Ma startol a kilencedik TESZT

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház legfontosabb projektjei közé tartozik a TESZT, azaz a Temesvári Eurórégiós Színházi Találkozó. A rendezvény fő célja a multikulturalizmus támogatása, valamint a közönség megismertetése a régió legaktuálisabb színházi törekvéseivel.

Aharagnapja_NagyGergő

Temesvár sajátos helyzetének eredményeképp több kultúra keresztútján található. Földrajzilag Belgrádhoz és Budapesthez is egyaránt közel fekszik, ugyanakkor olyan különleges értékeket ápoló városok szomszédsága gazdagítja, mint Arad, Újvidék, Szabadka, Szeged. A hármashatár mentén fekvő települések színházai a szoros földrajzi közelség ellenére minimális kapcsolatban állnak egymással. Az országhatárok pszichológiai korlátai jelenleg gátat szabnak a temesvári közönség és a régió színházai közti találkozásnak.
Az idei találkozó tíz ország művészeinek és alkotóinak találkozására teremt lehetőséget. A meghívott előadások mindegyike, akárcsak a fesztivál kiegészítő programjai is, az identitás, a felelősség, a betartott és elmulasztott ígéretek, az egyéni és közösségi traumák feldolgozásának lehetőségei köré szerveződnek. Bár a TESZT alapvetően a szűkebb régió színházainak és alkotóinak találkozója, idén, a fesztivál egyik legfontosabb céljával összhangban a határok még tovább tágulnak, még inkább felszámolódnak. A találkozó programjában így olyan előadások is megjelennek, amelyek alkotói földrajzi értelemben véve nem tartoznak a régióhoz, viszont esztétikájukban, formavilágukban, az alkotók származását, a produkciók tematikáját tekintve szorosan kapcsolódnak ahhoz, gyakran pedig a nézőt is az előadás alkotójává teszik.

Parentalctrl_Váczi Roland

A hagyományokhoz híven, illetve a különböző kulturális háttérrel rendelkező alkotók együttműködését szorgalmazva, a tavalyi Manipulációk című előadáshoz hasonlóan, idén is rég várt koprodukcióval startol a fesztivál. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a temesvári társulat színészeinek közös előadását Urbán András jegyzi, akinek munkássága jól ismert a fesztivál látogatóinak körében, az elmúlt években több jelentős előadását is láthatták a találkozó keretén belül. A folytatásban, a már ismert, évről évre visszatérő alkotók (Horváth Csaba, Jernej Lorenci, Boris Liješević, Kokan Mladenović) mellett Gabriele Vacis, Davis Freeman, Simona Semenič egy-egy előadása is látható és az eddigieknél nagyobb figyelmet kapnak a fiatal művészek (Nina Nikolikj, Alekszandr Manuilov, Marco Chenevier, Smeralda Capizzi, Sinkó Ferenc, Lander Patrick). Ugyanakkor egyfajta adósságot törlesztve olyan tágabb körökben is ismert és elismert rendezők előadásai is láthatóak lesznek, mint Radu Afrim, Schilling Árpád, Ivo Dimcsev. A hagyományokhoz híven a Nézőművészeti Kft. alkotói idén is a TESZT vendégei lesznek.

Magyarplakát

A szervezők ebben az évben is igyekeznek sokszínű, mindenki számára elérhető, művészileg értékes programok összeállítására, amelyben mindenki megtalálhatja azt a műfajt, témát, amely a legközelebb áll hozzá. A fő programban szerepelő előadások mellett, az idei évben is workshopok, előadások utáni beszélgetések és különböző kiegészítő programok várják az érdeklődőket. A találkozó programjában számos olyan új és régi előadás látható, amely már több rangos fesztiválon is sikerrel szerepelt, többet közülük a színházi szakma elismert és jelentős díjakkal jutalmazott. A klasszikus színházi hagyományok mellett idén is látható pár formabontó, provokatív előadás.

Az évről évre bővülő programnak és a fesztivál iránti fokozott érdeklődésnek köszönhető, hogy a találkozó idei programjának helyszíne, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház mellett, a temesvári Katonai Tiszti Kör előadótermével egészül ki.

Bár sok esetben többnyelvű, speciális előadásokról van szó, illetve olyan produkciókról, amelyek nyelve angol, a fesztivál minden előadására fordítást biztosítanak a szervezők román, magyar vagy angol nyelven.

TESZT – Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, május 22-29.

Részletek a fesztivál honlapján: http://www.teszt.ro/fesztival/

Written by:

Pápán született. Hallgatott filozófiát, kulturális antropológiát, végül esztétika szakos diplomát szerzett. Volt raktáros, egy kétéves felnőttképzés után most az utca legjobb rendezőasszisztense.