Itt cseszd el idén a nyári fizud! – Sziget 2015

A Sziget fesztivált véleményem szerint senkinek nem kell bemutatni: több mint húsz éve Budapest és az ország egyik legmeghatározóbb kulturális és zenei programja, amely már nagyon régóta nem csak a hazai fesztiválok között kiemelkedő.

sziget_4

Mint az közismert a fesztivált 1993-ban rendezték meg először az Óbudai-szigeten. Ekkor még Diáksziget Fesztivál volt, később 1996 és 2001 között Pepsi Sziget néven futott, de végül maradt simán Sziget. Nevezzük bárhogy is, ez a fesztivál olyan fogalom, amely egyet jelent a sokszínű zenei és kulturális programokkal tarkított felejthetetlen kikapcsolódással.

2015-ben a fesztivál területén 60 helyszínen futnak majd párhuzamosan a programok. Tavaly mintegy 400 000 ember volt kíváncsi a fesztiválra, ezzel új nézőcsúcsot állítottak fel a szervezők. Idén még több emberre számítanak, ezért, mint a májusi sajtótájékoztatójukon elmondták, szükségessé vált a terület újragondolása, strukturáltabb felosztása. Az idei Szigeten a programok különböző zónákba tömörülnek a kultúrától az elektronikus zenéig. Fontos, hogy több programhelyszín területe is megnő, így az A38 Sátor (melynek külön is érdemes végignézni a programját) és a Nagyszínpad is.

sziget_15

A Sziget húzónevei már rég ismertek. A –1. napon nem kisebb világsztár lép a nagyszínpadra, mint Robbie Williams. Figyelem: erre a napra drágább a napijegy, de még kapható! A nagyszínpad headliner-jei közül a teljesség igénye nélkül érdemes kiemelni a 0. napon játszó Florence and the Machine-t és a tavalyi Parkos koncertjük után augusztus 12-én ismét hazánkba látogató Gogol Bordello-t illetve a hozzánk legközelebb februárban, Bécsben koncertező hipszter zenekart Alt-J-t. 13-án a nagyszínpadon a tavalyi VOLT-os szereplésük után ismét láthatjuk a brit Foals-t, míg 14-én a többszörösen “legjobb koncertzenekarnak” választott Kasabian és Avicii lép a színpadra. A magyar együttesek közül idén a Quimbyn kívül a Main Stage-re fért a Punnany Massif 15-én szombaton, az estét a júniusban bejelentett Kings Of Leon zárja a zárónap kiemelt fellépője pedig a Limp Bizkit.

sziget_24

Ahogy minden évben, idén is külön színpadot kapnak a hazai zenekarok a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon fellépnek majd a Nagy-Szín-Pad! Tehetségmutató verseny 2015-ös jelöltjei is, köztük a Babel, a Headbengs, a The Biebers, a Middlemist Red, a Soerii&Poolek, az Ocho Macho, a Kelemen Kabátban, és a Honeybeast. A –1. napon színpadra lép a Supernem, Péterfy Bori & The Love Band valamint a Cloud 9+. Kedden a ZUP, a Kistehén, a The Carbonfools és a Subscribe. Szerdán The Immigrants-szel kezd a Petőfi Rádió színpad, de lesz aznap Halott Pénz és Kiscsillag is. Csütörtökön a Akkezdet Phiai után a Magashegyi Undergrounddal bulizunk és nem maradhat ki a sorból Wellhello sem. Hétvégén a Tudósok lép fel később Vad Fruttik, majd Szabó Balázs Bandája, a Hiperkarma, a 30Y és az Intim Torna Illegál. Különleges akusztikus koncertet ad majd a színpadon a Hősök, Mary Popkids és az Ivan and the Parazol.

Idén is lesz Világzene színpad, Colosseum, Telekom Aréna, Blues színpad, de Fidelio Classical and Jazz Stage, Budapest Park Tribute Színpad valamint Afro-Latin-Reggae Village is épül.

Aki ennyi és ilyen sokszínű program közül nem talál magának valót, az magára vessen. Mindegy, hogy rendszeresen jártok, rég voltatok, vagy még soha, idén mindenképpen érdemes ellátogatni Közép-Európa legnagyobb fesztiváljára legalább egy napra, úgy gondolom: messze megéri.

A fotókat a 2014-es Sziget fesztiválon készítette Kiss Ákos 

 

Written by:

1990-ben született, Budapesten él. A FÉLonline.hu alapító-főszerkesztője.