Nézz Észt animációs filmeket!

Kilencedik alkalommal került idén megrendezésre az Észt hét, melynek keretében az észt kultúra legkülönbözőbb rétegeit ismerhettük meg. Volt irodalmi est, fotókiállítás és még észt nyelvű jazz koncert is. A legizgalmasabb esemény az észt kultúra zászlóshajója: az animációs blokk volt.

Az első animációs technikával készült filmek közel 90 évesek. Az Észt animáció egyik legmeghatározóbb alakja Priit Pärn, aki a mai napig közreműködik a filmek elkészítésében, emellett az észt kormány támogatását élvezi is ez a különleges műfaj.

Az animációs filmblokk a Művész moziban került megrendezésre, ahol hat egymást követő kisfilmet mutatott be az Észt Intézet a régi generáció és az ifjabb rendezők alkotásaiból. Hat különböző szerző hat teljesen más témát feldolgozó filmjét láthattuk. Egy dologban azonban mégis hasonlítottak egymásra: a képi megjelenésük és hangulatuk szinte egytől egyig magán hordozza az ország kommunista múltját és függetlenné válásuk történetét.

Trailer – Life with Herman H. Rott from Chintis Lundgren on Vimeo.

A filmek közül számomra az egyik legérdekesebb a harmadikként játszott film a Chintis Lundgren rendezésében készült Az Élet Hermann H. Patkánnyal  című animáció volt, melynek főszereplői emberi tulajdonságokkal felruházott állatok. A két főhősünk a punk patkány és a rendmániás macska. A macska célul tűzi ki, hogy segít a deviáns életmódot folytató patkányon, ezért beköltözik hozzá. Kettejük kapcsolatáról és súrlódásaikról szól ez a díjnyertes alkotás.

The Master by Riho Unt – trailer from Nukufilm on Vimeo.

A másik említést érdemlő alkotás a Gazda. Egy kutya, Popi és egy majom, Huhuu a film főszereplői. Egy nap a gazdájuk nem tér haza. Ebben az új helyzetben Huhuu, erőszakosságával és erejével átveszi az irányítást a hétköznapok felett, ami eddig a Gazda feladata volt. A bölcsebb Popi meghunyászkodik a Majom előtt, azonban ez a fenntarthatatlan állapot tragédiába torkollik.

Tik-Tak trailer from Nukufilm on Vimeo.

Az ötödikként a Tik-Tak című animációt vetítették. Ez egy kifejezetten filozofikus mű, amely egy órásmesterről és a műhelyében garázdálkodó egérről szólt. A filozofikus hangvétel az idő múlását, és a szereplők állapotát kapcsolta össze a kattogó óraművekkel.

Piano // Trailer from Eesti Joonisfilm on Vimeo.

Az utolsó film a Zongora volt, ez 2015-ben elnyerte a legjobb észt animáció film díját. Ennek a filmnek akár az is lehetne a címe, hogy „majdnem”. Nincs konkrét főszereplő, mindössze egy Zongora hazavonszolását követjük nyomon, miközben bepillantást nyerünk az út menti panelházak mindennapjaiba. Majdnem sikerül hazáig vinni a zongorát, majdnem sikerül a légtornásznak végigmennie a két épület között kifeszített kötélen, majdnem sikerül megmenteni az idős nénit a megfulladástól, akinek majdnem sikerül szerelmet vallania egy idő bácsinak.

Az alkotások betekintést engednek az észt animáció jelenjébe. Az észt animációs filmek érdekes és különleges élményt kínálnak mindazok számára , akik megcsömörlöttek Hollywoodtól, ugyanakkor sajnos az animációs műfaj mindmáig megtartotta szubkultúra jellegét, pedig igazán kiérdemelte már a reflektorfényt.

Written by:

1995-ben született, Budapesten él. Az ELTE BTK Történelem BA képzésének hallgatója.