„Csak az éjszaka, nekünk a nappal nem kell!” – Brains a Parkban

Hivatalosan is megkezdődött a Budapest Park ötödik évada: az április 28-ai szezonnyitón Szabó Balázs bandája borzolta a kedélyeket. A szórakozóhelyen számos dolog változott: a küzdőtér kibővült, előtérbe kerül a sport és jobban ügyelnek a biztonságra. A nyitóhétvége második napján, pénteken a Brains adta a talpalávalót, szokásos dinamikájuk és látványos show-elemekkel fűszerezett koncertjük felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a nagyérdeműt.

bohoc

A főváros legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye, a Budapest Park összesen hetvenöt programnappal készül a nyári szezonra: a hetven koncertnap mellett ötször (minden hónap első vasárnapján) tartják meg a legkisebbeknek szánt Pöttömkert rendezvényt.

A szórakozóhely újdonságai között szerepel például a sport jegyében felállított száz férőhelyes Sportkert: az Európa Bajnokság mérkőzéseit – köztük a magyar válogatott szereplését –, és a nyári olimpiai játékokat a bejárat melletti nagykivetítőn, élőben követhetik majd az érdeklődők. Ehhez kapcsolódva a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen, május végén megrendezik a Bon Voyage minifesztivált, ahol fellép többek között a Punnany Massif, a Paso, a Brains és az Ocho Macho. A magyar válogatott pedig innen indul majd Franciaországba, az EB-re.

A tizenegyezer-ötszáz ember befogadására képes Budapest Park nagyszínpadának nézőterét kibővítették, és a nagyobb biztonság érdekében szigorítottak a beléptetésen: bombakapukat állítottak fel, a nagyobb táskákat pedig a csomagmegőrzőben kell hagyni. Új teraszokat hoztak létre, és megújult a színpad dizájnja is. Az apró, ám annál lényegesebb változtatások fényében elmondható: a Park egyszerű, de mégis különleges látványvilágával, és egyedi hangulatával villámgyorsan szívünkbe költözteti a nyarat.

BE6A6037

No future, no rich, this is Russia b*tch!

Az emlékezetes péntek este hangulatát a Little BIG névre hallgató orosz zenei társulat alapozta meg. A többek között egy törpe nőből, egy bohócból és szétvarrt orosz férfiakból álló együttes 2013-ban alakult Szentpéterváron. Az elektronikus rave stílust képviselő zenekar a gyomorforgató videoklipjeiről vált híressé: botrányos képi világgal és szókimondó, obszcén szövegeikkel ezreket őrjítenek meg és ejtenek rabul. Parkos fellépésükön több – leginkább az interneten terjengő képek miatti – oroszokkal kapcsolatos sztereotípiát is megerősítettek: Adidas melegítőben léptek színpadra, a mindig őrült tekintettel bámuló énekes, Ilich (Ilya Prusikin) pedig medvefejjel és mancsokkal, illetve cirill betűs tetoválással tarkított meztelen felsőtestét cseppet sem takargatva ugrált a színpadon. Ilich a színpad legszélére guggolva bíztatta éneklésre a nagyközönséget, miközben a háttérben a kis növésű énekesnő és a bohócnak maszkírozott MC nagy átéléssel darálta a jobbnál-jobb szöveget.

Az autentikus orosz népzenével fűszerezett dalaik leginkább a vodkaivásról, medvékről, a balalajkáról és az énekes nemi szervéről szólnak. A látványvilágba beépült őrült ugrándozás és fenékrázás mellett szenvedélyes csók is csattant, amelyen a sokat látott közönség már egyáltalán nem lepődött meg. Zenéjük és előadásmódjuk polgárpukkasztó, és néha ijesztő, de kétségkívül egyedi: pofátlanul jó bulit csaptak, a közönség az összes dalukon csüngött. Mindent egybevetve sokak nevében mondhatom: remélem nem utoljára járt Magyarországon a Little BIG.

BE6A7033

We do the party hard!

A kellőképpen megalapozott hangulat után végre berobbant a színpadra az este főprodukciója, a Brains. Sejtelmes dallamokkal, és elsötétített színpaddal játszottak rá a közönség türelmére, majd erőteljes kezdésként a Superheroes című számmal rugaszkodtak neki a szezonnyitó nagykoncertnek. Az este folyamán főleg a legutóbbi, Stand Firm című lemezük dalait játszották. Egyfajta összemixelt dalcsokorként azonban az olyan régi slágerekből is szemezgettek, mint a Ladies Obsession vagy az I love my sensimilla.

BE6A7192

A közönség a mostani koncerten hallhatta először élőben a zenekar legújabb, All eyes on me című számát, amelyet az Irie Maffiából és a hazai trap vonalból ismert JumoDaddyvel közösen készítettek.  A fenékrázós dallamok alatt tiszteletüket tették a Twerk Akadémia hölgyei, akik minimális ruhadarabokban, tekergős mozdulatokkal fokozták a hangulatot. Természetesen részt vett a koncerten a szinte már teljes jogú tagnak számító Mc Zeek is, és persze nem maradt el a Tarantula sem. A koncert legnagyobb sikere talán a tavaly novemberben debütált Balance volt, a közönségnek láthatóan a szívéhez nőtt a nyugodtabb dallamvilággal operáló alkotás. Elmaradt azonban a Blazing és magyar verziója, a Benned a tűz is. A Halott Pénzes Marsalkó Dáviddal közös Akkor hívsz című számot Dávid nélkül, a régi nagy kedvencnek számító Éjszakát pedig a dalban közreműködő, Hősök távollétében játszották el.

BE6A7073

Az énekes, Mc Columbo a koncert végén szokásához híven a közönséget dicsérte, a széles mosoly az arcán pedig elárulta: komolyan is gondolja a rajongók iránt érzett szeretetét. Egy gyors visszatapsolás után elnyomtak még egy-két dalt, a legvégén pedig az ikonikus BP tour-ral tettek pontot az este végére.

A koncert után, ahogy megszokhattuk rögtön tánctérré változott a szórakozóhely egész területe, akár azt is hihettük volna, hogy július van. Visszafordíthatatlanul elérkezett tehát a fesztiválszezon, a méltó nyitány után pedig egész nyáron át, számtalan felejthetetlen éjszakával várja a szórakozni vágyókat a Budapest Park.

Fotók: Süle Dorottya

 

 

Written by:

1995-ben született. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója.