“Ki nevet a végén?” – Interjú Cserenkó Gáborral, a FÉLonline.hu szerzőjével új kötete kapcsán

Cserenkó Gábornak, a félonline.hu szerzőjének idén jelent meg második könyve, a Nem veled nevetek. Az íróval Tinkó Máté beszélgetett az új kötet és a 86. Ünnepi Könyvhét kapcsán.

0 portréTinkó Máté: Mióta foglalkozol írással, milyen inspirációk értek, amelyek hatására úgy döntöttél, hogy papírra veted a gondolataidat?

Cserenkó Gábor: Már kisgyerekként szerettem volna találni valami olyan kifejezőeszközt, amivel el tudom mesélni a mondanivalómat. Korábban filmes akartam lenni, végeztem is ilyen tanulmányokat, de aztán hamar rájöttem, hogy az írás egyszerűbb, és egyszerűbben kerül a nyilvánosság elé. A 2001-es év volt az, amikor eldöntöttem, hogy ez lesz számomra a megfelelő eszköz.

Mi a véleményed a szakmai érvényesülés lehetőségeiről? Mesélnél eddigi munkásságodról, nyilvános publikációidról?

A lassú és rögös utat már érzem. De hát mondták, hogy ez ilyen. Nem szabad türelmetlennek lenni. Jó sokára, 2012-ben jelent meg az első könyvem, előtte meg azóta a neten publikálok. Ahol tudok, ahol engedik. Mutogatom magam, ahol csak lehet.
Kalocsai vagyok, először ott kaptam lehetőséget a szereplésre. Majd az ELTE két karán, a Muzsikus Rádióban, nálatok, és most legutóbb a IV. Kalocsai Ünnepi Könyvhéten tartottunk felolvasásokat a kisprózáimból. Publikáltam már a Liget Műhely blogján, a Vörös Postakocsi Online-on, a SzegediLap kulturális és művészeti portálon. Tavaly rövid ideig interjúkat készítettem a librarius.hu-nak, oda is felkerült néhány szépirodalmi próbálkozásom.

A Nem veled nevetek az idei évben a Hungarovox Kiadó gondozásában megjelent kötet címe – honnan ered ennek ötlete?

Tematikus gyűjteményt akartam megjelentetni, és miután kiderült, hogy társkeresős, illetve a párválasztásról szóló írásaimból van a legtöbb, elhatároztam, hogy ebbe a könyvbe csak ilyen írások kerülnek. A Nem veled nevetek egyébként vicces cím, kifacsart szavak ezek, a felismerést jelenti, hogy nem te leszel az, akivel nevetni fogok. Hiszen fogok, mert hozzátartozik az élethez.

A kötet tehát a szerelmi viszonyok lehetőségeit és lehetetlenségét járja körül. Hogyan viszonyulsz a személyes kapcsolatokhoz? Szerinted az irónia vagy a komolyság illik inkább e problematika tárgyalásához?

Az irónia kapaszkodó. Segítség. Létállapot. Saját és mások által elmesélt tapasztalatokból állítom össze a történeteimet. Résztvevő megfigyelőként vagyok jelen.

Kérlek, mesélj a jövőbeni terveidről.

Megpróbálkozom valami hosszabb lélegzetűvel. Kipróbálom, hogy mennyire megy az elmélyülés.

A 86. Ünnepi Könyvhéten merre bukkansz fel, hol találkozhatnak veled az érdeklődők?

Június 7-én, vasárnap 14 órától dedikálom a könyvem a Vörösmarty téren, a Hungarovox Kiadó pavilonjánál.

Köszönöm az interjút!

Written by: