51 perc a péntek esti művészet különös világában

Dekonstrukció, társadalomkritika, hányás: egy GIF-ekből készült offline kiállítás megnyitóján jártunk.

3

Dobó Bianka, Várakozás

Mit mondhatnék, nem azért mentem, hogy a kiállított művekről, vagy a kurátori munkáról írjak kritikát. Ilyet nem is teszek, engem a bor és a pogácsa érdekelt. És az, hogy a GIF tipikusan internetes műfajával mit lehet kezdeni offline, egy fizikai térben. Valami formabontót reméltem, de igazából csak videoinstallációkat kaptam, egy kis látványos intermedialitást, és szereztem pár nagyon furcsa benyomást. Úgymint:

19:18 Az ajtó előtt arról beszélgetnek ki kit küldött el és hányszor a boltba brokkoliért. Brokkoliért. Sokszor. Pedig nagyokat vett.

19:20 Nincs bor, most csak szeletelt almát kapunk.

19:27 Örülök a felfedezésnek, hogy az egyik sarokban egy apró képen a Neue Slowenische Kunst művészetébe futottam bele. Az NSK megküzdött a maga Művészeti Akadémiájával, és még a Laibachot is nekik köszönheti a világ.

19:36 A kiállított GIF-ek túl hosszú periódusidővel készültek. Van, amelyiknél ez előny, mert a folytonosság érzését adja; viszont némelyiknél sosem jövünk rá, hogy a lényegre még perceket kellett volna várni.

19:38 Talán mégis van bor. Ó igen, és már pogácsa is.

19:45 A pince fölötti szinthez tartozó csatornacső az igazi GIF: online társait idéző tapintatlansággal vezeti el egy-egy lehúzott WC tartalmát a gyanútlan közönség feje fölött. Igaz, elég rendszertelenül.

19:50 „Betöltés VTS_01_01.VOB” – ennyit az észrevétlen átmenetekről. A gép – merő jóindulatból – csak azért is jelzi, ha újraindul egy-egy GIF. „Subtitle: Off Audio1: AAC” A megszelídítetlen ready-made technika elidegenít az esztétikumtól. „No signal”

19:55 „…az idő múlása közelít a minimalizálódás állandósult állapotához” – a legbutább, egyben legigénytelenebb alkotás is megvan.

2

Szigeti G. Csongor, FILTER

De nem akarom csak a rosszat kiemelni. Dobó Bianka Várakozása például egy frappáns politikai szatíra; és azon is vagy egy oldalnyit lehetne gondolkozni, hogy vajon Szigeti Gábor Csongor FILTER című munkája mit tesz az általa megcélzott képekkel.

20:01 Ebben a percben már biztos, hogy egy kabát alatt bujkáló fázós kiskutya kapta a leglelkesebb fogadtatást. Tényleg aranyos. Hasonlóan népszerű (? csak mert olyan, mintha az aranyosra utalna vissza) az interaktív internetszimulátor, amiben van kiscica, Angela Merkel meg pornó – bár egyébként van ennél kidolgozottabb is a műfajban.

1

Itt éppen hosszú záridővel próbáltam elkapni a falon mozgó GIF-eket, de azt hiszem, ezzel inkább csak tönkretettem őket.

20:09 „És tudod, mennyire finom volt visszafelé is?” Üres PET palackot szorongat. Igen, ez a vendég a hányását ünnepli, míg az ismerősei a kiállítást nézik. A pesti péntek esték megnyitókra tett hatása kérlelhetetlen intenzitással nyilvánul meg ebben. Epifánia.

A kiállítást a MaMű (Maszülető Művek) szervezte.

Written by:

Születésekor hozzávetőleg a népesség 5334330983. eleme volt, és bizonyos értelemben a teljes populációra vetített statisztikai szignifikanciája azóta is rohamosan csökken. Válaszul azt mondja, minden szubjektív -- már ha hinni lehet a dichotómiákban. Máskülönben szereti a zenét, a sushit, és a fenomenológiát.