Matana Roberts és Oren Ambarchi a Trafóban

Október 10-én este két nagyszerű koncerten vehetnek részt a kísérleti zene kedvelői a Trafóban. Az amerikai Matana Roberts és az ausztrál Oren Ambarchi zenéje nem ígér könnyű szórakozást, azonban mégis kihagyhatatlan estének nézünk elébe.

A brooklyni lakóhajócskáján élő Matana Roberts szaxofonos-zeneszerző először jön Magyarországra, hogy bemutassa legújabb lemezét, az epikus Coin Coin tizenkét részes lemezsorozatának harmadik darabját. Matana Roberts egyébként viccesen a saját Nibelung-gyűrűjének nevezte a Coin Coint, talán nem is véletlenül, jelezve a téma komolyságát: fókuszában az afroamerikai történelem, a feminizmus és az amerikai identitás kérdése áll. A legfrissebb anyag (Chapter Three: river run thee) a két előzővel ellentétben egy szólóalbum, melyen Matana Roberts a szaxofon mellett új irányokban is kísérletez: az erős szöveget nagyapja versei és egyéb történetei egészítik ki, de saját énekhangja is központi szerepet kap, amely sokszor az egyik délvidéki utazásán készített külső helyszíni felvételekkel gazdagodik.

A multiinstrumentalista ausztrál Oren Ambarchi az egyik legkeresettebb zenész az experimentális zenei szcénában. Az ezredforduló környékén megjelent lemezeivel robbant be, amelyekre inkább az ambientes-minimalista elektronika volt a jellemző. Később nagyon sok stílusban kipróbálta magát, mindig termékeny nyitottságával gyorsan eljutott a „kategorizálhatatlan” jelzőig. Manapság leginkább az improvizáció mezsgyéjén mozog, de bőséggel akad megírt kompozíciója is. Dobon és gitáron is igazán egyedi felfogással játszik, az utóbbit sokszor beazonosíthatatlanul absztrakttá processzálja. Felvételei sokszor a lassan kibomló minimalista drone, a kísérleti rock és a free jazz egymással határos és szokatlan vidékeit idézik.

 

Written by: