Eötvös Konferencia 17. alkalommal az Eötvös Collegiumban

Az ELTE egyik legpatinásabb, legrégebb óta működő szakkollégiuma, az Eötvös József Collegium diáksága 2016. április 22­–24 . között tizenhetedszerre rendezi meg a 18 különböző szekciót felvonultató Eötvös Konferenciát, amely ez idáig három alkalommal (2011, 2012, 2014) nyerte el az ELTE Év Tudományos Rendezvénye díjat. A barátságos, oldott hangulatú konferencia alatt a színvonalas hallgatói, illetve plenáris előadások mellett az Eötvös-collegisták különböző esti programokkal is kedveskednek az idelátogatóknak.

Eötvös József

Az Eötvös Konferencia a bölcsészet-, a társadalom-, a természettudományok és az informatika területe iránt szakmailag elkötelezett alap- és mesterszakos egyetemi hallgatók számára kínál lehetőséget arra, hogy egy 15 vagy 20 perces előadás keretében bemutathassák saját kutatási témájukat. A hagyományokhoz híven két olyan szekció is helyet kap a kínálatban, amely az Eötvös József Collegium történetét, hagyományait dolgozza fel, és abba kíván betekintést nyújtani az elhangzó előadásokon keresztül. Idén tehát a következő szekciók várják a lelkes jelentkezőket: Biológia – Kémia, Az Eötvös Collegium története, Tudóstanár-képzés a Collegiumban, Földrajz – Földtudomány, Filozófia, Geopolitika, Informatika, Irodalomelmélet, Klasszika-filológia, Magyar irodalom, Matematika – Fizika, Modern nyelvek irodalma, Művészettörténet, Nyelvtudomány, Orientalisztika, Színháztudomány, Társadalomtudományi, valamint Történelem szekció.

A beérkezett absztraktok elbírálását neves egyetemi oktatók végzik. A legsikerültebb hallgatói előadások anyagának publikálására évente megjelenő Adsumus c. kötetünkben kínálunk lehetőséget. A hallgatói előadásokon kívül évente kettő plenáris előadást is szervezünk, tavaly Csányi Vilmos etológus, szépíró, valamint György Péter esztéta, az MTA doktora tisztelt meg minket előadásával. Az idei évben egy plenáris előadó prezentációja lesz hallható, emellett egy kerekasztal-beszélgetést tervezünk neves hazai szakemberek részvételével.

A konferencia évről évre több mint 100 jelentkezést fogad, ami igazolja a szervezőknek az esemény színvonalas és zökkenőmentes megvalósulása érdekében végzett lelkiismeretes munkáját. A konferencia főszervezője az idei évben Balga Nóra, az Eötvös Collegium Választmányának elnöke, valamint Róth Judit, a Magyar műhely senior tagja, akiket számos kollégista is segít az előkészületekben.

ejc-29

Biztatunk mindenkit, akinek van önálló kutatási témája, hogy jelentkezzen, mert ez egy remek lehetőség bemutatkozni a szakmai plénum előtt. Már az absztraktok elbírálása során is hasznos tanácsokat kaphatnak a jelentkezők, majd később a szekcióelőadások alatt a szekcióelnökök, valamint a hallgatóság soraiban helyet foglaló vendégek részéről is továbbmutató gondolatok, kérdések segítik az előadót kutatása folytatásában. A szekciók elnökei „A szekció legjobb előadása” díjat adományozzák az adott terület legsikeresebb előadásának, előadójának. Az egyes szekciók közötti szünetekben a hallgatók gondolatébresztő párbeszédeket alakíthatnak ki más hallgatókkal, vagy az oktatókkal, lehetőség van tehát kapcsolatépítésre, kapcsolattartásra is a szakmai élet neves képviselőivel.

Idén Open Mic felolvasóestet is szeretnénk tervezni, amelyre a korábbi években több alkalommal is volt példa, és ahová a hazai kortárs irodalmi élet tehetséges fiatal költőit, íróit hívjuk meg. Az utóbbi években verssel, prózával szerepelt nálunk többek között Tinkó Máté, Körtesi Márton, Kustos Júlia, Katona Ágota, Braun Barna, Markó Anita, Viola Szandra, Komán Zsombor, Sörös Borbála és Barta Tamás is. Az eseményt rendszerint a Collegium híres-hírhedt klubhelyiségében, az Estikében tartjuk meg. A korábbi években teaházzal és bográcsozással is készültünk vendégeinknek, idén is hasonlót tervezünk. A bográcsozásra a Collegium kerthelyiségében, a focipálya mellett kerül sor.

A konferenciára való jelentkezés határideje 2016. március 13-a éjfél, előadással jelentkezni a http://ek.eotvos.elte.hu/ek/ek17 oldalon található jelentkezési lapon lehet. Mind az előadni kívánók, mind a hallgatóság soraiban helyet foglalni szándékozók számára a részvétel ingyenes, utóbbiak számára az előzetes regisztráció nem szükséges. A konferencia pontos címe 1118 Budapest, Ménesi út 11–13.

Mindenkit várunk szeretettel. Éljetek ezzel a remek lehetőséggel!

A képek forrása:
https://ejcvalasztmany.wordpress.com/galeria/kepek-a-collegium-epuleterol/

 

Written by:

1989 (Zalaegerszeg), 2010-től az ELTE BTK magyar BA, 2013-tól alkalmazott nyelvészet MA szakos hallgatója, 2015-től ösztöndíjas doktorandusz hallgató a BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájában. 2013-2016. között az ELTE Eötvös József Collegium Magyar műhelyének tagja, jelenleg az MTA Nyelvtudományi Intézetének munkatársa. A tudományos kutatás mellett újságírással, szerkesztéssel foglalkozik. Kontakt: hantoreka@gmail.com