – nem egy mesét vagy a legújabb ifjúsági regényét hozza majd nekünk, hanem a Könyvmolyképző gondozásában megjelent Évszakom a szerelem című verseskötetét. “A kötet a nő-férfi viszonyról szól, a férfi-lét, a nő-férfi kapcsolat finom, rezignált-átélhető ámulatáról… a nőhöz vezető út része a férfi önmagával való párbeszéde, világ-látása is. A kiteljesedés: a nő. Ez a kötet az út, a párbeszéd, a vágyakozás, a szenvedély, az elszakadás, a mulandóság verseinek füzére.” A kötet verseit Pálos Hanna és Elek Ferenc színművészek előadásában hallgathatjátok majd június 12-én vasárnap 12:30-tól a Vörösmarty szobor melletti színpadnál.

13308349_1275048919190367_7575922314222503546_o

5. Kitekintésképp: A Vörösmarty térről tényleg csak néhány percnyi gyaloglás a MargóFesztnek helyet adó Petőfi Irodalmi Múzeum, és június 10-én,  pénteken este mindenképp érdemes lesz majd megtenni ezt a kis sétát. Ezen az estén fog bemutatkozni ugyanis az a közel 10 éve rejtőzködő, jack londoni életet élő író, akiről annyi legendát hallhattunk már: hogyan zarándokolta be 5000 forintból Magyarországot, hogyan főzött vacsorát a Balaton jegén, akit valószínűleg a fél ország fuvarozott és útbaigazított már, mégsem ismert fel senki soha…  Június 10-én, este 9 órakor a Petőfi Irodalmi Múzeumban Centauri, a Jégvágó és a Jákob botja regények írója végre leveszi a kalapját az olvasói előtt.

 

Written by:

Író, kísérleti teológus. Elsősorban az utóbbi. Ködszurkáló címmel hamarosan online blogja indul.