Ismerd meg a Nagy-szín-pad! döntőseit!

Idén, immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nagy-Szín-Pad! elnevezésű zenei megmérettetést, amelynek célja, a már ismert hazai zenekarok támogatása és népszerűsítése. A versenyben tizenkét produkció vesz részt; a győztes a nyári, hazai fesztiválok nagyszínpadán, kiemelt időpontban adhat koncertet -ismerd meg őket!

mondtazs

Április 23. - Bagossy Brothers Company

bagossy

A Bagossy Brothers Company 2013 tavaszán alakult Gyergyószentmiklóson. Az erdélyi magyar fiatalokból álló zenekar az indie és alternatív rock képviselője, dalaikat folkos elemekkel fűszerezik. Legnépszerűbb számaikat egyaránt játsszák az erdélyi és a magyar rádiók. Első EP-jük 2013-ban készült el, Ha rólad szólna címmel, majd 2014 végén a Cseh Tamás program nyerteseként felvették első nagyobb anyagukat: az Elviszlek című nagylemez 2015 márciusában jelent meg.

Április 24. - Bohemian Betyars

bohemianbetyars_berlin

A Bohemian Betyars megalakulásának ötlete egy alkoholmámoros estén születetett, 2009-ben. A bortól áztatott szavakat tettek követték: egy szempillantás alatt megalakult a hattagú zenekar Miskolcon. Dalaikat nemzetiségi és stílusbeli sokszínűség jellemzi: az alapvetően alternatív rockos vonalat punk és ska elemekkel, valamint magyar és cigány népzenei fordulatokkal tarkítják. Az együttes eddig két nagylemezt adott ki: az elsőt Boros u.1. címmel 2011-ben, második, Stone Soup című albumuk pedig 2012-ben jelent meg.

Április 25. - Esti Kornél

esti

A mezőtúri székhelyű Esti Kornél pályafutását gimnáziumi zenekarként kezdte, 2006-ban. Megalakulásuk óta folyamatosan koncerteznek, az évek során olyan előadókkal léptek színpadra, mint: a Kiscsillag, a Heaven Street Seven, vagy a Pál Utcai Fiúk. Egyik legfontosabb fellépésük 2010-ben volt, amikor előzenekarként játszottak a Kispál és a Borz búcsúkoncertjén, a Sziget nagyszínpadán; ezután a nyári fesztiválok állandó szereplőivé váltak.  A zenekar, – amely önmagát az indie/alternatív/garage stílusba sorolja – eddig három nagylemezt adott ki, legújabb anyaguk pedig 2016 tavaszán jelenik meg.

Április 26. - Freddie

freddie_mti_lead

A huszonöt éves Freddiet a Rising Star című tehetségkutatóban ismerhette meg a nagyérdemű. Az énekes rövid idő alatt komoly sikereket ért el: első dala, a Mary Joe – amely hetekig szilárdan a toplisták élén állt a tavalyi nyár slágere lett az MR2 Petőfi Rádió online szavazása szerint. Az énekes legújabb, Pioneer című dalával megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatóját, így ő képviselheti Magyarországot a stockholmi döntőn.

Április 27. - Fran Palermo

fran-palermo-2016

A Fran Palermo zenéje nem statikus műalkotás, folyamatosan változik és formálódik. Dalaikat az indie, a sivatagi rock, a folk, és a mediterrán hangulatok inspirálják, amelyekben a gitár és dob mellett leginkább a fúvós, illetve a billentyűs hangszerek dominálnak. Első stúdiófelvételük, az Arizona 2011-ben jelent meg. Ezután három kislemezt adtak ki: a legutóbbit 2014-ben, Sun in Splendour N°14 címmel, majd tavaly jelent meg a zenekar nevével megegyező Fran Palermo című EP, amelyet teltház előtt mutattak be az A38-on.

Április 28. - Mongooz and the Magnet

Mongooz-and-the-Magnet

A Mongooz and the Magnet jelenleg talán a „legmultikultibb” együttes Magyarországon, a triót ugyanis egy ír, egy norvég, és egy magyar srác alkotja. A pop/rock/blues műfajokban alkotó pécsi zenekar egy EP, és egy videoklip után tavaly ősszel jelentkezett a Ki Mit Tube versenyre, ahol egészen a döntőig jutottak. A zenekar a Cseh Tamás program nyerteseként kiérdemelt támogatással 2016 tavaszán adja ki első nagylemezét.

Április 29. - MARGE

magrett

MARGE – polgári nevén Batta Zsuzsanna – 2010-ben debütált ingyenesen letölthető, My Way című dalával. Az ehhez készített videoklip sokáig a Music Television és a 1MusicChannel egyik legtöbbet játszott darabja volt. Az énekesnő 2014-ben Morning Light című számával benevezett az Eurovíziós Dalfesztivál előválogatójába, ahol nagy sikert aratott és bejutott a középdöntőbe. Ugyanebben az évben megjelent a Closer című lemez, amelyen előtérbe kerültek a magyar nyelvű dalszövegek. A zenekar mai formáját tavaly nyáron érte el.

Április 30. - Passed

Passed_zenekar_576

Az elektronikus popzenét játszó Passed a Dal című műsor tavalyi szériájában vált ismertté. Bár a zenekar alig több mint egy éve koncertezik együtt, máris olyan külföldi zenészek előtt lépett színpadra, mint a Parov Stelar, vagy a Bonobo. A Dalban is elhangzott Mesmerize című számuk a Petőfi Rádió 30-as toplistáján is szerepelt. A hárfával tarkított popzenét játszó együttes, Driftin’ című kislemezével idén ismét bejutott a legjobb harminc közé az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatóján.

Május 1. - Run Over Dogs

run_over_dogs_1

A négytagú Run Over Dogs 2011-ben alakult Budapesten. A zenekar első helyezést ért el A38 Talentométer elnevezésű tehetségkutató versenyén, 2013-ban. Szintén ebben az évben adták ki Noxius Foodies című nagylemezüket, amelyet több zenei portál is az év legjobb albumai közé választott. Our Love című videoklipjük – amelyet Németh Jucival közösen készítettek – szintén számos pozitív visszajelzést kapott. Az előző két évben Európában, idén márciusban pedig az Egyesült Államokban turnéztak.

Május 2. - SuperStereo

0022-1000x667

A Péterfy Bori & Love Band egykori dobosa, Laskai Viktor alapította SuperStereo zenekar, eleinte egyszemélyes Dj projektént működött. Az együttes lassan kibővült, első, Jön az éj című dalukat 2014-ben vették fel. Az igazi sikert azonban a Bent a neved című, mára már slágerré avanzsált daluk hozta, amely előkelő helyezést ért el a rádiós toplistákon, hónapokig a legtöbbet Shazamozott magyar dallá vált hazánkban, Youtube nézettsége pedig meghaladta az egymilliót.

Május 3.- Szabó Benedek és a Galaxisok

0004889696_10

Szabó Benedek első önálló lemeze 2013-ban jelent meg Kapuzárási Piknik címmel. Két évvel később zenekart szervezett maga köré, így megalakult a Szabó Benedek és a Galaxisok. A Legszebb éveink című lemezükön megjelent A teljesség felé című dal, amely őszinteségével, és különleges hangulatával akár a fiatal generáció himnusza is lehetne. Dalaik számos élethelyzetben kiváló zenei aláfestésként szolgálhatnak. Közönségük egyre bővül, amely azt mutatja: nem csak az Y generációnak tetszik a szókimondó zenei alkotás.

Május 4. - Zaporozsec

zapo_1

Az osztálytársakból alakult Zaporozsec zenekar 2004 óta töretlenül dübörög; zenéjüket a Beatlestől a Museig, a hazai alternatív előadók dalain át számos hatás inspirálja, saját szerzeményeik mellett pedig feldolgozásokkal is operálnak. A szentgotthárdi együttes fennállása óta számos tehetségkutatón vett rész, az elmúlt években pedig a Petőfi Rádió hullámait is meghódította. Dalszövegeiket a koncerteken kívülről fújja a nagyközönség; a fiatal zenészbrigád tehetségével és kedves bájával egyre nagyobb rajongótábort vonz magához.

Written by:

1995-ben született. A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakos hallgatója.