Azonnal oldódik – Beszélgetés Nagy Eszterannával

Nevével ellentétben az irodalom nem csak az írott szó formájában létezhet. Milyen lehet Kemény Zsófi hangján a Tücsök? Milyen lehet pólóra nyomtatva magunkon hordani József Attilát? És hogyan hatnak ezek az irodalomra? Hogyan jönnek létre az irodalom-népszerűsítés brandjei? A FÉLonline kreatív irodalom-népszerűsítőket bemutató sorozatában elsőként Nagy Eszterannával, a PoetVlog sorozat öteletgazdájával beszélgettünk.

ezsteranna

Mi adta az öteletet a PoetVlog sorozat elindításához?

Gimnazistaként videómegosztó portálokon hallgattam a szöveggyűjtemény verseit. Szeretem, ahogy Pilinszky szavalja az Apokrifot, ahogy Babits kántálja az Esti kérdést. Kerestem tovább, és nagyon meglepett, hogy a kortársaktól alig van fenn videó, most, amikor annyi technika kütyü vesz minket körül, alig dokumentáljuk a kortárs, élő irodalmat. Miért nem élünk ezzel a lehetőséggel? Igyekszem az egész kortárs irodalmat bemutatni: a Budapesten élő költőket, a vidékieket, az összes jelentősebb írókört, az írókörökön kívüli szerzőket, a friss köteteseket, a kötet előttieket, szóval az egész jelenlegi irodalmat.

Milyen előnyei vannak a videónak?

Sokkal, sokkal személyesebb. Egy költő egész máshogy mondja a versét, mint egy színész. Másképp hangsúlyoz, artikulál, máshova kerülnek az értelmi hangsúlyok, mint ahogy azt az olvasás alapján először gondolhattuk, akár a vers jelentése is megváltozhat. Amikor izgulnak, elmosolyodnak, vagy hátradőlnek, szusszannak egyet szavalás után. Az ilyenek tesznek igazán egyedivé és közelivé valakit. Néha direkt benne hagyom ezeket a részeket a végleges videóban.

Hogyan képzeljük el? Hogyan készülnek ezek a videók?

Átlagosan három percnyi hosszúságú videókat készítek. A szerzők igazodnak ehhez, és ennek megefelelő verset szoktak választani, de azért meg szoktam kérni őket, hogy lehetőleg a szívükhöz minél közelebb állót hozzanak. Eléggé összetett munka egy-egy videó elkészítése, mindennel együtt, vágással, egyeztetéssel kb. nyolc órát tesz ki. Volt olyan videó, amit 3 órán át vettünk fel, mert a végére annyira elfáradt már a költő, hogy teljesen belezavarodott. A legelső videónknál meg sörös rekeszekből készítettünk kameraállványt a kamerához, ami igazából fényképezőgép. Innen, az egyetem stúdiójából jött ki egy oktató, mondván „katasztrófa nézni, amit csináltok”, aztán adott állványt, amivel már lehetett használható felvételt készíteni. Aztán olyan is volt, hogy a fülhallgató helyére dugtuk a mikrofont, és újra kellett venni az egészet. Néha belelóg az ujjam a képbe. Tóth Szilvivel, a társammal utólag jókat röhögünk ezen.

Kapsz valamilyen támogatást a munkádhoz?

A József Attila Kör titkárától (Kassai Zsigmondtól – a szerk.) például kaptam email címeket. Így könnyebb. Adtak ajándékokat is a PoetVlog nyereményjátékához, a kiadóktól – ha kértem – mindig kaptam köteteket. Most, amikor még nagyon az elején vagyunk, elég sokat ügyetlenkedünk, ráadásul nem valami jó technikával készülnek a videók, szóval érezhetően gyerekcipőben jár még az egész, és nem lehet biztosra tudni, tényleg lesz e belőle valami. Nagyon sokat számít, hogy a költők, akiket eddig felkértem, például Kemény István, Áfra János, nem utasítottak vissza, megadták az esélyt a projektnek.

Mik a további terveid a PoetVloggal?

Szeretnék egy jobb kamerát. Ehhez persze sok pénz kell, de nyáron lesz időm dolgozni. Könnyen el tudnám költeni a pénzt, főleg ruhákra, de Anya szerencsére segít. Most nála van az a bankkártyám, amire az ösztöndíjam érkezik, így nyárra meglesz a kamera árának harmada, a többit meg majd hozzá dolgozom. Szükség is van erre, mert eléggé pörgős természet vagyok, az elmúlt néhány évben szinte minden akartam lenni: pszichiáter (de nem bírom a vért), így aztán pszichológus, jogász, énekes (de nincs hozzá érzékem), divattervező is (de nem tudtuk fizetni a díját), tanár és teológus-misszionárius. A bátyám hetente megkérdezi, most éppen mi akarok lenni. Egyébként most magyar alapszakra járok és film minor előkészítős vagyok. A PoetVlog jó gyakorlat ehhez. Szeretnék elmenni az idei írótáborokba. Viszem a kamerám is. Hogy tudósítás lesz belőle, vagy még több PoetVlog videó, azt még nem tudom.

Written by:

Író, kísérleti teológus. Elsősorban az utóbbi. Ködszurkáló címmel hamarosan online blogja indul.