„Reflektorfény, ugródeszka” – startol a Nagy-Szín-Pad!

Idén, immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nagy-Szín-Pad! elnevezésű zenei megmérettetést, amelynek célja, a már ismert hazai zenekarok támogatása és népszerűsítése. A versenyben tizenkét produkció vesz részt; a győztes a nyári, hazai fesztiválok nagyszínpadán, kiemelt időpontban adhat koncertet.

0027

A Volt Produkció, a Sziget Szervezőiroda, a Petőfi Rádió és a Petőfi TV gondozásában létrejött Nagy-Szín-Pad! produkcióban idén tizenkét előadó kap lehetőséget arra, hogy bebizonyítsa: megérett a legnagyobb fesztiválok nagyszínpadára. A döntősök: a Bagossy Brothers Company, a Bohemian Betyars, az Esti Kornél, Freddie, a Fran Palermo, a Mongooz and the Magnet, a MARGE, a Passed, a Run Over Dogs, a SuperStereo, a Szabó Benedek és a Galaxisok, illetve a Zaporozsec, a hazai zenei élet már ismert, gyakran koncertező tagjai. A zenekarok április 23-tól tizenkét napon át a budapesti Akvárium Klubban, egész estés, önálló koncertek keretében mutatkoznak be (a zenekarokról és a koncertekről itt olvashatsz részletesen).

Tehetségkutató helyett tehetségmutató
„A Nagy-szín-pad! alapötletét a több évtizedes fesztiválszervezői pályafutásunk ihlette” – mondta el Lobenwein Norbert alapító-főszervező. „Minden évben nőnek ki a földből olyan produkciók, amelyekről halljuk, hogy egyszer csak megtöltik az A38 hajót vagy az Akváriumot. A versenyben már ismert és szeretett, nagy közönségbázissal bíró csapatok szerepelnek, akiknek ez valóban egy jó lehetőség.” – tette hozzá.

A Nagy-szín-pad! meghívásos verseny: a részvevőket tavaly év végén egy százfős szakmai testület választotta ki az év legígéretesebb tehetségei közül; majd egy szűkebb kör, a fesztiválszervezők, és a Petőfi Rádió csapata döntött a végső tizenkettőről.

De miért éppen a Petőfi? Lobenwein Norbert erre a kérdésre válaszolva elmondta: ez a rádió kezdte el játszani olyan ikonikus zenekarok dalait, mint a Punnany Massif, vagy a Brains, akiknek ma már headliner zenekarként bérelt helyük van a hazai fesztiválokon. „A Petőfi mindig is egyfajta természetes szövetségesünk volt” – hangsúlyozta.

019

Szakmai zsűri is értékeli a produkciókat

A tehetségmutató az előző évekhez képest sokat változott, Lobenwein Norbert ezzel kapcsolatban kiemelte: a cél továbbra is ugyanaz, a versenynek már csak a gyerekbetegségeit kell leküzdenie. A Nagy-Szín-Pad! valójában „ugródeszkát, reflektorfényt” akar biztosítani a zenekaroknak – tette hozzá.

Változástatás még, hogy a közönség mellett idén egy huszonöt fős szakmai zsűri is értékeli a produkciókat. A verseny másik főszervezője, Fülöp Zoltán elmondta: a zsűribe nem csak szigorú értelemben vett szakmabelieket választottak, hanem inkább olyan közismert személyiségeket, akik a hús-vér rajongótábort testesítik meg, és van affinitásuk a koncertekhez, fesztiválokhoz. A főleg újságírókból, menedzserekből, filmrendezőkből és előadókból álló bizottság tagja például: Papp Szabolcs a Supernem együttes frontembere, Janklovics Péter humorista, Gerendai Károly a Sziget fesztivál főszervezője és Zacher Gábor toxikológus.

Egyedi produkciókkal készülnek a fellépők

A verseny győztese lehetőséget kap arra, hogy a Volt, a Sziget, és a Stand Fesztivál nagyszínpadán kiemelt időpontban lépjen fel, emellett pedig hazánkat képviselheti a 2017-es Eurosonic Festivalon, Hollandiában. A nyertes továbbá videoklipet készíthet, és a MOL jóvoltából egy ötszázezer forintos üzemanyagkártyával is gazdagabb lesz.

A fellépők nagy erőkkel készülnek a versenyre: a Bagossy Brothers Company speciális koncertprogrammal, a SuperStereo látványos produkcióval, a MARGE pedig lemezbemutatóval várja a nagyérdeműt.

A fellépőkre az elődöntők napján este nyolc órától másnap este nyolc óráig, három platformon – Instagramon, SMS-ben, és a rendezvény holnapján – lehet szavazni; ezután május 5-től három napig mindegyikükre, majd május 9-től már a három döntősre lehet leadni a voksokat.

A Petőfi TV az összes koncertről élőben jelentkezik exkluzív backstage információkkal és interjúkkal, így azok is bekapcsolódhatnak a programba, akik nem tudnak jelen lenni. A verseny április 23-án kezdődik, a döntőt pedig május 15-én rendezik, szintén az Akvárium Klubban.

Written by:

1995-ben született. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója.