Fiatalos lendület és indokolatlan pogó – Twentees lemezbemutató

Csütörtök este mutatta be első nagylemezét a Twentees. A fiatal indierock zenekar koncertjét a hasonlóan lendületes The Adolescens vezette fel.

kuplung_10A 2010-ben alakult The Adolescens nyitotta az estét, viszonylag késői, tíz órai kezdéssel. A srácok saját magukat a new wave – indie – rock’n’roll vonalon helyezik el, ami pedig kétségkívül hozza magával azt a fajta energiát, amit a Kuplung színpadán is bemutattak. Az együttes egyik legnagyobb erőssége a zenei változatosság. Az este folyamán az angol nyelvű szövegek voltak túlsúlyban, de egy korábbi, magyar nyelvű daluk is műsorra került (Budapest, emlékszem). A tempóval is nagyon jól játszottak, mind az egyes dalokon belül, mind a koncert felépítésében. Hallhattunk pörgős, elemi rockzenét, lendületes popszámot, egygitáros balladát, de slide-gitárral és hozzáadott ütőhangszerekkel készült, kellemesen füstös, kocsma ízű bluesrockot is. Azonban nemcsak a változatosságot lehet a The Adolescens számlájára írni, hanem a magabiztos előadásmódot is. A zenekar színpadi jelenléte az egész koncert alatt az energikusság és a modorosság közötti vékony sávon egyensúlyozott, szerencsére inkább az előbbi felé húzva, és sosem az utóbbi felé billenve. Azt is megtudhattuk, hogy a csapat hamarosan stúdióba vonul, hogy három EP után szeptemberben nagylemezt jelentessen meg.

kuplung_28Az eredetileg hódmezővásárhelyi illetőségű Twentees három éve alakult, első nagylemezüket pedig idén jelentették meg Sing, Dance, Cry címmel. A zenekar csütörtöki koncertjén a lemezzel ellentétben egy sokkal kevésbé lágy hangot tudott megütni, ez mindenképpen a zenéjük előnyére vált. A srácok élőben is hihetetlenül jó többszólamú vokálokat produkáltak az este folyamán, illetve pár szám erejéig egy kétfős fúvósszekció is csatlakozott a dalokhoz. Az albumon indiepop, indierock, helyenként pedig pop-punk váltja egymást és keveredik össze. Ebből adódóan maga a koncert is legalább ennyire sokszínű volt, persze végig az adott kereteken belül maradva. A lemezen jó néhány slágergyanús dal is szerepelt, ilyen például a Never Get Enough vagy a korábban EP-ként is megjelent 2Face, ami talán a Twentees legegyedibb és leginkább fülbemászó szerzeménye. Egyetlen mínuszpont mégiscsak előjött a koncerten, ami az album egyetlen gyengesége is: egyes számok hossza nem egészen arányos azok zenei tartalmával, azaz néha kicsit túlnyújtott, könnyen monotonná váló dalokat kapunk. Ettől függetlenül a srácokban rengeteg fantázia és ambíció van, tehát ennek a kiküszöbölése nem jelenthet akadályt.

kuplung_09A koncert a Kuplung már-már szokásosan botrányos hangosítása ellenére is megállta a helyét. Mindkét zenekar igencsak jól át tudta adni a rájuk jellemző fiatalos energiát és lendületet. Ennek ékes bizonyítéka volt egy kisebb szabású, de annál meglepőbb pogó a Twentees koncertje alatt. Összességében, két ígéretes és hasonlóan ambiciózus csapatot láthattunk-hallhattunk csütörtök este, akikre mindenképpen érdemes lesz figyelni a jövőben.

Az estéről készült további képeket a galériában tekinthetitek meg!

Fotók: Pozsonyi Roland

Written by:

Huszonhárom éves, félbudapesti koncertjáró, enyhe vinyl-függőséggel.