A Vadászszezonnal szakad szét a budapesti slamélet?

10 éves a slam poetry Magyarországon. Závada Péter, Simon Márton, a Hadik kávéház és a Whitman Fiúk pedig új slam poetry klubbal kísérleteznek Budapesten. Idáig nem is lenne semmi extra, csakhogy a Vadászszezon névre keresztelt kezdeményezés egy teljesen újszerű rendezvénysorozattal, az ún. „Slamtornával” kíván friss impulzust adni a hazai slaméletnek.

vadasssze
Ez a bizonyos „Slamtorna”, amelynek egyébként az előválogatója már március 9-én sikeresen lezajlott, egy kissé bonyolult ügy. A rendezvény érdekessége, hogy már az előválogatón is zsűriztek : Ott Anna, Dunajcsik Mátyás, Horváth Kristóf és Závada Péter rostáján kellett átmennie annak, aki egyáltalán az előválogatóra be akart jutni. Tizennyolc ember ment át a szakmai előválogatáson, majd a versenyen a hagyományos pontosztogatós rendszeren keresztül derült ki annak a hat slammernek a neve, akik a további három fordulóban szövegelhetnek el a bajnoki címig. A Csider István Zoltánból és további négy közönségtagból álló pontozóbrigád végül Kemény Zsófit, Szegedi Fannit, Tengler Gergelyt, Bárány Bencét, Bíró Dénest és Molnár Pétert juttatta tovább. A tét egyelőre ismeretlen, de a szervezők valami igazán megérős dolgot ígértek.

Az első észrevételem az lenne, hogy bár a Hadik nagyon szép és rendkívül hangulatos hely, ám egyúttal baromi szűkös is egy ilyen nagyszabású rendezvénysorozathoz. A március 9-i esten, kis túlzással, már maguk a slammerek kitöltötték a közönség számára fenntartott ülőhelyek felét, valamint a pulthoz, illetve a mosdóba is csupán nagy tolakodás árán lehetett eljutni. Kellemetlenné egyszer sem vált a helyzet, de fontos észben tartani, hogy ez csupán a legelső est volt, mi lesz itt, ha még jobban beindul a szekér?

Az előválogató győztesei, vagyis a 3 fordulós, Vadászszezon Slamtorna résztvevői: Kemény Zsófi, Szegedi Fanni, Bárány Bence, Bíró Dénes, Molnar Péter és Tengler Gergely :)Találkozunk április 11-én!

Közzétette: Vadászszezon – Slam Poetry a Hadikban – 2016. március 12.

No meg, ami fontosabb, mi van azokkal a slam-alapvetésekkel, amelyeket tíz éve megfogalmaztak? Vajon, ha az előzsűrizés gondolatát 2006-ban veti fel valaki Simon Mártonnak és Závada Péternek, akkor miként reagáltak volna rá? A slamnek nem pont az volt a lényege, hogy azt mondasz, amit akarsz, úgy, ahogy akarod? Nem úgy van, hogy mindenki megérdemli, hogy meghallgassák? Persze, a Hadik is csinál nyílt versenyt, de szerintem elég érdekes dilemma, hogy most, aki egy szakmai zsűri véleménye alapján nem fér be a „Slamtornára”, az kevésbé slammer, mint az, aki bejut? Lesznek első és másodosztályú slammerek? Létrejön a slamszakadás?

Az mindenesetre örömteli, hogy a műfaj kezd letisztulni, és az is, hogy kezd igény formálódni egyfajta szakmaiságra. A legutóbbi néhány SPB klub az Ankertban – amely a legnagyobb és legnívósabb havi slam klub Magyarországon – az utóbbi időben feltűnő minőségromlást produkált. Egyre több az új arc, ami persze nem baj, de egyre kevesebb az igazán erős szöveg, ez viszont már inkább probléma. A kérdés tehát az, hogy mi a fontosabb: a slamszabadság, vagy a minőség konstans fenntartása?

Személy szerint jó iránynak tartom az előzsűrizést, ugyanis némely slam-verseny erőteljesen elkezdett hasonlítani egy-egy borgőzös falunap ki mit tud showjának stand-up kategóriájára.

Egyelőre úgy néz ki hogy a Slam Poetry Budapest nem tekint riválisként a Vadászszezonra, támogatják őket, propagálják az eseményeiket, ez mindenképpen dicséretes, a közönség pedig majd úgyis eldönti, mire kíváncsi. Lényeg a lényeg, április 11-én tér vissza a „Slamtorna” ezúttal nyílt versennyel kiegészülve, érdemes ott lenni.

A tornán felül egy hagyományos, nyílt, tizenkét indulós havi versennyel is készülnek a szervezők, amely mindig közvetlenül a „Slamtorna” aktuális fordulója előtt lesz megtartva. Simon Marciék természetesen itt is csavartak egy hangyányit a dolgon. A Hadik kalapjába való bekerülés nem a másutt megszokott, “aki kapja, marja” rendszerben zajlik, hanem kijelölnek egy nevezési időintervallumot, majd a beérkezett nevezésekből nemes egyszerűséggel kisorsolják a tényleges résztvevőket. Mert így sokkal demokratikusabb, vagy valami ilyesmi.

A következő verseny április 11-én lesz, a nevezés már lezárult, de természetesen a lemaradottak a következő hónapban ismét szerencsét próbálhatnak. Részletesebb tájékoztatásért pedig érdemes böngészni Vadászszezon facebook oldalát.

Written by:

1994-ben született. Az ELTE BTK történelem szakos hallgatója.