Berlin közeleg

Az elektronikus zene egyik fővárosában nagyszabású fesztiválokat rendeznek nyáron és ősz elején – ezek a Melt, a Berlin Festival, valamint a Lollapalooza. Utóbbit idén először rendezik meg európai helyszínen, de mindhárom különösen izgalmasnak bizonyul. Ez pedig nem csak a fellépőknek köszönhető ; a helyszínek önmagukban kuriózumnak számítanak. A Berlin Festivalt a német főváros központjában, a Meltet egy elhagyatott bányatónál, a Lollapaloozá-t pedig egy repülőtéren rendezik meg.

Az A38 Hajón Jeges Zsolt és Náray Márton, a Take Berlin promóciós iroda munkatársai csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a három fesztiválról. Az ő feladatuk a közép-kelet-európai promóció, ami a jegyeladások növelésénél sokkal többet foglal magába: szeretnék közelebb hozni egymáshoz a két régiót, megismertetni az itteni közönséggel az igazi berlini életérzést. Ráadásul magyar fellépőket is delegálnak a rendezvényekre: a Žagarból ismert és szólóban is tevékenykedő DJ Bootsie a Berlin Festival egyik központi helyszínén lép majd fel. Később több magyar fellépőre is van esély.

Berlin Festival (május 29-31.)

A fellépők önmagukért beszélnek – a listán az elektronikus zene jelenleg legismertebb képviselői szerepelnek, emellett feltörekvő berlini DJ-k és a közép-kelet-európai régióból jövő fellépők is képviseltetik magukat. Az idén 10 éves fesztivál ideje alatt az amúgy is éjjel-nappal pezsgő Berlin egy partibombává alakul át; a kültéri helyszínek mellett rengeteg helyi klub csatlakozik a fesztiválhoz, és természetesen a helyi gasztronómiai csodákat is utcára viszik ilyenkor. A fesztivált hangulatában sokan a Szigethez hasonlítják, azzal a különbséggel, hogy itt nem kell fél órát tömegközlekedni, hogy jó éttermeket, klubokat és kulturális helyszíneket találjunk.

Jegyvásárlás

Melt Festival (július 17-19.)

Ha valaki a belvárosi zsongás helyett inkább a pikáns helyszíneket szereti, annak a Melt Festival igazi kuriózum. Egy elhagyatott bányatónál rendezik meg, ami régen ipartelepként funkcionált, a becsődölés után pedig rengeteg gépet otthagytak, amelyek jelenleg a fesztivál díszletének központi elemei. Ez a rendezvény nem csak a helyszínválasztásban gondolkodik a „dobozon kívül”: sajátos dramaturgiával állítják össze a fellépőiket, nem feltétlenül a jelenleg legnagyobb sztárnak számító produkciókat vonultatják fel. Fellép például a diszkózene öregatyja, Giorgio Moroder, amikor is a hangulatot egy markológépre aggasztott diszkógömbbel koronázzák majd meg. Olyan neveket tartalmaz még a nem hétköznapi line-up, mint Kylie Minogue, a London Grammar, La Roux, Alt-J és még sokan mások.

A helyszínre való kijutás itt nem olyan egyszerű, mint a Berlin Festival esetében – a Melt a fővárostól körülbelül másfél óra autózásra található, de a Take Berlin MÁV-val kötött együttműködésének köszönhetően a magyarországi fesztiválozók kedvezményes áron juthatnak el mindhárom helyszínre.

Jegyvásárlás

Lollapalooza Berlin (szeptember 12-13.)


A patinás múlttal büszkélkedő, és jelenleg is közkedvelt amerikai fesztivált idén először rendezik meg Európában. Nem idegen számára a vándorlás, hiszen Chicagóból indult, de az amerikai kontinens több országában van jelen már több éve. Idén érkezett el az a szerencsés lehetőség, hogy a berlini Tempelhof reptérre is elhozzák. A headlinert még be sem jelentették, de már így is olyan fellépők díszelegnek a line-upban, mint Macklemore & Ryan Lewis (akik egyetlen 2015-ös koncertjüket ezen a fesztiválon adják!), az indie zene leglazább és legtöbbet drogozó, viharos múlt után újra összeálló The Libertines, az FFS (ami a Franz Ferdinand és a Sparks zenekarok közös projektje – a szerk.), vagy az idén négy Grammy-díjat bezsebelő, simán világsztárnak mondható Sam Smith. Ahogy minden nagyobb fesztiválon, itt is kiemelt figyelmet kap a vizualitás: berlini dizájnerekkel összefogva különös látványelemekkel díszítik majd a fesztivált, mely projektet Fashionpalooza névre kereszteltek. A mindössze 69 eurós napijegyekkel látogatható fesztivál ráadásul családbarát: a magukat még ki nem tomboló szülők a Kid’s Palooza gyermekmegőrzőbe dobhatják be a porontyo(ka)t minden nap este 10-ig.

Jegyvásárlás

Written by: