Tengerparton, koktélozgatva zenélni – Interjú Tóth Attilával, a Meztelen Diplomaták frontemberével

Itthon eléggé egyedi a zene, amit játszanak, amellyel még télen is el tudnak repíteni a tengerpartra. Karácsonykor kicsit lenyugodnak, de már közeledik a pörgősebb időszak. Habár a zenekart poénból alapították, ma már focicsapatot is neveztek el róluk. Interjúnkból még az is kiderült mire számíthatnak azok, akik december 3-án a Meztelen Diplomatákkal tartanak immáron hagyományos karácsonyi akusztikus koncertjükre.

 Miért pont Meztelen Diplomaták?

A zenekar egyszeri poénnak indult, és eleinte angol nevet viselt. Miután a közönség nyomására kiderült, hogy folytatni kéne a zenélést, elkezdtünk saját számokat is írni, és komolyabban venni a dolgot. Világéletünkben csak magyar dalokat írtunk, szóval szerettünk volna egy magyar nevet. Először kitaláltuk azt, hogy Diplomaták, és ahhoz kerestünk valami jelzőt. Végül Gergő találta meg a Meztelent. Aztán utólag rájött, hogy van egy ilyen film is, aminek ez a címe. Ez a Vesztegzár a Grand Hotelben adaptációja, amit mindig is imádtam.

Meztelen_Diplomaták_Szörfös_werk_by_Skublics_Gergely (7)

Hogyan is volt ez a poénnak indulás?                                       

Úgy volt, hogy a II. kerület határában laktunk, ahol elég közel van már az erdő, és ott sokszor rendeztünk kisebb outdoor programokat. A baráti társaságban valaki csinált egy mini házi fesztivált az erdő szélén. Ha együttesed volt ingyen bemehettél, ha nem akkor drága volt. (Nevet)

Nyilván ez félig poén. Már korábban is akartunk együtt zenélni, szóval ez jó alkalom volt. Feldolgozásokkal léptünk fel, Kispál, Amorf Ördögök és mindenféle magyar alter zenekar dalaival.

Akkor, ha jól értem a Meztelen Diplomaták abszolút egy baráti társaságból nőtte ki magát.

Igen, onnan verbuválódott. Aztán elég sok tagcsere volt, bár mindig úgy csináltuk, hogy akinek igazán fontos volt, az jött a zenekarral. Akinek más dolga akadt, vagy más műfajban képzelte el a zenei karrierjét, attól teljes barátságban megváltunk. A mostani felállás 2012 óta létezik.

Ha már említetted a műfajt, miért pont a „beach-pop” mellett kötöttetek ki? Azért ez itthon elég szokatlanul hangzik.

Igazából csak egy jó műfaji meghatározást akartunk, amit más nem nagyon használ. Azért döntöttünk emellett, mert a dalaink, elég energikusak és életvidámak. Ez persze nem jelenti azt, hogy szomorú dalaink nincsenek, de inkább azt az életérzést próbáljuk közvetíteni, ami a tengerpartra lemenvén, koktélt kortyolgatván tör rád.

Hogyan születik nálatok egy szám?

Ez jó kérdés, eléggé össze-vissza van. Az alapító basszusgitáros tagunk, Szacsvay Gergő – aki ugyan már a színpadon nincs velünk –, sok dalszöveget ír. Én úgy szeretek fogalmazni, hogy víziói vannak, hiszen a zenét a jelenlegi basszusgitárosunk Matyi, és a szólógitárosunk, Jani írja. Vannak olyan dalok, amiknek a koncepcióját én hozom, de a zenei részhez kevésbé értek. Aztán a végén mindenki hozzáadja a saját ötleteit, így lesz ez egy közös alkotási folyamat.

Sok olyan dalszövegetek van, amire az ember hallgatás közben felkapja a fejét.

Igen, ezt nagyon szeretem Geri szövegeiben, hogy látomásszerűek. Teljesen különleges képzettársítások jelennek meg a szövegeiben. Az enyémek szerintem inkább földhözragadtabb dalok.

A koncertjeiteken mindig hihetetlen jó a hangulat. Szerinted ez minek köszönhető?

Egyrészt nagyon kevés zenekar dicsekedhet ilyen jó és lelkes közönséggel. Ezt most nem azért mondom, mert ezt ők is olvasni fogják. Tényleg iszonyatosan hálásak vagyunk nekik, hiszen amikor elkezdjük a koncertet az első sorban már mozgolódás van, ami berántja a többieket is. Nyilván nekünk is van abban részünk, hogy ez ki tud alakulni. Igyekszünk úgy felmenni a színpadra, hogy egy másik világba tudjuk elvarázsolni magunkat is, meg a közönségünket is.

Meztelen_Diplomaták_Szörfös_werk_by_Skublics_Gergely (8)

Mielőtt színpadra kerültök, mennyire találjátok ki a koncert menetét, mennyire készültök rá akár látványban is az estére?

Az öltözködésre próbálunk valamilyen szinten odafigyelni, bár nincsenek nagy előírások. Viszont a performance kapcsán semmilyen megbeszélt dolog nincsen. Koncert előtt inkább próbáljuk valahogy behergelni magunkat, hogy ne az legyen, hogy a harmadik számnál kezd el a zenekar élni.

Mennyire tudtok jelen lenni vidéken?

Ez elég változó. Ott van Sopron, ahol egy helyi rádió elég sokat játssza a számainkat, szóval ismernek minket. A Fishing On Orfű miatt Pécsen is jelentősebb rajongótáborunk van, bár érdekes, hogy a városban még sosem játszottunk, csak a fesztiválon. Debrecenben pedig az egyik focicsapat rólunk nevezte el magát, mert ismerte a Dánok című számot.

Ha már a Dánok. Milyen a zenekar kapcsolata a focival?

A zenekar egy része abszolút nyomon követi az eseményeket, én kevésbé. De a dal mögöttes sztoriját, és az ominózus a csapatot azért én is elég jól ismerem. Utánanéztem, hogy hiteles legyen az előadásom.


Csütörtök este lesz a rendes évi akusztikus koncertetek az A38 Hajón. Miben más egy ilyen koncert?

Szinte mindenben, de biztos vagyok benne, hogy minden tag mást emelne ki. Ami nekem a legfontosabb, hogy sokkal szövegcentrikusabbak ezek a koncertek, gyakorlatilag minden egyes szót értesz közben. Egy klubkoncerten kevésbé lehet érteni a szöveget, de egyébként én imádom a félrehallásokat.

Ami még nagyon izgalmas a zenei részében, az az, hogy minden számot teljesen máshogy játszunk. Van olyan dal, amit úgy fejbe kólintunk, hogy rá se lehet ismerni. Az egésznek van egy rettentő intim hangulata, családiasnak is lehetne mondani. Ettől nagyon különleges, ezért nekünk ezek a koncertek mindig kisebb fajta ünnepélyek. Nem is csináljuk gyakran, nem akarjuk, hogy unalmassá váljon.  Általában karácsony környékén szoktak lenni az akusztikok, így nekünk is és a közönségnek is segít kicsit lenyugodni, ráhangolódni az ünnepekre.

Eredetileg honnan jött az akusztikus koncert ötlete?

Régóta akartuk, szerintem a dalainknak elég jól áll az akusztikus feldolgozás. Sokáig nem csináltuk, mert nem voltunk hozzá elég jók. Most harmadik éve, hogy megtartjuk ezt a koncertet, elég komoly felkészülést igényel. Van olyan rajongónk, aki azt mondja, neki jobban tetszenek így a dalok.

Nem ma kezdtetek együtt zenélni, ennek ellenére csak egy lemezetek jelent meg eddig. Van ennek valami különösebb oka?

Sokat gondolkoztunk ezen, és végül arra jutottunk, hogy most csak egy kislemezt szeretnénk csinálni, a második nagylemez később jöhet. Az egyik oka ennek, hogy az elmúlt korszakban nem született sok dal. A másik ok, hogy a zenekaron belül sok projekt zajlott párhuzamosan, amik kicsit lassan is haladtak. Ennek az lett az eredménye, hogy elcsúsztunk, most fogunk újra bepörögni, felvenni a ritmust.

Nagyon szeretném, hogy kicsit több elektronika legyen a lemezen, letisztultabb és poposabb legyen. A Sellő Grand Hotel hangzásában inkább a surf-rockot és a hatvanas éveket idézi, amit imádunk. Most is lesz ilyen az EP-n, de azért én szeretném a szintit kicsit előtérbe helyezni. El tudnék képzelni dobgépet is, szerintem nem ördögtől való, bár Ádi ennek nem fog örülni. Úgyhogy kísérletező lesz az új album.

Hogyan álltok a zenekar jövőjéhez? Maradnátok a „hobbizenélésnél” vagy úgy érzitek, hogy jó lenne elmozdulni egy profibb irányba?

Abszolút benne van, hogy komolyabban is foglalkozzunk vele. A produkciónk szerintem olyan, hogy mindenütt megállná a helyét. Inkább azt érzem, hogy amíg nincs egy masszívabb közönségünk, addig ennél nem is tudunk nagyobbra nőni. Ha szélesebb tömegekhez sikerülne eljutnunk, tényleg mondhatnánk azt, hogy ez egy olyan dolog, amiből akár meg is tudnánk élni.

Written by:

2011 óta hobbi szinten foglalkozok újságírással, 2014 ősze óta dolgozom a FÉL zene rovatánál. Véleményem szerinte nincs is jobb dolog annál, mikor új együttest, előadót fedezhetek fel, ezért is szeretem nagyon azt, amit itt csinálunk.