Álmodunk-e az okostelefonunkkal?

– Avagy tudósítás az Adatgalaxisok előadás-sorozatról (1. rész)

Kiborgnak számítunk, ha nem tudunk élni az okostelefonunk nélkül? Tom Cruise kiborgnak számít-e a fényesen csillogó fogprotézisével? Mi az, hogy cyberpunk és hogy poszthumanizmus? Ezekre és sok hasonló kérdésre kaphatnak választ, akik ellátogatnak Sós Dóra Gabriella előadásaira.

boritó

Sós Dóra Gabriella az ELTE BTK doktori programját végzi, és szakterülete a cyberpunk. Ezzel a témával leginkább tudományos-fantasztikus filmekben, regényekben, vagy sorozatokban találkozhatunk, de az ő előadásainak keretében megismerhetjük a téma tudományos és szakszerű megközelítését is, amellett hogy szó esik olyan példákról is, amik a mindennapjaink részét képezik. Az előadássorozat négy előadást tartalmaz, amik laza összeköttetésben vannak egymással, de külön-külön is kerek egészet alkotnak. A téma különlegessége nagyon sok embert vonzott a FUGA előadótermébe, már az előadás megkezdése előtt teltház volt, sőt menet közben is érkeztek érdeklődők. Az előadó még az előadás előtt megkínált minket szőlőcukorral és nagyon menő matricákkal. Ebből a gesztusból már rájöttünk, hogy nem egy olyan előadásra ültünk be, amin ötpercenként az időt fogjuk nézni, hogy mikor lesz már vége.

cp1

Az első előadáson, ami a Van ennek az egységnek lelke? címet viselte, kaptunk egy általános elméleti bevezetőt, arról beszéltünk, hogy milyen új emberkép formálódik körülöttünk, mi a különbség a poszthumanizmus és a transzhumanizmus között, mi az a technológiai szingularitás és a tudatfeltöltés, illetve hogyan oldható föl a Thészeusz hajója paradoxon. Azonban nem csak Sós Dóra tartott előadást, hanem két meghívott vendége is. Az egyikük, Rétvári Márton, aki számítógépes játékokban megjelenő science-fiction világokkal foglalkozott néhány kultjáték keretében, illetve Maxim Salnikov, aki a Talos Principle nevű játékon keresztül mutatta be a poszthumanizmus kérdéskörét. A három előadás másfél órája nagyon gyorsan eltelt, és a program végeztével készségesen válaszoltak minden felmerülő kérdésre az előadók. Számomra az előadás óriási élmény volt, mivel ezzel a témával ilyen keretek közt nem gyakran találkozik az ember, és minden olyan téma előkerült, amiről eddig csak félinformációkat tudtam összeszedni innen-onnan a netről, de most minden tisztázásra került.

g5

Eljött a második előadás ideje, a Kiborg vs. Android tematika. Ez szintén teltházas volt. Dóra jó szokásához híven szőlőcukorral és matricaosztással kezdte a rendezvényt, de a kíváncsibbak ez alkalommal egy, a témával kapcsolatos irodalomjegyzéket is kérhettek. Ezekkel felfegyverkezve vártuk az előadás kezdetét. Ezen az előadáson sikerült meggyőznie a hallgatóságot arról, hogy a kiborgok igenis köztünk járnak, sőt akár mi magunk is azokká válhatunk. Elég csak Tom Cruise protézisére gondolni, vagy a svéd tudósok által teremtett félig organikus, félig gép rózsára, ami energiát képes előállítani. A meghívott vendégelőadóval, Horváth Miklóssal közösen tartott előadás keretei közt a kiborg és az android közötti különbségre kaptunk választ, illetve arra, hogy hol is találkozhatunk velük a filmekben, képregényekben, vagy akár Angliában.

A további két előadás témája hasonló izgalmakat hordoz magában. A harmadik előadás, a Jövőhologramok szintén egy vendégelődadó, Horváth Miklós részvételével kerül megrendezésre, és a cyberpunk filmtörténettel foglalkozik, ahogy Dóra fogalmaz: „High tech & low life fantáziák a nyolcvanas évektől napjainkig.” Végül a záró program, a Cyberpunk Fantáziák az irodalom világába kalauzol el minket. Minderről bővebben is olvashattok majd hamarosan a tudósítás második részében, itt a FÉLonline-on., Addig is…

… további információkért keressétek az alábbi oldalakat:

Sós Dóra Gabriella honlapja, az Adatgalaxisok első előadásáról írt cikke, a második  előadással kapcsolatban írt cikkei és Horváth Miklós cikke

Fotók: Csóka Kinga, Horváth Balázs és Kata Rudolf


Written by:

1995-ben született, Budapesten él. Az ELTE BTK Történelem BA képzésének hallgatója.