A greCSÓKOLlár

Zene és irodalom összefonódásából született meg Grecsó Krisztián írónak és Kollár-Klemencz László, a Kistehén zenekar énekesének, dalszerző-szövegírójának közös estje. Az előadásokon felelevenednek régi történetek, szikkadt nyári esték emlékei, élmények a közelmúltból és nagyapáink korából egyaránt. Mesélnek barátságról, családról, szerelmekről, reményekről és lemondásról. Közös munkájukról, mindennapjaikról osztanak meg részleteket, így közelebb kerülhetnek hozzánk, jobban megismerhetjük őket.

grecsokolar1

A greCSÓKOLlár-on a Kistehén zenekar, valamint a Rájátszás kortárs zenei produkció dalaiból kapunk ízelítőt, versek megzenésített változataival találkozunk, melyeket nem kizárt, hogy jól ismerünk. Az est különlegessége, hogy Grecsó Krisztián dalszerzőként is bemutatkozik, Kollár-Klemencz László pedig prózaíróként. Az utóbbi szerző a Miért távolodnak a dolgok? című első kötetéből (2015) olvas részletet, míg Grecsó legújabb regényéből oszt meg a közönséggel egy részletet. A Jelmezbál április 4-én jelent meg a Magvető Kiadónál, de e-book formátumban a családregény első mozaikja már olvasható volt. Április 24-én a Nemzetközi Könyvhéten találkozhatunk majd az íróval, a könyvbemutatón Lévai Balázs fog vele beszélgetni, majd az olvasók dedikáltathatják is az ötödik Grecsó-regényt.

Nemcsak eddig ismert írásokat olvasnak fel az eladók, a legutóbbi alkalmon, március 25-én teljesen friss szöveg is elhangzott , új dalok is bemutatásra kerültek, amelyek az újdonság erejével hatottak a nézőkre. Május 17-én remek zenészek közreműködésével fogják bemutatni a Müpában Kollár-Klemencz László Rengeteg című új albumát, melyen kizárólag saját szerzeményei szerepelnek. (Jegyek még kaphatók a Müpa oldalán.)

gracsokollar

A márciusi előadás végig improvizatív, kötetlen volt. Lebontotta az esetleges távolságot az előadók és a hallgatóság között. Az ismert dalok emlékeket idéznek fel bennünk, a művészek történetei megnevettetnek, felvidítanak minket.
Dallamok és mondatrészletek kísérnek minket hazáig, otthon pedig késztetést érzünk arra, hogy újraolvassuk, vagy kezünkbe vegyük a már jól ismert köteteket, meghallgassuk az esten hallott zenéket, vagy akár egy következő előadásra is megváltsuk jegyünket.

Written by:

1997-ben született Budapesten. Egy budapesti két tanítási nyelvű gimnázium tanulója. Programajánlói a Népszabadság Magazin számában jelentek meg.