Tavaszi borzalmak – Purosz Leonidasz őszinte vallomása a vizsgaidőszakról (II. rész)

A vizsgaidőszak borzalmaira való tekintettel a Félonline elindít egy mini interjúsorozatot, amiben a nálunk publikáló szerzőket kérdezzük a szemeszter leghosszabbnak tűnő hat hetéről, vizsgázási élményeikről és a tanulás gyötrelmeiről. Két tétel között kell egy kis lazítás, reméljük, ezek a rövid cikkek enyhítik a szenvedésiteket. Kitartás, kedves Olvasó!

Félonline: Hogyan vészeled át a vizsgaidőszakot?

Purosz Leonidasz: Igazából nincs nagy bajom a vizsgaidőszakkal, ilyenkor legalább nem zavarják meg a kötelező órák a kicsit egyedi bioritmusomat, ugyanis alapvetően nagyon nehezen alszom el, és még nehezebben kelek fel. Igyekszem úgy felvenni a vizsgáimat, hogy mindig legyen szűk egy hét különbség köztük. A megmérettetés előtt 3-4 nap koncentrált tanulás, de figyelek arra is, hogy sportoljak és aludjak eleget közben. A vizsga napja egyben a bulizásé, a következő pedig a klasszikus fetrengős-filmnézős, aztán folytatódik a körforgás. Szerencsés vagyok, hogy eddig mindkétszer fel tudtam venni a vizsgáimat az ideális időpontokra, így bőven túlélhető. Legalább leköt valami.

Meséld el életed legviccesebb vagy legszörnyűbb vagy legszebb vizsgaélményét.

Volt első félévben egy nagyon megosztó tanárom, sokan félistenként tisztelték, mások rettegtek tőle, vagy egyszerűen csak utálták. A vizsga (ami hármunknak lett ötös százvalahányból – és ez állítólag pozitív csúcs) elég feszült hangulatban telt, a tanár a legkisebb félrenézésért is csúnyán ráripakodott a diákokra. Mármost ez a tanár engem valamiért nagyon kedvelt, és miközben kis túlzással terrorban tartott mindenkit a vizsga alatt, időnként kedvesen megkérdezte tőlem, hogy megy-e az esszé, ugye, hogy nem is olyan nehezek a kérdések, ilyesmi. Ha picit kínos is volt, legalább annyira szórakoztató.

Tanuláshoz küldj egy számot az olvasóknak.

Tanulás közben szerintem nem érdemes zenét hallgatni, de ha muszáj – néha nekem is az -, akkor mindenképpen olyat, amiben nincs szöveg. Ajánlom mondjuk a Korai Öröm ’97-es albumát, vagy a chilei Föllakzoid negyedórás trackjeit meg persze a Gorillaztól bármit. Félórás szünetekhez Szabó Benedek és a Galaxisok A legszebb éveink vagy a Hiperkarma Konyharegény című albumát.

Written by: