Kortárs művészeti kerti parti Tihanyban – Kezdődik az ARTplacc!

A hazai, fiatal kortárs kultúra legmenőbb intézményeit, produkcióit, alkotóit és előadóit kínálja a tihanyi ARTplacc kortárs művészeti és design jamboree, július 22-től július 26-ig, a Balaton partján, a tihanyi révnél. Kiállítások és mozi, zenekarok, design, DJ-k és fotóbloggerek, étel, ital, kortárs tánc, színház, irodalom és függőágyak.

artplacc

Fotó: Pályi Zsófia

A szerdán startoló 5. ARTplacc Kortárs Művészeti és Design Fesztiválon két újdonsággal is készülnek: a korábbi képzőművészeti főprofil mellé bekerül a kortárs hazai design is, valamint a jubileumi alkalomból egy kortárs képzőművészeti és design aukcióval is készülnek a szervezők.

Peleskey Ákos fesztiváligazgató szerint az árverés egyik fő célja, hogy az aukciós piacon háttérbe szoruló kortárs alkotók munkáira is felhívják a figyelmet, amelyeknek külön árverést szerveznek július 25.-én, szombaton. „Ez a hiánypótló esemény ráadásul nem is a bejáratott művészek alkotásaira koncentrál, hanem a feltörekvőkére, ami óriási lehetőséget jelent a jövőt meghatározó generáció munkáinak még ésszerű áron való megszerzésére”. Az árverési tételeket a fesztivál helyszínén július 22. és 25. között tekinthetik meg az ARTplacc látogatói. A belépés az aukcióra ingyenes, az árverés után a rendezvény terültén csak bérlet, vagy napijegy váltásával tartózkodhatnak a látogatók.

5e2c9388

A tematikusan felépülő ötnapos rendezvényen egyaránt lesznek workshopok, beszélgetések, interaktív foglalkozások, külön a legfiatalabb korosztály számára is. A délután a szakmai beszélgetéseké, a gyerekszínházi és egyéb családi programoké, amelyek aztán, az éjszaka közeledtével folyamatosan váltanak át a szórakozásba: minden este lesz mozi és színházprogram, naplementekor warm up szettek, majd az élőzenés koncertek után ismét DJ-k szelektálják a zenét.

Az irodalmi szekció fontos képviselői Szabó Imola Julianna, Kemény Zsófi és Peter Balko lesznek, az esti talpalávalót pedig többek között a Gustave Tiger, a Dorothy’s Legs, a Polar Dear, és a Blahalouisiana biztosítja. Az ARTplacc moziban olyan népszerű magyar filmek kerülnek vetítésre, mint a Balaton Method, a Liza, a rókatündér és a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan.

Written by: