Jubileumi mulatság a Völgyben – 5 érv, amiért kihagyhatatlan a 25. Művészetek Völgye

A korábbi évek nehézségeit leküzdve idén újra csúcsformába lendül a Művészetek Völgye! A fesztivál már negyed évszázada csábítja a Balaton-felvidékre a magyar kulturális élet legjavát az ország minden tájáról. A környezet, az illatok, a színek, a zene és az atmoszféra; ezekben mind egyedülálló ez a fesztivál. Kapolcson megáll a normális idő, csak a teljes szabadság marad. A tíznapos forgatag programjait a végtelenségig lehetne sorolni – mi öt pontban foglaljuk össze, hogy miért érdemes már most nekiállni csomagolni.

völgy3

1.      Az élő legenda: a Völgy

Ha már jubileum, akkor völgytörténet, amellyel a fesztivál interaktív múzeumaként működő Mártapista udvarban ismerkedhetünk meg. A huszonöt év filmes és tárgyi emlékei mellett folyamatos előadások és beszélgetések során hallhatjuk a „völgymeséket” a szervezőktől és a fesztivál állandó fellépőitől, emblematikus alakjaitól (Lackfi János, Palya Bea, Gryllus Dániel, Dés László). Emellett pedig minden délelőtt emlékséták indulnak Márta István vezetésével, ahol csoportosan ismerhetjük meg és járhatjuk be a fesztivál ősi és jelenbeli helyszíneit.

2.      Dörögd újra dübörög

Taliándörögd olyan állandó helyszínei mellett, mint az Elevenkert és a Tilos Rádió állomása, újra főszerepet kap a középkori rom, amely különleges szépsége és sajátos hangulata miatt bármiféle program nélkül is az egyik leglátogatottabb hely a fesztiválozók körében. Idén egy színpadot állítanak mellé, amelyen a népzenétől az elektronikus hangzásvilágig mindenféle stílusú előadó megfordul majd. Itt vetítik le a csillagos ég alatt az idei magyar könnyűzenei kultfilmet, a Balaton Methodot, a chill-élmény tehát garantált!

3.      „Vissza a természetbe” – Művészetek Zöldje

Bár a legtöbb látogató általában a programok bűvkörében ragad, nem lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy mennyire különlegesen szép helyszínen kerül megrendezésre a fesztivál. Erre hívják fel a figyelmet a Művészetek Zöldje programjai is. Ennek keretében minden nap geotúrák indulnak, hogy testközelből tapasztalhassuk meg a Balaton-felvidék, és ezen belül a Bakony-Balaton Geopark természeti kincseit. Ez egy újabb kötelező program azoknak, akik a betondzsungelből szabadulnak, és szeretnék megtalálni a bennük élő Rousseau-t vagy Thoreau-t.

4.      Zene

Természetesen idén is kiemelkedően erős a Művészetek Völgyének zenei kínálata. A központi könnyűzenei udvar a jubileum alkalmából Blue sPot Majorrá növi ki magát. Az olyan visszatérő udvarok mellett, mint a Kaláka Versudvar, a Folk Udvar, a Gólya udvar, Harcsa Veronika Udvara vagy a Hobo Klub, újoncként jön a Modern Art Orchestra és Hajós András közös udvara, ahol izgalmas interaktív zenei programokon vehetünk részt.

5.      Látvány 2.0

A természeti kincsek mellett a modern képzőművészeti és vizuális alkotások idén is fontos szerephez jutnak a Völgyben. Kapolcson ennek a Design Terminál udvara ad otthont, ahol a mindennapos design vásár és a kreatív műhely mellett zenés programok és tervezőkkel, vállalkozókkal, művészekkel folytatott szakmai beszélgetések váltogatják egymást. Vigántpetenden pedig megépül a Hello Wood falu, ahol egy egyedi és nagyon látványos Falu Projekt keretében egy elképzelt közösség épületeit (templom, iskola, városháza, kocsma) modellezik az alkotók, amit a látogatók funkcionálisan is igénybe vehetnek.

Written by: