Édes-keserű búcsú a Subscribe zenekartól

Augusztus utolsó péntekével ezúttal nemcsak egy átlagos nyár zárult le a Subscribe zenekar számára, hanem egy sikerekkel teli, nem kevesebb mint tizenöt éves időszak is. Amellett, hogy a srácok még fesztiváloztak, hogy az ország pár nagyobb városától egyesével is elköszönjenek, a tényleges búcsúkoncertet a Parkban tartották.

IMG_6462

Csalóka lehet a cím, hiszen aki ismeri a zenekart, tudja, hogy az a vidámság, a szabadság és a teljes felszabadulás élményét hozza el, akárhányszor lép a deszkákra. Aki pedig igazán jól informált, azt is tudja, hogy bizony hangzott el olyan ígéret, hogy ez a szünet nem végleges és maximum pár éves kihagyásról lesz szó. Megérkezve a helyszínre azonban mégis furcsa melankólia ült meg a levegőben, és előbb-utóbb rá kellett jönnöm, hogy nem csak én érzem ezt, hanem rajtam kívül majdnem mindenki más is, aki a srácokkal nőtt fel. A Subscribe-nak ugyanis – bár közhelyként hangozhat, de – tényleg kivételesen összetartó, lelkes és hű közönsége van. A (már nem) raszta fiatalemberek kemény munkával, ám mégis robbanásszerűen nyerték meg maguknak rajongóik magját, akik megsokszorozódva kísérték el őket a legendás Kultiplexes és Almássy teres bulikon át, egészen a pénteki búcsúkoncertig.

A Park nem kicsi hely, de szépen ellepték az emberek ezen az estén is. A banda, ahogyan előzetesen ígérték, még magához képest is hosszú műsort nyomott; több mint másfél órás szettet kaptunk tőlük. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy az utóbbi időben ritkán játszott számokkal is tarkított volt a koncert, illetve minden lemezről elhangzottak a fontos darabok! Csúcspont volt a már említett „régi idők” egyik legnépszerűbb new-metal koncertszáma, a Highfly, az egyből rákövetkező X-Man kontrával. Meg kell jegyezni, hogy az első két számnál még nehézkesnek tűnt a közönség, és a hangzás sem volt valami príma. Utóbbi viszont hamar beállt közel tökéletesre, és innentől kezdve csak folyamatos mozgásban megőrülő embereket láttam magam körül. Ez szintén sajátossága a „Subi” koncerteknek, mert hát mit tehet az ember, ha a színpadon ketrecéből szabadulni vágyó, jó értelemben vett „állatokat” lát tombolni? Vezérük, Csongor Bálint ráadásul szokása szerint a koncert jelentős százalékát a közönség soraiban énekelte és úszkálta át.

IMG_6449

A ráadásban viszont már nem a tombolásé volt a főszerep, ugyanis következett a Subscribe leghosszabb száma, amely meglepő, de egyben egyik legnagyobb slágerük is. Ez nem volt más, mint a 8 perces Between Heaven And Her. A Parkban ez inkább negyed órás blokkra nyúlt, hiszen a srácok nem könnyen hagyták ott a színpadot. Mindannyian meghatva ölelkeztek és hajoltak meg a remek a közönség előtt, akiknek tapsa véget nem érő ritmusként lüktetett még jóval a levonulás után is, túlharsogva a kezdődő rock diszkó zaját.

A zenekar, ami nem utolsó sorban kiváló példája pár srác barátságának, tehát felnőtt, és most mindannyian járják majd egy kicsit saját útjukat, hogy aztán újra visszatérhessenek a „családjukhoz”, akiknek a tapsa addig sem halkul el egy pillanatra sem.

Fotók: Marczel Szabolcs

A koncerten készült további képeket a galériában tekinthetitek meg.

[portfolio_slideshow id=22449]

Written by: