Akik képeket festenek elénk a dalaikkal – SoNaR interjú

A SoNaR 2004-ben jött létre. Zenéjük egyszerre lazulós és feszült, s az erőteljes lüktetés, a nyomós gitárjáték, a szépen megkomponált zörejek egyaránt megtalálhatóak náluk. Kísérletezők. Vizuális élményt és katarzist adnak. Hogy kik alkotják a zenekart? Négyen: Szabó Bálint, Kovács Marcell, Gossányi Tamás és Velkei Rudolf.

SoNaR fest copy

Fotó: Végel Dániel

Félonline: „Filmzeneszerű popzene”.  Miért pont így jellemzitek saját magatokat? Egyszerű filmszerelem, vagy volt egy kimondott film, ami inspirált titeket, esetleg egyszerűen csak egy tökéletes hasonlatot akartatok a műfajleíráshoz?

Szabó Bálint: Nem kifejezetten egy film inspirált minket. A filmzeneszerűséget inkább abban kell érteni, hogy az instrumentalitás sokszor a legtökéletesebb módja egy-egy hangulat, állapot megfestésének. Nem kötjük meg szövegekkel, nem mondjuk meg, mit kell gondolni, ráhagyjuk a hallgatóra, milyen képeket, érzéseket hív elő belőle.

Amúgy nem popzenéről van szó. Hangulatok, érzések, üzenetek közvetítéséhez számos műfaji eszközt használunk, a rocktól az elektrón át a hiphopon keresztül a noise-ig. Azzal fűszerezzük a zenénket, szabadon, korlátok nélkül, amivel a leginkább kifejezhetjük gondolatainkat. A pop remek eszköz például a katarzis, egy érzelmileg túlfűtött, mélyen és azonnal ható állapot eléréséhez. A zenénket az agyat érő folyamatos ingerek jellemzik, a dallam felpörög, majd lenyugszik: néhol lassan szól és komolyan, néhol tele élettel, energiával, légiességgel, állandó hatást gyakorolva az érzékekre. Ez a mi filmünk! És persze mindenkié, aki nyitott, és érdeklődik az iránt, ami bennünk van.

És ha már itt tartunk…Mi inspirál titeket a zeneszerzésben?

A vonat zakatolása, a teafőző duruzsolása, a szív dobbanása. Az élet hangjai. A körülöttünk megszólaló zajok mind inspirálóak lehetnek, ha odafigyelünk rájuk. Tele vagyunk gondolatokkal, érzésekkel, zenével. Ezt kifejezni, megmutatni, dalokba önteni pedig egy nagyon izgalmas feladat. Sok dalunk apró motívumokból indul, ritmusból, vagy egy különlegesebb hangból. Majd összejövünk, behunyjuk a szemünk, kezünkbe vesszük a hangszereinket, és hagyjuk, hogy valami mélyről elindítson és vezérelje a kezünket. Csodálatos, amikor ez megtörténik.

Legutóbb a Betörő fesztiválon léptetek fel ti is, a G3-ban, ami az Anez zenekar megsegítésére jött létre. Mi az első emléketek velük?

Ha jól emlékszem, egy közös koncerten ismerkedtünk össze. Azonnal megfogott kedvességük, és a zenéjükből sugárzó progresszivitás, friss hangzásuk, kísérletezésük, professzionalizmusuk, és persze Anesz elképesztő hangja. Azóta többször játszottunk már együtt, zeneileg és emberileg is nagyon megszerettük őket.

Május tizenharmadikán koncertetek lesz az A38-on, a Parasol Caravan, osztrák zenekarral.  Hogyan jött létre ez a koncert, és mivel készültök?

Az A38 felkérésére vállaltuk el ezt a koncertet. Mostanában szerencsére elég sokat játszottunk, és pont úgy alakult, hogy a fesztiválszezon és az új lemezünk előtti utolsó budapesti koncertünkre készülünk ezzel. Ebben a formában most játsszuk utoljára ezt a programot.

Új projekten is dolgoztok. Elég bátran, új hangzás felé mentek. Miben lesznek ezek a zenék másak, miben mutatkozik meg az új hangzás, vagyis mi felé törekedtek az albummal?

Az új projekt maga az új nagylemez. Bár rengeteg ötletünk van, nagylemezt viszonylag ritkán készítünk. Ennek több oka is van, de talán a legfontosabb, hogy nem szeretnék magunkat ismételni, és úgy látszik, kell nekünk ennyi idő a megújuláshoz. Pár új dal már beépítésre került ugyan a programba, ám ezeket is újragondoljuk a lemez kapcsán, komplexebb hangképben gondolkodunk és – bár ezt még nem szeretnénk részletesebb elárulni, de ­– olyan alapvető változásra készülünk, ami a zenekar 10 éves történetében még nem történt. Nagy változás továbbá, hogy az eddigi nagylemezeinkkel ellentétben, melyek saját stúdiónkban, saját produceri munkánk gyümölcseként születettek, most úgy éreztük, az új anyaghoz jobban passzoló stúdiót, és producert keresünk. Ezáltal jobban oda tudunk figyelni magára a zenére.

Milyen tervek, koncertek, különböző zenészekkel való közös munkák vannak még a tarsolyotokban?

Az A38, majd egy pécsi koncert után a nagylemez előkészítő munkálatai jönnek. Emelett nyárra egy-két, szívünknek kedves fesztivál felkérést vállaltunk csak el. A felvételek terveink szerint ősszel kezdődnek meg. Év végén pedig egy különleges lemezbemutatóra készülünk majd. Szóval izgalmas, alkotó időszak elé nézünk.

 

Május 13-án a zenekar az A38 Hajón lép fel. A koncert regisztrációval ingyenes!

Written by: