Amerika No.1 kortárs jazztriója – The Bad Plus a Trafóban

Az egyik legmeghatározóbb amerikai zongoratrió látogat el április 11-én a Trafóba, egy különleges turné keretében. A The Bad Plus-t a feldolgozások nagymestereinek is nevezhetjük; Sztravinszkijtől a Radioheadig rendkívül széles repertoárral dolgoznak. A Trafóban Ornette Coleman korszakalkotó, Science Fiction című albumát mutatják be  újraértelmezve, három nagyszerű fúvóssal kiegészülve. 

thebadplus

A mára legendává vált The Bad Plus 2000-ben alakult, és azóta majdnem egy tucat lemezt jelentetett meg, a legkülönbözőbb műfaji és stilisztikai ötvözésekkel. Az ezerarcú jazztrió tagjai egyetlen számon belül is képesek a szélsőséges dimenziók érintésére, legyen szó akár vágyakozó romantikus, szikáran avantgárd, játékosan dallamos vagy teljesen atonális tengelyekről. Nem egy feldolgozást készítettek a popzene világából (Nirvana, Pink Floyd, Aphex Twin, Radiohead), de a kortárs klasszikus zene területéről is merítettek ihletet bőven; Sztravinszkij Tavaszi áldozatát tavaly jelentették meg egy teljes lemezen.  Az együttesnek magyar vonatkozású munkája is van; Ligeti György Fém című zongoraetűdjéből csináltak egy számot korábban.

Legújabb kísérletük a számukra rendkívül meghatározó lemez, Ornette Coleman 1972-es Science Fiction című albumának feldolgozása. Ez Coleman akkori időszakának utolsó tisztán akusztikus lemeze, feldolgozásával a The Bad Plus az avantgárd jazz nagymestere előtt tiszteleg. Az eredeti albumon szereplő fúvósszekció miatt felkértek három kiemelkedő amerikai fúvóst, hogy csatlakozzanak hozzájuk, így az estén a zenekar mellett Tim Berne, Sam Newsome és Ron Miles fog játszani.

EseményThe Bad Plus – Science Fiction2015.04.11. (szombat) 20.00, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Jegyár: 3400 Ft

Written by:

A FÉLonline.hu hírei