Akiknek a Red Hot Chili Peppers játszik a zuhany alatt – Elephants from Neptune-interjú

Holnap újra hazánkba látogat az észt rock and roll / indie formáció, az Elephants From Neptune. Ez miért is jó? Voltak már a Red Hot Chili Peppers előzenekara, régiójukban sikert sikerre halmoznak, pedig még csak három évesek. Észt zeneiparról, turnézásról kérdeztük őket, és még azt is elmondták, hogy imádják Budapestet, és alig várják a holnapi koncertet.elephant

FÉLonline.hu: Magyarországon elég kevés zenekar ér el annyit három év alatt, mint ti. Voltatok már a Red Hot Chili Peppers előzenekara, megnyertetek egy jelentős nemzetközi tehetségkutatót a Skype szervezésében, fesztiválokon játszotok, és még sorolhatnánk. Megszokott ütem ez egy észt zenekar számára?
Nem tudjuk, hogy megszokott-e vagy sem, annyi a biztos, hogy keményen dolgozunk. Nem csak ülünk és basszuk a rezet, ha már csináljuk, akkor rendesen csináljuk. Nagy álmokkal áll neki az ember a zenekarozásnak, és nem enyhült a kezdeti lelkesedésünk, a csalódások ellenére sem mondjuk azt, hogy „áá, a célok úgyis csak álmok maradnak”. Ha szorgalmas vagy, annak meglesz az eredménye.

Biztos nagyon unjátok már, de milyen volt az RHCP előtt játszani? Tudtatok velük dumálni egyáltalán?
Az RHCP egy nagyon nagy produkció, centiről centire, profin megszervezve. Ott voltak a tagok feleségei és gyerekei, ezért nem tudtunk velük dumálni. Viszont miután befejeztük a koncertet és elmentünk lezuhanyozni, hallottuk őket a szomszéd teremben, a „gyakorlószobájukban” játszani. Elég menő érzés, hogy zuhanyzol, és közben a Red Hot Chili Peppers a Breaking The Girl c. számát játssza melletted.

Most először merészkedtek a balti államokon kívülre?
Dehogy is! Voltunk már Angliában, Finnországban, Oroszországban, Fehéroroszországban, Olaszországban, Csehországban, Hollandiában és már Budapesten is! A jelenlegi turnét beleértve úgy számoltuk, hogy 13 ország összesen, ahol játszottunk vagy játszani fogunk.

Meséljetek kicsit az észt zenei szcénáról. Itt Magyarországon a zenekarok nagy része az anyanyelvén énekel és keveset játszik külföldön. Nálatok ez hogy megy?
Általában a zenekarok helyben kezdik, felépítik magukat és utána kezdenek külföld felé kacsintgatni. Észtország nagyon kicsi méretében és lakosságában is, ezért egy rendszeresen koncertező zenekar egy idő után már ugyanazoknak az embereknek játszana, ezért elindulnak külföld felé is. Meg végül is az angol egy nemzetközi nyelv, miért ne énekelhetne bárki angolul?

Az észt zeneiparról egy nem oda valósi érdeklődőnek egyből a Tallinn Music Week jut eszébe, eddig csak jókat hallottam róla. Ti már játszottatok is ott, mi a véleményetek a rendezvényről?
Ez a legjobb dolog, ami a modern időkben az észt zeneiparral történhetett. Hatalmassá nőtte ki magát és a világ minden tájáról vonz művészeket és érdeklődőket. Minden évben rekordok dőlnek meg a jelentkezések számában.

Nyugat-európai dátum nincs nagyon a naptáratokban. Ezt így is akartátok, vagy még nem jött össze, hogy ott is turnézzatok?
Nem eheted meg az egész pitét egy falatra.

Mi jut eszetekbe Magyarországról?
Gyönyörű helyek és barátságos emberek. Lenyűgözött minket Budapest, amikor először jártunk itt – a város gyönyörű, fasza hely.

A turnén próbáltok ki helyi ízeket, éttermeket, vagy inkább low-budget kajákat esztek?

Olyan egészségesen próbálunk kajálni, amennyire csak lehet, és igyekszünk helyi konyhákat is kipróbálni. De sokszor csak hamburger és hot-dog jut, mert oda kell figyelnünk arra, hogy időben odaérjünk a következő helyre, és nincs időnk mást enni.

Kinek ajánljátok a holnapi koncerteteket?
Mindenkinek, aki szereti a rock and rollt, szereti jól érezni magát és nem vesz mindent túl komolyan. Akár egyedül, akár párban érkezel valakivel, garantáljuk, hogy elégedetten mész majd haza.

A zenekar holnap a helyi THe pUnch és Winter Totem zenekarokkal lép fel a Kuplungban, Facebook-esemény itt. A buli ingyenes!

Written by: