Macskasimogatás Kaposvártól Bukarestig

Borda Réka kedvenc költője Anne Sexton. Ferencz Mónika kedvenc sorozata a Mr. Robot. Győrfi Kata Bukaresten született. Mióta Kele Dóri megtudta, hogy Snoop Dogg gyerekei vele egy korabeliek, egy kicsit kevésbé szereti.  Kopcsányi Lilla kávét főz és rántottát süt a vendégeknek. Szerda este van, elindulok a Vallai Kertbe, hogy megnézzem a Csehov lányait.

Fellner Felícia 3

„Előre is elnézést kérünk a Csehov-rajongóktól, ez nem egy Csehov-est lesz” – vezeti fel Kele Dóri a zenés felolvasást. Bár a költészet mindig is megvolt marketing nélkül, bebizonyosodik, hogy egyáltalán nem árt neki. Ha az érdeklődők számát nézzük, akkor biztosan nem. Öt lány, vagyis öt költő olvas fel, egy fiú, vagyis egy DJ zenél. Előtte persze meghívó a rendezvényre, képek és bemutatkozó szövegek. Ez az alap. Karcsi, ugye eljössz? Ez a ráadás. Eljövök, és jönnek mások is. Voltunk már kevesebben is a Vallaiban.

Aki nem ismeri a lányokat, az is megtudhatja a bemutatkozó szövegekből, hogy átlagéletkoruk alig több huszonhárom évnél, és hogy Kaposvártól Bukarestig különböző városokban születtek. Kele Dóri az InstaVerssel népszerűsíti az irodalmat, Ferencz Mónika és Kopcsányi Lilla a Köménymag csoport tagja, Borda Réka és Győrfi Kata körbepublikálták szinte az összes magyar folyóiratot, ráadásul előbbi számára képzőművészet, utóbbi életében a színház is fontos szerepet tölt be. A közös pont Budapest és a József Attila Kör. Meg a kávé és a macskasimogatás.

Fellner Felícia 1

És egy emlékezetes lakásavató buli is összeköti őket a Szófia utcában, ahol a műanyag poharakon „Ringyó 1” és „Ringyó 2” felirat szerepelt; valamint egy mérges szomszéd néni a hangos zene miatt. A felolvasást és a zenét zavarba ejtő kérdések szakítják meg, moderátor nincs, a lányok egymástól kérdeznek. Egy kalapból húzzák ki a cédulákat, amiken  a kérdező neve áll. Így derül ki, hogy Ferencz Mónika és Kopcsányi Lilla egy kiránduláson egy megállóval később szálltak le a vonatról, és két kilométert kellett visszafelé gyalogolniuk a negyvenfokos hőségben. Kiderül az is, hogy Lilla nem gyűjti szelektíven a szemetet.

Panda viszont igen. A DJ többször is próbált Csehov lányaival a közös fellépés előtt, a zene tehát nem egyszerű aláfestés, sokkal inkább szerves része a felolvasásnak, a lüktető, csilingelő, andalító dalokat együtt igazították a néhol kamaszos hangvételű, máshol markánsabb képeket felvonultató szövegekhez. A versek és kisprózák jelentős része szól párkapcsolatokról és szakításokról, saját és „lopott” traumákról. Astoria, gang, kávé. Könnyek és vér. Tizenhét éves vagyok és fázom. Egy pasas besétál a kocsmába. A város mintha hasmenéstől szenvedne.

Öt kiforratlan, de többnyire magabiztos hangot hallunk öt különböző pálya elejéről, ügyesen egybegyúrva. Miután belemerültünk egy-egy zenés, felolvasós blokkba, jönnek az újabb kérdések és válaszok, történetek és vallomások. Borda Réka mostanában inkább prózát olvas, de azért a kortárs lírát is figyeli; az utóbbi idők hazai terméséből Áfra János kötete, a Két akarat tetszett neki a legjobban. Kele Dóri szereti a rapet . Kopcsányi Lilla nemzetközi gazdaságtant tanul. Győrfi Kata legjobb barátnője külföldön él. „Menjünk inni” – javasolja Borda Réka az est végén.

Fotók:
Fellner Felícia

Written by:

Mosonmagyaróváron született, régió- és vidékfejlesztés szakon diplomázott a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Jelenleg Budapesten él. Volt telefonos értékesítő, marketing menedzser, banki ügyfélszolgálatos. Festett kerítést Ausztráliában, kertészkedett Lengyelországban. Cikkeit többek között a Népszabadság, a Népszava, a Prae.hu, az Irodalmi Jelen online, a Tiszatáj online, a Bárka online, a Műút portál és a Koncert.hu közölte, szépirodalmi művei a Napút folyóiratban jelentek meg. Honlapja: http://www.karesz84.eoldal.hu/